5 zdravých receptov, ako pripraviť kávu s bielkovinami

5 zdravých receptov, ako pripraviť kávu s bielkovinami

reklama

Pre mnohých z nás predstavuje káva ranný životabudič. Čo tak do nej pridať maslo, huby alebo vajcia, aby sme zvýšili podiel bielkovín? Inšpiruj sa tipmi, ako pripraviť kávu s bielkovinami. 

1. Ghee maslo

V ajurvédskej medicíne sa rôzne druhy prírodných olejov považujú za nesmierne cenné pre zdravie a používajú sa na jeho zlepšenie. Jedným z nich je aj ghee maslo, ktoré podporuje trávenie, posilňuje nervovú sústavu alebo zlepšuje zrak.

reklama

Pri káve obohatenej o ghee maslo postupujeme rovnako ako pri príprave zalievanej kávy. Keď sparíme kávové zrná, pridáme jednu až dve čajové lyžičky ghee masla, podľa potreby pridáme cukor alebo mlieko.

Tip: Originálne ghee maslo bez laktózy, bielkovín a vody, yrobené z mlieka od alpských kráv, pasúcich sa na tráve, vám ponúka slovenská značka Powerlogy. Dostupné je v obchodoch so zdravou výživou alebo na e-shope.

2. Vajcia

Vajcia obsahujú výživné zložky, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj jedinca.  Bielkoviny z vajec sú cenné najmä pre ich vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. V Škandinávii o tom dobre vedia, a preto si jedno vajce pridávajú aj do rannej kávy.

Škandinávska káva – lyžicu pomletých kávových zŕn zmiešame so surovým vajcom zbaveného škrupiny. Potom zmes zalejeme približne 2 decilitrami vriacej vody a premiešame. Podľa potreby môžeme kávu scediť cez sitko a vypiť len čistú tekutinu.

Tip: Kde zohnať kvalitné vajcia? Pokiaľ vaši blízki chovajú sliepky, príďte ich navštíviť aj s koláčom, za ktorý by vám darovali zopár pravých domácich vajíčok. Avšak mnohí z nás nemajú takú možnosť, preto skúste pri výbere v obchode siahnuť po tých slovenských, z podstielkového chovu.

5 zdravých receptov, ako pripraviť kávu s bielkovinami
Zdroj: pexels.com

3. Sójové mlieko

Niektorí z nás si kávu bez mlieka nevedia predstaviť. Horšie sú na tom „bezlaktózoví“, ktorí sa musia vyhýbať „tradičnému“ kravskému mlieku či smotane. Modernizované postupy potravinárskeho priemyslu dnes ponúkajú zopár alternatív aj pre bezlaktózových. Na výber majú mlieko kokosové, mandľové, sójové či ryžové.

Podľa štúdie z roku 2017, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of Food Sciene, obsahuje sójové mlieko najviac bielkovín – 7 až 12 gramov na porciu, ktorá váži 220 gramov. Hoci je to v porovnaní s kravským mliekom menej, sójové mlieko stále predstavuje dobrú voľbu, ak sa snažíte obohatiť jedálniček o bielkoviny a zdravé tuky.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ  Najlepšiu kávu si pripravíte sami

Tip: Ak radi podporujete slovenských výrobcov, za povšimnutie stojí aj značka Nemleko. Tá ponúka rastlinné alternatívy živočíšneho mlieka s vysokým podielom hlavnej zložky, skvelou chuťou a bez zbytočných aditív, balené v sklenených fľašiach.

4. Orieškové maslo

Zdravá výživa zažíva boom okolo orechových masiel. Veľa odborníkov ich odporúča, pretože sú bohatým zdrojom zdravých tukov, no zároveň upozorňujú, aby sme to s nimi nepreháňali. Mnohí z nás si našli cestu k orechovým maslám a pridávajú ho najmä na chlieb alebo lievance.

Čo tak ním pre zmenu osladiť kávu? Slovenský trh ponúka množstvo druhov orechových masiel, medzi ktorými nájdeme aj arašidové, kešu či mandľové. Ak máte alergiu na arašidy, nahradiť ho môžete sójovým maslom alebo maslom zo slnečnicového semena.

Tip: Azda najznámejší slovenský bloger, ktorý sa preslávil orieškovými maslami, je Dušan Plichta. Jeho značka Powerlogy ponúka jedny z najkvalitnejších masiel rôznych druhov. Za vyskúšanie stoja aj slovenské značky Nutsup alebo Purenuts, s ktorými ste sa mohli stretnúť aj v niektorých obchodoch so zdravou výživou.

5 zdravých receptov, ako pripraviť kávu s bielkovinami
Zdroj: pexels.com

5. Huby

Huby sú jedným z najvýživnejších darov prírody, ktoré majú v obľube najmä vegetariáni a vegáni. Tí zvyknú pridávať uvarené alebo sušené huby aj do kávy. Možno by ste sa čudovali, ale spojenie húb sa skvele dopĺňa s plnou chuťou pomletých kávových zŕn.

Štúdie poukazujú aj na fakt, že huby eliminujú úzkosť a podporujú funkciu nadobličiek. Takisto umožňujú organizmu efektívnejšie využívať kyslík a zároveň znižovať škodu spôsobenú voľnými radikálmi. Vďaka silám polysacharidov sa tiež uvádza, že odrody ako cordyceps, chaga a reishi podporujú imunitu a majú antidepresívne účinky.

Tip: Ak sa bojíte chodiť do lesa alebo jednoducho nemáte čas navštíviť obchod s cieľom kúpy húb, nezúfajte. Spoločnosť Four Sigmatic z Los Angeles predáva instantnú kávu vyrobenú z húb, objednať sa dá aj online cez eshop.

Zdroj: thisisinsider.com /

reklama
Google+ Linkedin