Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Tieto fotografie z viktoriánskej éry sú poriadne bizarné! Čo zachytávajú?

Viktoriánska éra mala svoje špecifické znaky. Okrem iného sa vyznačovala všadeprítomnou smrťou, ktorá prenikla i na fotografie.

V roku 1839 bola objavená dagerotypia, čo prinieslo boom v snímaní portrétov. A keďže táto metóda fotografovania sa objavila v dobe, kedy bol prístup k smrti a k nebožtíkom podstatne odlišný ako je dnes, spôsobilo to, že pozostalí nechali fotografovať mŕtvych, ktorí na snímkach pôsobili ako živí.

V časoch viktoriánskej Británie nedosahovalo lekárstvo ani zďaleka súčasnej úrovne a smrť bola na dennom poriadku. Rodiny prichádzali o množstvo svojich členov, medzi ktorými mnohokrát boli deti či tínedžeri. Mŕtvych si ich príbuzní nechali vyfotiť kvôli lepšiemu uchovaniu spomienok.

Tieto posmrtné fotografie vznikali aj vďaka dômyselným trikom na podopieranie tela nebožtíka a jeho nastavení do pozície, aby vyzeral ako živý. Vyvolané snímky boli často dofarbované ružou a nebožtíkom boli dokresľované zreničky, aby sa ešte viac umocniť dojem živosti. Fotografie z tohto obdobia, ktoré sa zachovali, nás dnes znepokojujú a pôsobia morbídne. Ľuďom, ktorí však žili vtedy, to tak ale nepripadalo. Každopádne je faktom, že tento trend po niekoľkých desiatkach rokov upadol a pozostalí sa uspokojili so snímkami mŕtvych v rakvách.

Existujú však dohady o tom, či tieto posmrtné fotografie skutočne zobrazujú nebožtíkov alebo ide o podvrh. Niektoré názory vravia, že na snímkoch sú živí ľudia a podpery slúžili len na ich znehybnenie, keďže snímanie trvalo dlho a človek nedokázal vydržať bez nejakého pohybu. Faktom však je, že ak sa s nebožtíkom fotili aj pozostalí, tí zvykli byť aspoň minimálne rozmazaní, nakoľko dýchali, zatiaľ čo mŕtvola je na snímkoch krásne zaostrená.

A teraz už spomínané fotografie:

Pokračovanie na ďalšej strane

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií