Toto je 12 chýb pri varení, ktoré pokazia i ten najlepší recept
Rád varíš a skúšaš nové recepty? Ak áno, tak čítaj, ktoré chyby pri varení pokazia i ten najlepší recept.
Preťaženie panvice
Aby sa mäso upieklo do chrumkava, potrebuje na panvici svoj priestor. Ak tento priestor mať nebude a panvica bude preplnená, nebude sa smažiť, ale variť.
Príprava mäsa na zle zvolenej panvici
Ďalším dôvodom neúspechu pri príprave chrumkavého mäsa je zlý výber panvice. Panvica s hladkým povrchom menej hreje a je vhodná na prípravu palaciniek či omelety. Ak chceš pripraviť mäso, siahni radšej po grilovacej panvici.
Solenie vody pri varení cestovín
Základným pravidlom pri varení cestovín je osolená voda. Tá musí byť dostatočne slaná, aby zvýraznila chuť. Ak si nie si istý, koľko soli použiť, tu je dobrá rada – na 300 gramov cestovín pridaj jednu polievkovú lyžicu soli.
Vysmážanie na olivovom oleji
Olivový olej stráca pri vysokých teplotách všetky svoje nutričné hodnoty a začína horieť. To môže úplne skaziť chuť jedla. Preto je lepšie olivový olej používať pri príprave šalátov a slnečnicový olej na vysmážanie.
Dávkovanie ingrediencií pomocou pohára
Mnoho z nás používa pri príprave cesta pohár ako odmerku. To je však chyba. Pri pečení je presný pomer surovín veľmi podstatný a mal by byť dodržaný, preto je vhodné používať odmerky, ktoré majú značenie alebo kuchynskú váhu.
Nedostatočne rozpálená panvica
Kuchári vravia, že ak si myslíš, že je tvoja panvica dostatočne rozpálená, tak by si mal počkať ešte také dve minútky, a tak pokračuj vo varení. Dobre rozpálená panvica je veľmi podstatná, ak chceš pripraviť lahodnú zeleninu či chrumkavé mäso.
Rád varíš a skúšaš nové recepty? Ak áno, tak čítaj, ktoré chyby pri varení pokazia i ten najlepší recept.
Pridávanie cesnaku
Množstvo receptov hovorí o tom, že cesnak by mal byť do jedla pridávaný tesne pred koncom varenia, či dokonca 2-3 minútky po to, ako jedlo dovaríš. Cesnak je totiž zelenina s najnižším obsahom vody, a preto veľmi rýchlo začína horieť. To môže spôsobiť, že pokrm bude mať nepríjemnú chuť i vôňu.
Príprava ešte nerozmrazeného mäsa
Pred prípravou by malo mäso stráviť pár hodín pri izbovej teplote. Takto rozmrazené je vhodné na prípravu a rovnomerne sa opečie z oboch strán, zatiaľ čo mäso, ktoré nie je dostatočné rozmrazené môže na prvý pohľad pôsobiť hotovo, ale vo vnútri bude surové. Toto pravidlo platí aj pri smažení na panvici i pri pečení v rúre.
Konzumácia ihneď po dovarení
Nemôžeš sa dočkať, ako ochutnáš to, čo si navaril? Skús sa premôcť a počkať aspoň 5 minút, budeš ohromený tou chuťou.
Uskladňovanie potravín v chladničke
Nie je dobrý nápad skladovať všetky potraviny v chladničke. Zelenina či ovocie do chladničky nepatrí. Jednak lepšie chutia, ak sú skladované pri izbovej teplote a najmä v chladničke strácajú sviežosť a rýchlejšia sa kazia.
Neustále otáčanie jedla
Nie je nutné jedlo často otáčať. Môže to viesť k vysušeniu pokrmu.
Varenie vajíčok
Stalo sa ti niekedy, že žĺtok mal šedivú farbu a nechutil veľmi dobre? S najväčšou pravdepodobnosťou to nemalo nič spoločné s kvalitou vajec, jednoducho si ich zle uvaril. Ak chceš pripraviť dokonalo uvarené vajíčka, mal by si ich vhodiť do vriacej vody a nechať ich v nej 10 minút. Pri tejto príprave bude mať bielok i žĺtok správnu chuť i konzistenciu.
Zdroj: brightside.me