fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ako zabrániť plytvaniu jedla vo vašej domácnosti?

Zdroj: Brooke Lark, Unsplash.com

Je vám ľúto každý mesiac vyhadzovať staré kusy jedla? Tieto rady vám pomôžu.

Starý chlieb?

Tvrdé pečivo nemá rád nikto z nás. Ako teda zabrániť tomu, aby zostarol? Ak ho máte v igelitovom vrecúšku už niekoľko dní, nie je čerstvý a ani chrumkavý. Dá sa však tepelne upraviť tak, aby chutil lepšie. Skúste z chleba odkrojiť dva tenké plátky, natrite ich maslom a na jeden z nich pridajte šunku, syr a zopár kúskov paradajky. Takto pripravený krajec chleba prekryte tým, ktorý je natretý maslom. Vznikne vám tak sendvič, ktorý po prekrojení na polovicu vložíte ho do toasovača alebo ho zapečiete na panvici.

Zdroj: Unsplash.com/Jasmin Schreiber

Ak nie ste práve fanúšikmi toastov, možno vám zachutí klasický chlieb vo vajíčku. Recept je úplne jednoduchý. Krajce chleba vymáčate vo vajíčku a pražíte na oleji. Pre lepšiu chuť môžete vajce okoreniť a na ešte teplý krajec chleba položiť plátok syra a kečup. Zatvrdnutiu pečiva sa však dá aj jednoducho predísť. Stačí ho odložiť do mrazničky a v prípade potreby vytiahnuť.

Veľa zemiakov v špajze?

Existuje množstvo receptov, ktorých základ tvoria zemiaky. Americké zemiaky, zemiakové placky, zemiakový chlieb, zemiaková polievka či zemiaková kaša. Často sa však stáva, že na naše zásoby v komore zabúdame. Preto začnú klíčiť, hniť alebo sa zelenajú. Klíčky pritom stačí len vyrezať, zemiaky nakrájať, hodiť ich na plech, pridať slaninu, vajce a dať zapiecť. Tesne pred vytiahnutím ich môžete posypať nastrúhaným syrom, ktorý sa v teple roztopí.

Zdroj: Benjamin Manley, Unsplash.com

Ochabnutý šalát?

Z každej strany sa na nás valia články a štúdie o tom, že by sme mali jesť viac zeleniny. Preto si nakúpime rôzne druhy šalátov, no keď sa konečne rozhodneme zjesť ich, sú zvädnuté, mäkké a vyzerajú ešte menej lahodne než predtým. Existujú však spôsoby, ako jeho životnosť predĺžiť. Stačí, ak šalátové stonky vložíte do nádoby s vodou a až tak ich uskladníte v chladničke. Listy vydržia dlhšie čerstvé. Dokonca, ak ochabnuté lístky pred konzumáciou namočíte do studenej vody, budú o niečo čerstvejšie.

Zdroj: Unsplash.com/Chiara Conti

Na záver pridávame zopár trikov s ovocím

Ak ho máte priveľa, stačí ho odložiť do mrazničky. Zmrazené slivky môžete upiecť alebo pridať do rôznych šalátov. Aj jahody či čučoriedky a iné podobné druhy ovocia je jednoduché zamraziť a použiť v koláčoch alebo v alkoholických nápojoch. Staršie banány sú vhodné do smoothies a muffinov. Zamrazené hrozno môžete použiť do rôznych alkoholických drinkov. Jablká natrhané v lete je jednoduché uskladniť tak, aby vydržali dlhšie. Postačí, ak každé z jabĺk zabalíte do novinového papiera a položíte na tmavé chladné miesto tak, aby sa navzájom nedotýkali.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií