Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom sú skvelá alternatíva na sviatočné raňajky
Veľká noc nám už pomaly klope na dvere, a tak je najvyšší čas predstaviť vám ďalší zaujímavý recept. Tentokrát to budú skvelé veľkonočné šatôčky s údeným stehnom.
Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom
Ingrediencie (cca 12ks):
- 250 g uvareného Gazdovského stehna Mecom
- 2 PL masla
- 2 PL hladkej múky
- 250 ml teplého mlieka
- 2 hrste mladého špenátu
- 100 g strúhaného čedaru
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
- 1 lístkové cesto
- 1 vajíčko na potretie
Postup:
Údené mäso uvarte v menšom objeme vody s čiernym korením a bobkovým listom, vývar použite na prípravu polievky.
Do panvice si dajte zahrievať 2 PL masla. Keď je maslo roztopené a začína bublať, pridajte za stáleho miešania múku. Miešajte, pokiaľ zmes nezíska jemne žltú farbu, dosoľte. Prilejte teplé mlieko a rozmiešajte do hladka. Varte do bodu varu.
Následne pridajte čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Pridajte špenát, zvarte a na záver pridajte na drobno nakrájané údené mäso a čedar. Zmes nechajte vychladnúť.
Vyvaľkané lístkové cesto si rozdeľte na veľké štvorce. Plnku navrstvite na štvorec a preložte rohy do stredu. Na záver potrite vajíčkom a pečte pri 200 stupňoch cca 20 – 25 minút. Podávajte s rukolou poliatou citrónovou šťavou a olivovým olejom.