13 mýtov o jedle vyvrátených vedou. Vieme, ktoré to sú!
Večerať do 18-tej, vypiť 8 pohárov vody denne… Veda stále vyvracia rôzne mýty aj o jedle. Poznáte tieto vyvrátené mýty?
Často sa hovorí, ktoré potraviny sú zdravé, a ktoré nie. Veda skúma rôzne veci a vždy príde s niečim novým, a tak vznikajú vyvrátené mýty. Pozrite sa na 13 populárnych vedou vyvrátených mýtov:
1. Na drevenej doske na rezanie sa hromadia baktérie.
Vyvrátený mýtus: Nezabudnite dôkladne vyčistiť dosku na krájanie a neverte reklamám, ktoré hovoria o antibakteriálnom povlaku.
2. Slaná voda vrie rýchlejšie.
Vyvrátený mýtus: Chémia dokazuje opak: nezáleží na tom, koľko soli dáte do vody, pretože to bod varu nezmení.
3. Vajcia zvyšujú cholesterol.
Vyvrátený mýtus: Hladina cholesterolu v krvi je ovplyvnená nasýtenými a trans tukmi. Vajce obsahuje 0,05 dennej dávky tuku a žiadne trans tuky. Na druhej strane, vajcia obsahujú jedinečné antioxidanty, ktoré pomáhajú zachovať zrak.
4. Hliníkové hrnce spôsobujú Alzheimerovu chorobu.
Vyvrátený mýtus: Vedci dokázali, že hliník je spracovaný v obličkách, preto nemôže zapríčiniť Alzheimera.
5. Energetické nápoje vám dodajú energiu.
Vyvrátený mýtus: Cukor poskytuje krátkodobý prísun energie, zatiaľ, čo kofeín bráni ospalosti. Po kombinácii týchto látok nebudete mať prísun extra energie, akurát môžete mať obezitu a nespavosť.
6. Vyprážané jedlá spôsobujú infarkt.
Vyvrátený mýtus: Vedci nenašli žiadnu spojitosť medzi ochorením srdca a vyprážaným jedlom. Samozrejme častá konzumácia vyprážaných jedál nie je dobrá pre vaše zdravie, pretože spôsobuje obezitu.