4 riziká vyprážaného jedla, ktorými ohrozujete svoje telo
Máte rady vyprážané jedlo? Chutné hranoky, vyprážaný syr, nedeľné rezne či vyprážané kuracie krídelká alebo stehienka patria medzi nezdravé jedla.
Sú síce chutné a možno najjednoduchšou voľbou, keď neviete, čo si máte dať. Viete však, aké sú riziká tejto stravy?
Vyprážané jedlá sú chutné, rýchlo a takmer všade ich dostať za prijateľnú cenu a v domácej kuchyni majú svoje miesto kvôli jednoduchej príprave. Vďaka týmto jedlám však ohrozujete svoje telo. Pozrite sa na 4 riziká, ktoré spôsobuje konzumácia vyprážaného jedla.
1. riziko: kalórie
Vyššie spomínaná obľúbenosť vyprážaného syra s hranolkami a tatárskou omáčkou vám dodá okolo 1 400 kcal. Telo každého človeka vyžaduje určitý kalorický príjem. Je to závisle od veku, dennej záťaže a telesných proporciách. Priemerný denný príjem kalórii u mužov je okolo 2 200 a u žien 1 800.
Jedným vyprážaným syrom s hranolkami do svojho tela dostanete väčšinu dennej dávky kalórii. To, čo telo príjme naviac, nestihne už energicky využiť a ukladá do tukových zásob.
2. riziko: rakovina
Nejde len o to, čo vyprážate, ale aj na čom. Pri používaní obyčajného oleja na vyprážanie, ktorý sa ľahko prepaľuje, či pri vyprážaní pri vyšších teplotách (120 °C a viac), vzniká premenou škrobu neurotoxická a potenciálne karcinogénna látka – akrylamid. Bolo preukázané, že vysoké dávky tejto látky môžu poškodzovať nervové tkanivo, negatívne ovplyvňujú reprodukčnú schopnosť a s vysokou pravdepodobnosťou môžu spôsobiť rakovinu.