Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

5 alternatívnych spôsobov prípravy výbornej domácej kávy

Čakáte návštevu alebo ste milovníkom kvalitnej kávy? Máte chuť vyskúšať niečo nové? Okrem klasických strojov na kávu je tu niekoľko zaujímavých alternatív, s ktorými môžete robiť kávové experimenty.

Pred samotným procesom a postupom prípravy je dôležité zvoliť kvalitnú kávu, ktorá vám bude chutiť. Kvalitné zrná je najlepšie zomlieť čerstvo pred prípravou kávy, a to na hrúbku, ktorá je najvhodnejšia pre konkrétny spôsob prípravy. Ak si kávu nechávate zomlieť priamo v pražiarni, resp. v coffee shope, nezabudnite povedať baristovi, akým spôsobom kávu budete pripravovať, aby ju vedel správne zomlieť. Skúsený barista vám určite poradí v prípade nejasností.

 

Moka kanvička

Ide o klasický spôsob prípravy kávy, vďaka ktorej si budete môcť vychutnať šálku silnej kávy (silnejšej ako napríklad filtrovaná). Do moka konvičky sa používa káva, ktorá by mala byť zomletá jemnejšie. Príprava kávy v moka kanvičke sa považuje za najmenej šetrný spôsob prípravy kvôli nadmernému zahriatiu kávy. Aj napriek tomu je to však veľmi obľúbený spôsob domácej prípravy tohto nápoja.

Tu je niekoľko tipov k príprave:

  • do spodnej nádobky nalejte horúcu vodu,
  • vrchný zásobník neuťahujte príliš silno,
  • pri umývaní a čistení konvičky nepoužívajte jar, aby nenasala chuť a arómu čistiaceho prostriedku. To platí pri všetkých prístrojoch používaných pri príprave kávy.

 

Chemex  

Chemex sa k nám dostal pred pár rokmi a v kaviarňach sa pomaly stáva bežnou súčasťou výbavy. Ide o filtrovanú kávu pripravovanú v minimalistickej nádobe, ktorá je obľúbeným objektom fotografov, blogerov alebo milovníkov Instagramu a okrem prípravy kávy je aj častým doplnkom interiéru. Kávu je pri tomto spôsobe prípravy potrebné zomlieť hrubšie.

Tip k príprave:

  • filter pred použitím prelejte horúcou vodou, aby sa zbavil „papierovej chuti“.

 

French press

French press je veľmi jednoduchý spôsob prípravy kávy, ktorý popri iných upadá do zabudnutia, čo je škoda. French press sa dá kúpiť za veľmi priaznivú cenu a je vhodný aj pre úplných začiatočníkov, čo sa týka domácej prípravy kávy. Káva má byť zomletá nahrubo a čas lúhovania je približne 4 minúty.

Tip k príprave:

  • vzhľadom na priaznivú cenu je praktické mať v zásobe french press v rôznych veľkostiach podľa toho, či kávu pripravujete pre seba, alebo pre väčší počet hostí.

 

Pokračovanie na druhej strane

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií