Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Kombinácie jedál, ktoré by ste nemali konzumovať spolu

Existujú rôzne kombinácie jedál, ktoré spestrujú vašu stravu. Nie všetky sú však zdraviu prospešné. Poznáme 7 kombinácií, ktoré by ste kvôli svojmu zdraviu nemali konzumovať.

Mnohé kombinácie jedál môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti ako nadúvanie či pocit, že vám je zle. Preto je dobre vedieť, ktoré jedlá sa môžu kombinovať, a ktoré radšej nie. Poznáme 7 kombinácií potravín, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

1. Sendvič a káva

Keď nie je čas na raňajky, často siahnete po niečom, čo si môžete vziať so sebou. Mali by ste sa rozlúčiť so syrovým sendvičom a kávou na ráno. Syr je síce zdravý, ale jednoduché sacharidy v chlebe zabraňujú vápniku, aby bol strávený správne. Okrem toho, v kombinácii s instantnou kávou to nebude mať pre vaše zdravie žiaden prínos.

Ak máte radi syrový sendvič, môžete nahradiť kávu zeleným alebo bielym čajom.

2. Paradajky a uhorky

Kombinácie jedál, konkrétne zeleniny sú veľmi časté najmä počas leta na chutné šaláty. Najnovšie výskumy ukázali, že kombinácia paradajky s uhorkami môže viesť k nadmernej kalcinácii soli a opuchom. Vitamíny z oboch zelenín nebudú správne strávené.

Ak obľubujete paradajky a uhorky, mali by ste ich jesť oddelene. Jeden deň si môžete dať šalát s paradajkami a inou zelenou zeleninou, druhý deň si môžete urobiť uhorkový šalát.

3. Zemiaky a mäso

Častou prílohou k mäsu bývajú práve zemiaky. Obidve potraviny majú inú dobu trávenia a keď sú spolu, môžu v žalúdku uviaznuť. Táto kombinácia môže spôsobiť ťažkosti ako napr. grganie, plynatosť, pálenie záhy a mnoho ďalších.

Ak chcete predísť ťažkostiam, ako prílohu k mäsu zvoľte zeleninu, napr. brokolicu, špargľu, karfiol alebo cuketu.

4. Cestoviny a mleté mäso

Táto kombinácia jedál je podobná ako predošlá. Slinné žľazy produkujú ptyalín a amylázu, ktoré pretvárajú  škrob (cestoviny) do jednoduchých cukrov. Jednoduché cukry obsahujúce bielkoviny (mäso) potom vytvárajú nebezpečné chemické zmesi, ktoré môžu viesť k cukrovke a ku kardiovaskulárnym chorobám.

Skúste si vybrať cestoviny z tvrdej pšenice a spojiť ich bylinkovou omáčkou.

Existujú rôzne kombinácie jedál, ktoré spestrujú vašu stravu. Nie všetky sú však zdraviu prospešné. Poznáme 7 kombinácií, ktoré by ste kvôli svojmu zdraviu nemali konzumovať.

Mnohé kombinácie jedál môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti ako nadúvanie či pocit, že vám je zle. Preto je dobre vedieť, ktoré jedlá sa môžu kombinovať, a ktoré radšej nie. Poznáme 7 kombinácií potravín, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

5. Pivo a orechy

Jedna z najznámejších kombinácii intrákových (školských) dní. Veľa  ľudí obľubuje konzumovať slané oriešky (arašidy) pri pití piva. Vysoko slané potraviny nie sú nezdravé len samy o sebe, ale vedú k dehydratácii, čo znamená k ďalším pivám.

Pri pití akéhokoľvek alkoholu majte vodu po ruke, aby ste zabránili dehydratácii.

6. Mliečne výrobky a ananás

Kyslé ovocie spôsobuje, že vaše trávenie je pomalšie, najmä v ranných hodinách. Okrem toho, ananás obsahuje bromelain – enzymický komplex, ktorý môže spôsobiť intoxikáciu pri kombinácii s mliečnymi výrobkami.

Namiesto ananásu môžete pridať do jogurtu suché marhule či slivky.

7. Mlieko a banán

Kombinácia týchto dvoch potravín je obľúbená u ľudí, ktorí sa stravujú zdravo. Vďaka týmto potravinám môžete mať rýchly, jednoduchý a výživný kokteil. Avšak niektorí odborníci na výživu zastavajú názor, že ovocie (hlavne sladké) by sa malo konzumovať zvlášť. Dôvodom je, že zostane v tele dlhšie a spomaľuje tráviaci systém, najmä keď je konzumované s inými potravinami. Rovnako aj mlieko je zdravšie, keď si ho dáte osobitne.

Môžete si dať banán ako občerstvenie medzi hlavnými jedlami.

Zdroj: brightside.me

Zdroj obrázka: Pixabay

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií