Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Bio víno sa robí s láskou k prírode. Chémiu v ňom nenájdete

Bio víno sa vyrába aj na Slovensku a ukrýva sa za ním zaujímavý príbeh. Nie je to len nejaký marketingový trik, ale poctivý produkt bez chémie.

Bio víno z toho najlepšieho hrozna

Skôr ako sa bio víno dostane na váš stôl, musí prejsť dlhú cestu. Všetko sa začína pri zbere zdravého hrozna, ktoré je plne zrelé. Predstavte si slnkom zaliate viniče, kde vonia vzduch prírodou a zemou. V tomto krásnom prostredí sa hrozno zbiera ručne, následne sa rýchlo spracuje a veľmi opatrne vylisuje. Prebieha riadené kvasenie s autochtónnymi kvasinkami a sírenie muštov aj vín sa pohybuje len v minimálnych dávkach. Výsledkom je bio víno, ktoré je ako stvorené na dlhé ochutnávanie, nekonečné rozhovory alebo meditovanie pri dobrej knihe.

slovenské vinice

S ohľadom na životné prostredie

Keď sa o potravinách alebo nápojoch povie, že sú bio, niektorí ľudia to považujú len za trik predajcu alebo obchodníka. Nevedia si predstaviť, koľko práce, úsilia a aj nadšenia pre dobrú vec sa pod týmto pojmom ukrýva. Ak si kupujete bio víno, ktoré je certifikované, môžete si byť istý, že to nie je len pekné slovo. Certifikát alebo ekologické označenie na etikete je dôležité, aby sa vyhli výrobcovi, ktorý sa na označení bio iba priživuje. Pri výrobe bio vína sa uplatňujú najlepšie environmentálne postupy, aby sa zachovala vysoká úroveň  biodiverzity, rozmanitosť a variabilita života. Prírodné zdroje sa starostlivo chránia tým, že vinári nepoužívajú geneticky modifikované organizmy, pesticídy ani umelé hnojivá. Vznikajú ideálne podmienky na rozvoj vidieka a tiež nášho poľnohospodárstva.  Ekologické vinohradníctvo teda neznečisťuje vodu, pôdu alebo vzduch chemickými látkami a ukazuje, ako môže žiť človek v harmónii s prírodou a získať  z nej to, čo potrebuje.

hrozno

Čo bio víno a histamín?

Možno ste už počuli o histamínovej intolerancii, ktorá trápi čoraz viac ľudí. Hromadí sa im v tele histamín a vyvoláva veľké množstvo nepríjemných príznakov ako hnačka, nafukovanie, svrbenie pokožky, migréna alebo búšenie srdca. Jedným zo zakázaných nápojov je aj víno. Dobrou správou ale je, že bio víno si môžete dať aj v prípade, ak vás trápi táto intolerancia. Kyselina jablčná je celkom odbúraná, vďaka čomu je víno svieže. Vyrábajú sa bez chemickej stabilizácie a obsah SO2 je výrazne pod povolenou normou a do výrobného procesu vstupuje zdravé hrozno bez chémie. Vďaka tomu je obsah histamínu veľmi nízky až nulový. Nie je to ale žiadna veda ani špeciálna technika odbúravania histamínu. Je to iba o výrobe kvalitného produktu bez geneticky modifikovaných organizmov a aditív, komerčných kvasiniek a cudzorodých produktov. Pod rukami vinára vzniká čisté, pravé a nefalšované víno.

slovenské bio víno

 

Víno pre vegánov

Bio víno vyhľadávajú aj vegáni, pretože neobsahuje žiadne prísady živočíšneho pôvodu, ako je napríklad želatína. Pri výrobe vína, čírení sa v prípade potreby používa čistý rastlinný proteín z hrachu  alebo len bentonit, ílovité minerály. Vegánstvo je na vzostupe, ľudia sa veľmi zaujímajú o to, čo jedia, alebo pijú. Preto nie je prekvapujúce, že bio víno je aj na našom trhu vyhľadávané.

víno bez histamínu

 

Vo Veľkom Krtíši nájdete bio víno Domin & Kušický, ktoré spĺňa všetky uvedené informácie. Rodinné vinárstvo sa snaží tvoriť to najlepšie víno, ktoré ocenia všetci milovníci tohto moku. Doprajte si jedinečný zážitok a vyberte sa na ochutnávku vín, ktorá vám bude šitá na mieru. V okolí viníc si môžete urobiť aj zaujímavé výlety a stráviť tak neopakovateľný čas so svojou rodinou, kamarátmi alebo známymi.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií