Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Recept: Bravčové plátky v paradajkovej omáčke

Skúšali ste niekedy pridať do paradajkovej omáčky perníkové korenie a karamel? Dodajú nášmu dnešnému tipu na chutný obed fantastickú vôňu a chuť. Vyskúšajte ho aj vy a podeľte sa o túto novú chuť spolu s nami 🙂

Fantasticky chutné, šťavnaté bravčové mäsko v paradajkovej omáčke! Bravčové mäso je jednou z tých surovín, ktorá sa pravidelne objavuje v našich chladničkách. Ak chcete vyskúšať niečo nové, originálne a veľmi chutné, stavte na tento recept.

Recept na bravčové plátky v paradajkovej omáčke

Počet porcií: 8
Čas prípravy: 75 minút

Ingrediencie:

  • 800 g bravčové karé bez kosti
  • 400 g hustého paradajkového pyré
  • 4 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ, vegeta
  • 1 čl korenia do perníka
  • karamel a cukor na dochutenie

Postup:

  1. Karé nakrájame na 1 cm plátky, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a opražíme na panvici s trochou oleja z oboch strán.
  2. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky a opražíme na oleji do zlatista. Pridáme roztlačený a nakrájaný cesnak a ešte chvíľu orestujeme. Pridáme aj pretlak, ktorý krátko opražíme, aby stratil kyslosť a podlejeme 500 ml vody. Pridáme perníkové korenie, lyžičku soli, vegety a podľa chuti mleté čierne korenie. Privedieme k varu a pridáme vopred opražené plátky mäsa. Prikryjeme pokrievkou a na malom ohni necháme dusiť 45 minút.
  3. Medzitým si pripravíme karamel. 4 PL  cukru necháme roztopiť v malom hrnci, kým nechytí hnedú farbu a karamelovú vôňu, následne podlejeme malým množstvom vody a necháme na miernom ohni rozpustiť.
  4. Po 45 minútach hrniec s paradajkovou omáčkou a mäsom odstavíme z ohňa, mäso povyberáme vidličkou na pripravený tanier a paradajkovú zmes prepasírujeme do čistého hrnca. Vrátime na sporák, podlejeme 1,5 L vody a privedieme k varu. Pridáme pripravený karamel, prípadne ešte dochutíme cukrom a soľou.
  5. Na záver rozmiešame 3 PL hladkej múky v 150 ml vody a omáčku zahustíme. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme. Mäso pridáme späť do omáčky. Podávame s knedľou.

TIP: Karamel si môžte pripraviť aj do zásoby, množstvo použitého cukru záleží len na vás, postup je stále rovnaký. Skladovať ho môžete v sklenenej fľaši v chladničke aj týždeň, dva. Využiť ho môžete pri príprave sviečkovej omáčky, červenej kapusty alebo na poliatie sladkých dezertov.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií