fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vedec Mel Greaves: 30 rokov som bol posadnutý otázkou, prečo deti dostávajú rakovinu. Konečne máme odpoveď

Uznávaný vedec, zaoberajúci sa rakovinou, vysvetľuje, ako môže správne namiešaný kokteil z mikróbov poskytnúť deťom účinnú ochranu proti zákerným chorobám.

Každý chce v živote niečo dosiahnuť, Mel Greaves má jednoduchý cieľ. Snaží sa vytvoriť nápoj jogurtovej konzistencie, ktorý by u detí zastavil leukémiu. Možno sa táto myšlienka zdá pritiahnutá za vlasy, rakovinu väčšinou neporazíme tak jednoducho. Profesor Greaves je však o svojej pravde presvedčený. A jeho kolegovia z brandže, zaoberajúci sa liečbou rakoviny, ho berú vážne. 

Greaves študuje detskú leukémiu v Inštitúte pre výskum rakoviny v Londýne už tri desaťročia. Na Nový rok získal rytierske ocenenie s vyznamenaním pre výskum v teréne.

„30 rokov som bol posadnutý dôvodmi, prečo deti dostávajú leukémiu,” hovorí. Teraz máme po prvý raz odpoveď na túto otázku – a to znamená, že môžeme začať premýšľať o spôsoboch, ako ju zastaviť. Tak vznikla moja myšlienka o nápoji.”

Čísla hovoria za všetko

V 50. rokoch minulého storočia postihla smrteľná akútna lymfatická leukémia 1 z 2 000 detí. Dnes je 90 % prípadov vyliečených, aj keď liečba je toxická a sprevádzajú ju dlhodobé vedľajšie účinky. Navyše v posledných desaťročiach sa zistilo, že počet prípadov sa v Spojenom kráľovstve a Európe zvyšuje približne o 1 % ročne.

Domácnosti sú čistejšie ako kedykoľvek predtým, rodičia sa boja vystaviť malé deti nejakej nečistote a vychovávajú ich v dezinfikovanom prostredí. Zdroj: pixabay.com

Akútna lymfatická leukémia je spôsobená sekvenciou biologických udalostí. Počiatočným spúšťačom je genetická mutácia, ktorá sa vyskytuje u približne jedného z 20 detí. „Táto mutácia je spôsobená nejakou chybou v maternici. Nie je dedičná, ale dieťa je viac náchylné na vznik rakoviny v neskoršom veku,” dodáva Greaves. Aby imunitný systém fungoval správne, musí byť v prvom roku života konfrontovaný infekciou. Bez tejto konfrontácie nebude systém fungovať správne.”

Domácnosti sú čistejšie ako kedykoľvek predtým, rodičia sa boja vystaviť malé deti nejakej nečistote a vychovávajú ich v dezinfikovanom prostredí. Okrem toho moderné matky dojčia stále menej a potomkovia majú menej spoločenských kontaktov s ostatnými deťmi. Obidva trendy znižujú prirodzený kontakt bábätka s baktériami. A pretože malé deti nie sú vystavené baktériám a infekciám ako kedysi, ich imunitný systém pri neskoršom kontakte s baktériami kolabuje

Zastaví detskú leukémiu správne namiešaný kokteil?

Imunitný systém dieťaťa reaguje neprimerane a spúšťa v tele chronický zápalKeď tento zápal postupuje, chemické látky nazývané cytokíny sa uvoľňujú do krvi a môžu spustiť druhú mutáciu, ktorá vedie k leukémii u detí, ktoré nesú prvú mutáciu. Greaves tvrdí: Ešte stále nevieme, ako zabrániť vzniku počiatočnej prenatálnej mutácii v maternici, ale môžeme premýšľať o spôsoboch, ako zabrániť chronickému zápalu, ktorý nasleduje.”

Malé deti nie sú vystavené baktériám a infekciám ako kedysi, ich imunitný systém pri neskoršom kontakte s baktériami kolabuje. Zdroj: pixabay.com

Greaves a jeho tím začali pracovať na baktériách, vírusoch a iných mikróboch, ktoré žijú v ľudskom čreve. Zistili, že ľudia vo vyspelých krajinách majú vo svojich vnútornostiach oveľa menej bakteriálnych druhov. Boli totiž vystavení menšiemu počtu mikroorganizmov v počiatočných štádiách života, čo je odrazom čistejšieho domáceho prostredia.

Cieľom vedcov je nájsť 6 – 10 druhov mikróbov, ktoré dokážu najlepšie obnoviť mikrobióm dieťaťa. Tento koktail mikróbov chcú pre veľmi malé deti podávať vo forme jogurtového nápoja. Je to pre nás veľmi vzrušujúca vyhliadka. Myslím, že podávané mikróby by nielen znížili pravdepodobnosť leukémie, ale zabránili by aj alergiám či detskej cukrovke, ktorých výskyt má tiež súvis s našou neschopnosťou vystaviť deti baktériám.”

Zdroj: theguardian.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií