Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

8 dôvodov, prečo zaradiť datle do svojho jedálnička

Máte radi datle? Dokážu znížiť cholesterol a krvný tlak či zabrániť srdcovému infarktu.

Datle sú veľmi zaujímavé a mali by sme ich jesť každý deň. Mnohí odborníci po celom svete hovoria, že datle sú jedným z najpopulárnejšieho ovocia s pôsobivým zoznamom dôležitých živín, vitamínov a minerálov potrebných pre normálny rast, vývoj a celkovú pohodu. Čerstvé datle sú zložené z mäkkej, ľahko stráviteľnej dužiny a jednoduchých cukrov ako fruktóza a dextróza. Keď ich jeme, doplnia nám energiu a revitalizujú telo okamžite.

Pozrieme sa na 8 dobrých dôvodov, prečo jesť datle každý deň.

1. Datle majú vysokú nutričnú hodnotu
Datle sú dobrým zdrojom energie, cukru, vlákniny. Sú bohaté na minerály a vitamíny. Zo základných  minerálov sú to vápnik, železo, fosfor, sodík, draslík, horčík a zinok. Vitamíny, ktoré majú datle, sú tiamín, riboflamín, niacín, kyselina listová, vitamíny A, K. Vďaka týmto vitamínom a minerálom nemusíme brať  vitamíny v tabletkách. Datle majú  vysoké množstvo železa, ktoré je dôležité pre chudokrvných ľudí, tehotné ženy a deti. 100 g datlí môže obsahovať okolo 0,90 mg železa. Toto číslo sa rovná 11% odporúčanej dennej dávke. Železo upravuje hladinu hemoglobínu a červených krviniek a umožňuje prísun kyslíka do krvného obehu.

2. Zabraňujú hnačke
Ako sme spomínali vyššie, datle obsahujú draslík, ktorý je užitočný a prospešný na zastavenie hnačky. Draslík lieči črevnú flóru a umožňujú črevám vytvoriť viac prospešných baktérii.

3. Môžeme ho použiť na prevenciu zápchy
Okrem liečby hnačky môžu datle pomôcť aj pri zápche. Tu je to, čo musíme urobiť, ak máme zápchu: stačí dať datle do čistej vody počas noci a ráno konzumovať rozpustené šťavy na zvýšenie výkonu čriev. To je najlepšie prírodné preháňadlo, aké bolo kedy urobené.

datle

4. Strata váhy
Datle sú plné zdravých živín, ktoré nám môžu pomôcť udržať správnu váhu a pomôžu nám zbaviť sa  pevného tuku. Ak chceme dosiahnuť lepší výsledok, mali by sme ich konzumovať na prázdny žalúdok. Keďže neobsahujú cholesterol, datle sú ideálnym jedlom na chudnutie, ktoré môžeme mať doma. Avšak treba byť opatrný, pretože sú plné cukru, čo znamená, že ich musíme konzumovať  v primeranom množstve.

5. Zlepšujú trávenie
Toto sladké a úžasné ovocie je perfektným riešením pre mnoho typov tráviacich problémov ako spomínaná zápcha, zažívacie ťažkosti, atď. Sú veľmi prospešné a užitočné pri prevencii rakoviny hrubého čreva. Datle sú plné rozpustných aj nerozpustných vlákien, ako sú prospešné amino kyseliny, ktoré môžu stimulovať trávenie potravy a robiť to efektívnejšie. To znamená, že viac živín bude absorbovaných tráviacim traktom a naše telo je pripravené na správne použitie.

6. Datle ako analgetiká
Datle obsahujú horčík, a preto majú schopnosť znížiť opuch a uľaviť od bolesti. Horčík môže dokonca znížiť arteriálny zápal a zabrániť riziku získania poškodenia srdca a iných infekcií v ľudskom tele.

7. Vysoký krvný tlak a mŕtvica
Keďže sú datle plné draslíka, štúdie ukázali, že ak chceme znížiť riziko mŕtvice a ďalších súvisiacich srdcových chorôb. Okrem toho sú navrhované ako zdravý a lahodný spôsob, ako znížiť hladinu LDL cholesterolu v tele, ktorá je dôležitý faktorom infarktu, srdcových chorôb a cievnej mozgovej príhody. Niekoľko rozdielnych štúdii uverejnených na American Journal of Clinical Nutrition poukazuje na to, že 100 mg horčíka denne môže znížiť riziko mŕtvice o 10%.

8. Zlepšuje funkciu srdca
Datle sú plné zdravých živín, ktoré môžu zlepšiť mozgovú činnosť a podporovať dobré zdravie srdca. Mali by sme vedieť, že správny príjem vitamínu B6 môže zlepšiť funkciu mozgu, vrátane mozgu zameraného na bdelosť, presnosť a pamäť.

Foto: pixabay.com
Zdroj: www.healthylifetricks.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií