fbpx
22-ročný Matúš po zdravotných problémoch rozbehol úspešný vegánsky biznis na Slovensku. Dnes je jednotkou na trhu

22-ročný Matúš po zdravotných problémoch rozbehol úspešný vegánsky biznis na Slovensku. Dnes je jednotkou na trhu

Kedysi ho denne odvážali do nemocnice a s dýchaním mu pomáhali prístroje. Matúš je už 5 rokov vegán a zakladateľ úspešnej firmy Vegana.

Od narodenia si trpel bronchitídou, laryngitídou a neustálymi ochoreniami priedušiek či silným zápalom pľúc. Ako si dospel k záveru, že potenciálnym riešením je surová (raw) strava?

Na základe sestrinej kamarátky v škole, ktorej mama bola na surovej strave. Počas rodičovského stretnutia sa naše mamy zhovárali o pozitívnych účinkoch takéhoto spôsobu stravovania. Bola to iniciatíva mojej mamy, ktorá rozhodla, že skúsime upraviť jedálniček.

Mala informácie iba od známej?

V tom čase si kúpila tiež niekoľko zahraničných kníh, keďže bolo takmer nemožné pred dvadsiatimi rokmi zohnať čosi také. Dlho študovala, ako mi jedlom zlepšiť zdravie.

A výsledok?

Do mesiaca som bol úplne zdravý. Stačilo vyradiť nevhodné jedlo.

Ktoré z produktov ti najviac škodili?

Zdravotný stav sa zlepšil hneď, ako som vyradil kravské mlieko, prípadne iné mliečne produkty a výrobky, ktoré nie sú pre telo prirodzené. Telo vyvolávalo reakcie a vysielalo negatívny signál. Dovtedy mi neustále prístroje v miestnosti zvlhčovali vzduch a sprevádzali ma ťažké problémy s dýchaním. V útlom veku ma veľmi často odvážali do nemocnice a lekári vraveli, že ak niečo nezmeníme, raz to nemusím prežiť.

Takže rodičia hľadali spôsob, ako ti pomôcť.

Áno, skúšali, čo sa dalo. Museli mi upraviť jedálny lístok a dúfať, že sa môj zdravotný stav zlepší.

Konzultovali tieto zmeny aj s lekármi?

Tí ani neverili vlastným očiam, keďže zrejme v tom čase neexistovali žiadne štúdie a podložené výskumy o benefitoch surovej stravy. Prvý týždeň telo dokonca vôbec nereagovalo, potom sa však veci postupne menili. Spočiatku som mal príznaky choroby, ktoré ale neboli ničím iným, ako prečisťovaním organizmu, ktorý už prijímal len šťavy, zeleninu a ovocie. Vďaka tomu mal možnosť bojovať so škodlivými látkami.

Zdroj: Vegana

Prejavili sa nejaké nežiaduce účinky?

Najskôr som chytil vysoké horúčky, bola to akási forma chrípky, ale v skutočnosti len telo zo seba dostávalo nepotrebné a škodlivé látky. Patrične na to reagovalo. Ako som spomínal, dnes mi zdravie slúži a dokážem pracovať 12-15 hodín denne 7 dní v týždni, čo je pre vedenie mojej spoločnosti Vegana dôležité.

Ako dlho už trvá táto zmena?

Osem rokov môj jedálniček tvorila iba raw strava, potom sme začali pridávať aj varené jedlo, niektoré mliečne výrobky. Opäť sa však vrátili problémy s dýchaním a zahlienením, aj keď nie v takej forme ako predtým. Pred piatimi rokmi som bol v Londýne na jazykovom kurze, kde sa konalo niekoľko protestov za etickú stránku vegánstva – proti veľkochovom. Informácie z letákov, ktoré sme ako aktivisti rozdávali, zmenili môj pohľad na stravu a na vegánstvo.

Prečo?

Celý čas som riešil len otázku vlastného zdravia a neuvedomoval som si, v akých podmienkach žijú zvieratá. Ako vegetarián som, samozrejme, mal informácie o podmienkach zvierat vo veľkochovoch, ich dlhé utrpenie a následná smrť len pre potešenie chute človeka. V tom čase som ale nevedel, že sa rovnako na tom podieľa aj mliečny a vaječný priemysel.

Ako dlho teda neješ mliečne výrobky a si vegán?

Už päť rokov.

Predpokladám, že je vás viacero.

Samozrejme, vegánska komunita je veľká a neustále rastúca. Napríklad v rodine sme vegáni ja, mama, otec, sestra a dokonca aj babka (smiech)!

Mnohí odmietajú takýto typ jedenia a nevidia v ňom skutočný základ pre zdravý spôsob života.

V každej strave sú riziká a možné nežiaduce účinky, ktorým treba čeliť. Dôležité je, aby telo dostalo látky potrebné pre správne fungovanie. Tie získa najlepšie a najčistejšie z rastlinnej stravy. Stačí sa pozrieť na zvieratá, bylinožravce (býk, nosorožec..), ktoré prijímajú látky z rastlín a nevyzerajú, že by im chýbali proteíny. Keď sa pozrieme na naše zuby a stavbu tela – nie sme prispôsobení na mäsité jedlo a robí nám ťažkosti s trávením.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ  Zachránime planétu tým, že nebudeme jesť mäso?
vegana
Zdroj: Eva Jonisová

Ale tiež je nebezpečné podľahnúť internetovým trendom. Hľadáme zaručené recepty na zdravie, na chudnutie…

Určite áno. Internet je plný „zaručených diét“. Každému sa určite v hlave vybaví taká, ktorú vyskúšal, či už úspešne, alebo nie. Spomeňme ale napríklad paleo diétu (založené na zvýšenom príjme tukov a nižšom množstve sacharidov). Myslím si, že vracať sa k spôsobu stravovania z praveku nie je vhodné, veď ľudia sa vtedy dožívali 50 rokov života. Riešme skôr otázku, čo potrebuje naše telo, aby malo dostatok energie a fungovalo aj v pokročilom veku. A vegánstvo je určite jedna z najlepších ciest. Už len pre jednoduchosť, ale napriek tomu rozmanitosť tejto stravy. Veľa ľudí si myslí, že vegáni nemajú moc na výber, čo sa týka sortimentu jedla. Aj preto sme v roku 2014 iniciovali vznik okrem iného aj vegánskeho e-shopu, internetového obchodu pre vegánov a alergikov so 100 % rastlinnými potravinami, ktorý môžno navštíviť na www.vegana.sk/e-shop.

Človek by sa však vegánom zo dňa na deň stať zrejme nemal.

Určite neodporúčam žiadne impulzívne rozhodnutia. Ak neviete o vegánstve veľa, myslím, že je ideálne prejsť z klasickej stravy najskôr na vegetariánstvo a pomaly vylučovať všetky živočíšne produkty, až postupne prejsť úplne na vegánstvo. Ja osobne poväčšine jedávam kombináciu raw/surovej stravy s varenou.

Stretol som sa s ľuďmi, ktorí sa stali vegetariánmi a zmeny sprevádzala nadmerná únava, bolesti hlavy, ani krvný obraz nebol ideálny.

Aj ja som mal neželané účinky, ktoré sme si už skôr spomínali. Je dôležité to nevzdať. Obdobie týchto bolestí a únavy závisí najmä od stavu vášho organizmu. Bude sa totiž snažiť zachrániť, čo sa dá, a na to potrebuje veľa energie. Pri zmene stravy je dôležité klasickú stravu správne nahradiť. Poradenie sa s bežným lekárom ale zrovna neodporúčam. Doktorka mojej mamy stále hovorila, že sa stravujeme zle a že to musíme zmeniť, lebo si ohrozujeme život. Až potom, keď prišli výsledky z testov, bolo zrazu všetko v poriadku a námietky už nemala. Viac informácií vám dajú knihy, priatelia, ľudia, čo si touto zmenou stravy už prešli alebo aj moji kolegovia vo Vegane.

Kde vidíš ty ako vegán zásadný rozdiel?

Už len v trávení potravy, ktorá nie je mäsitá a ťažká, človek pocíti rozdiel. Dáte si obed a nebudete unavený a ospalý. Pri klasickom jedle telo spotrebuje veľa energie na trávenie, a preto vám jej veľa nezostane. Je to veľmi neefektívne. Ja si pokojne dám v našom bistre aj vegánsku sviečkovú zo seitanu (pšenica, sója) a telo ho strávi v priebehu niekoľkých minút, energie mám dostatok a môžem ďalej fungovať.

Ako si nahrádzal v čase štúdia školský obed?

Nejedol som v jedálni. Človek si niečo zabalí do krabičky a dokáže s tým fungovať celý deň. Ovocie, zeleninu, nejakú tú proteínovú tyčinku a je vystarané.

Nestratil si na váhe kvôli takejto strave?

Chudnúť a priberať môžete a nezáleží, či ste vegán. Tak, ako môžete jesť klasické tučné jedlá, môžete ich nájsť aj v našej kuchyni. Neuvedomujeme si to, ale priberáme aj kvôli nadbytku cukru, soli či lepku. Nejde len o mäso alebo biele pečivo. No musím uznať, že vegánsky spôsob života je pri správnom výbere potravín určite vhodný aj na chudnutie alebo udržiavanie váhy. Schudnúť pri tejto strave je jednoznačne jednoduchšie ako pri klasickej.

Google+ Linkedin
Pavel Bielik

Autor:

Editor magazínu Klocher – vyštudoval masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Je občasným fotografom a kameramanom. Píše o filme a uskutočňuje rozhovory na celospoločenské témy. Za rozhovor „Moderátor Václav Moravec: Nenávidíme cudzincov, ale vládnu nám Slovák a Polojaponec“ bol ako spoluautor nominovaný na Novinársku cenu 2018 a na Cenu nadácie otvorenej spoločnosti.