Prinášame vám tie najlepšie recepty na prípravu či už červeného, ružového alebo bieleho vareného vína.
Mandarínkové víno
Budete potrebovať:
- päť mandarínok,
- liter červeného vína,
- 200 mililitrov jablkového džúsu,
- 100 mililitrov rumu,
- dve celé škorice,
- jeden badián,
- päť klinčekov,
- kryštálový cukor.
Postup: Umyté mandarínky nakrájame na kúsky a vložíme do hrnca spolu s korením. Prilejeme víno, rum a jablkový džús. Premiešame a varíme tak, aby zmes nezačala vrieť. Na koniec pridáme cukor a po pár minútach môžeme podávať.

Brusnicovo-hrozienkové víno
Budete potrebovať:
- 200 mililitrov rumu,
- štyri lyžice sušených brusníc,
- dve lyžice sušených hrozienok,
- liter červeného vína,
- dve celé škorice,
- jeden badián,
- desať klinčekov,
- pol litra čierneho čaju,
- jeden pomaranč,
- kryštálový cukor.
Postup: Hrozienka a brusnice vložíme do misky a zalejeme ich rumom. Zmes necháme odstáť aspoň hodinu. Do hrnca dáme škoricu, klinčeky, badián a nakrájaný pomaranč. Všetko zalejeme čiernym čajom a vínom a privedieme tesne k bodu varu. Nakoniec pridáme aj rum s hrozienkami a brusnicami, premiešame a všetko ešte raz prihrejeme. Dochutíme cukrom a punč je hotový.

Švédsky Glögg
Budete potrebovať:
- jednu polovicu šálky cukru
- polovicu šálky vody,
- 750 mililitrov červeného suchého vína,
- 750 mililitrov portského vína,
- jednu šálku brandy,
- šálku hrozienok,
- šálku lúpaných mandlí,
- kôru z pomaranča,
- trochu zázvoru,
- desať kardamómových luskov,
- dve škorice,
- osem klinčekov.
Chuť korenín sa zintenzívni, ak punč necháme po uvarení ešte odležať. Potom ho môžete opäť prehriať a podávať.
Postup: Vo veľkom hrnci najprv necháme vo vode rozpustiť cukor. Následne doň pridáme víno, brandy, hrozienka a mandle. Pomarančovú kôru, zázvor, kardamóm, škoricu a klinčeky vložíme do sita a ponoríme ich do hrnca. zmes premiešame a zahrievame približne pol hodiny. Sito s koreninami vyberieme a horúce víno môžeme podávať.

Ružové víno s jablkami a pomarančom
Budete potrebovať:
- 750 mililitrov ružového vína,
- jeden badián,
- dva kusy celého čierneho korenia,
- štyri klinčeky,
- jednu celú škoricu,
- jeden pomaranč,
- jablko,
- hnedý cukor.
Postup: Do hrnca vylejeme víno, korenie a cukor podľa chuti. Na miernom ohni zmes privedieme tesne pod bod varu. Nakoniec pridáme umytý a na plátky nakrájaný pomaranč s rovnako nakrájaným jablkom. Zmes premiešame, prihrejeme a hneď podávame.

Biele varené víno s jablkom
Budete potrebovať:
- Pol litra bieleho vína,
- jednu celú škoricu,
- päť kusov klinčekov,
- jednu polovicu badiánu,
- jedno jablko,
- hnedý cukor.
Postup: Do hrnca vložíme jablko nakrájané na plátky a okoreníme ich. Pridáme doň víno a cukor podľa vlastnej chuti. Zahrievame ho na miernom ohni, no tesne pred tým, než začne vrieť, hrniec odstavíme. Horúcu tekutinu nalejeme do pohárov a ozdobíme jablkom a koreninami.