Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Čo jesť cez horúce, letné dni? Vyskúšajte týchto TOP 5 cestovinových šalátov

Vo vysokých teplotách sme pri sporáku úplne minimálne, jesť ale musíme. Čo uvariť, aby sme dobu prípravy čo najviac znížili a ideálne bolo jedlo viac než chutné?

Prinášame vám spasenie! Čo tak vyskúšať letné cestovinové šaláty, ktoré osviežia, zasýtia a chutia vynikajúco? Inšpirujte sa ľahkými jedlami plnými farieb a chutí.

Svieži cestovinový šalát

Čas prípravy: 20 min

Potrebujete:

  • 400 g cestoviny

    cestovinové šaláty
    Zdroj: dobruchut.sk
  • 1 ks biely jogurt
  • 1/2 ks kyslá smotana
  • 4 ks reďkovka
  • 1 ks mladá cibuľka
  • 3 PL sterilizovaná kukurica
  • 4 ks paradajka
  • 1/2 ks uhorka
  • 100 g tvrdý syr
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Po uvarení premyjeme v studenej vode, aby sme ich ochladili. Zeleninu a tvrdý syr nakrájame na malé kúsky. Pridáme k cestovine. Pridáme jogurt, kyslú smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dobrú chuť!

Reďkovkový cestovinový šalát

Čas prípravy: 25 min

Potrebujete:

  • 250 g kukuričné cestoviny
  • 2 ks vajce

    cestovinové šaláty
    Zdroj: dobruchut.sk
  • 3 ks cherry rajčiny
  • 1 ks cibuľa
  • 8 ks reďkovky
  • 1 ks mrkva
  • 2 PL olivový olej
  • 1 ČL vínny ocot
  • 1 ČL soľ
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie
  • 1 štipka cukor
  • 1/2 dl voda
  • 1 hrsť pažítka

Postup:

Mrkvu a reďkovku nastrúhame na tenké plátky. Vodu, olej, ocot, cukor, soľ a čierne korenie premiešame. Nálev vylejeme do misy, kde sme si dali nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu s reďkovkou. Odložíme do chladničky na pol hodiny.

Medzitým uvaríme vajcia na tvrdo a cestoviny v osobitnom hrnci. Vajcia uvarené na tvrdo nakrájame, a tak isto nakrájame aj cherry paradajky. Marinovanú zeleninu z chladničky vyberieme a premiešame s uvarenými a scedenými cestovinami. Pridáme vajcia, rajčiny a pažítku. Premiešame, dochutíme soľou a podávame. Dobrú chuť!

Cestovinový brokolicový šalát

Čas prípravy: 30 min

Potrebujete:

  • 200 g kukuričné fussily
    Zdroj: dobruchut.sk

     

  • 1 ks brokolica
  • 1 ks mrkva
  • 2 hrste baby špenát
  • 1/2 ks tofu syr
  • 1 ks červená paprika
  • 1 PL biely jogurt
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Kukuričné cestoviny uvaríme v slanej vode a brokolicu krátko podusíme nad parou. Mrkvu nastrúhame na plátky. Tofu syr spolu s červenou paprikou na kocky. Špenát premyjeme a natrháme. Všetko vložíme do misy s uvarenými kukuričnými cestovinami a pridáme 1PL bieleho jogurtu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobrú chuť!

Zdroj: dobruchut.sk

Cestovinový šalát so sardelami

Čas prípravy: 40 minút

Potrebujete:

  • 150 g cestovín

    ľahký šalát
    Zdroj: pluska.sk
  • 100 g brokolice
  • 1 grilovaná červená paprika
  • 30 g sardel
  • celé korenie
  • soľ, mleté biele korenie
  • zeleninový vývar
  • olivový olej
  • citrónová šťava

 

Postup:

Cestoviny uvarené v osolenej vode scedíme a odložíme na teplé miesto. Ružičky brokolice uvaríme vo vývare, scedíme a primiešame k cestovinám. Pridáme pokrájanú červenú papriku, celé korenie a filety zo sardel. Olivový olej ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, prelejeme cestoviny a zľahka premiešame. Dobrú chuť!

Cestoviny s kuracím mäsom a balzamovou glazúrou

Čas prípravy: 30 min

Potrebujete:

  • pol šálky balzamového octu

    Zdroj: pluska.sk
  • štvrť šálky cukru
  • 2 lyžice medu
  • 350 g cestovín (špirálok)
  • 2 kusy kuracích pŕs
  • 2 lyžičky talianskych byliniek
  • 1 lyžičku cesnaku v prášku
  • 10 cherry paradajok
  • 150 g mozzarelly
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

Najprv pripravte glazúru: Do menšieho hrnca dajte balzamový ocot, cukor a med. Priveďte do varu a na miernej teplote varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Prelejte do misky a nechajte vychladnúť.

Kým sa omáčka varí, podľa návodu uvarte cestoviny. Sceďte a odložte nabok. Kuracie prsia prekrojte na hrubšie plátky. Posypte lyžičkou talianskych byliniek, sušeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Ugrilujte na grilovacej panvici z každej strany.

Do zapekacej nádoby dajte uvarené cestoviny, polejte ich 2 lyžicami oleja, okoreňte druhou polovicou talianskych byliniek, pridajte paradajky prekrojené na polovicu, premiešajte a v rúre vyhriatej na 180 °C zapekajte 5 minút. Pridajte nakrájané kuracie mäso a mozzarellu. Zapekajte, kým sa syr neroztopí. Porcie na tanieri polejte balzamovou glazúrou a podávajte. Dobrú chuť!

No a pokiaľ by ste mali chuť osladiť si život, rozhodne skúste tieto sladké recepty.

Zdroj: pluska.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií