Čo jesť cez horúce, letné dni? Vyskúšajte týchto TOP 5 cestovinových šalátov
Vo vysokých teplotách sme pri sporáku úplne minimálne, jesť ale musíme. Čo uvariť, aby sme dobu prípravy čo najviac znížili a ideálne bolo jedlo viac než chutné?
Prinášame vám spasenie! Čo tak vyskúšať letné cestovinové šaláty, ktoré osviežia, zasýtia a chutia vynikajúco? Inšpirujte sa ľahkými jedlami plnými farieb a chutí.
Svieži cestovinový šalát
Čas prípravy: 20 min
Potrebujete:
- 400 g cestoviny
- 1 ks biely jogurt
- 1/2 ks kyslá smotana
- 4 ks reďkovka
- 1 ks mladá cibuľka
- 3 PL sterilizovaná kukurica
- 4 ks paradajka
- 1/2 ks uhorka
- 100 g tvrdý syr
- podľa chuti soľ
- podľa chuti mleté čierne korenie
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Po uvarení premyjeme v studenej vode, aby sme ich ochladili. Zeleninu a tvrdý syr nakrájame na malé kúsky. Pridáme k cestovine. Pridáme jogurt, kyslú smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dobrú chuť!
Reďkovkový cestovinový šalát
Čas prípravy: 25 min
Potrebujete:
- 250 g kukuričné cestoviny
- 2 ks vajce
- 3 ks cherry rajčiny
- 1 ks cibuľa
- 8 ks reďkovky
- 1 ks mrkva
- 2 PL olivový olej
- 1 ČL vínny ocot
- 1 ČL soľ
- 1/2 ČL mleté čierne korenie
- 1 štipka cukor
- 1/2 dl voda
- 1 hrsť pažítka
Postup:
Mrkvu a reďkovku nastrúhame na tenké plátky. Vodu, olej, ocot, cukor, soľ a čierne korenie premiešame. Nálev vylejeme do misy, kde sme si dali nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu s reďkovkou. Odložíme do chladničky na pol hodiny.
Medzitým uvaríme vajcia na tvrdo a cestoviny v osobitnom hrnci. Vajcia uvarené na tvrdo nakrájame, a tak isto nakrájame aj cherry paradajky. Marinovanú zeleninu z chladničky vyberieme a premiešame s uvarenými a scedenými cestovinami. Pridáme vajcia, rajčiny a pažítku. Premiešame, dochutíme soľou a podávame. Dobrú chuť!
Cestovinový brokolicový šalát
Čas prípravy: 30 min
Potrebujete:
- 200 g kukuričné fussily
- 1 ks brokolica
- 1 ks mrkva
- 2 hrste baby špenát
- 1/2 ks tofu syr
- 1 ks červená paprika
- 1 PL biely jogurt
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Kukuričné cestoviny uvaríme v slanej vode a brokolicu krátko podusíme nad parou. Mrkvu nastrúhame na plátky. Tofu syr spolu s červenou paprikou na kocky. Špenát premyjeme a natrháme. Všetko vložíme do misy s uvarenými kukuričnými cestovinami a pridáme 1PL bieleho jogurtu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobrú chuť!
Zdroj: dobruchut.sk
Cestovinový šalát so sardelami
Čas prípravy: 40 minút
Potrebujete:
- 150 g cestovín
- 100 g brokolice
- 1 grilovaná červená paprika
- 30 g sardel
- celé korenie
- soľ, mleté biele korenie
- zeleninový vývar
- olivový olej
- citrónová šťava
Postup:
Cestoviny uvarené v osolenej vode scedíme a odložíme na teplé miesto. Ružičky brokolice uvaríme vo vývare, scedíme a primiešame k cestovinám. Pridáme pokrájanú červenú papriku, celé korenie a filety zo sardel. Olivový olej ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, prelejeme cestoviny a zľahka premiešame. Dobrú chuť!
Cestoviny s kuracím mäsom a balzamovou glazúrou
Čas prípravy: 30 min
Potrebujete:
- pol šálky balzamového octu
- štvrť šálky cukru
- 2 lyžice medu
- 350 g cestovín (špirálok)
- 2 kusy kuracích pŕs
- 2 lyžičky talianskych byliniek
- 1 lyžičku cesnaku v prášku
- 10 cherry paradajok
- 150 g mozzarelly
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup:
Najprv pripravte glazúru: Do menšieho hrnca dajte balzamový ocot, cukor a med. Priveďte do varu a na miernej teplote varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Prelejte do misky a nechajte vychladnúť.
Kým sa omáčka varí, podľa návodu uvarte cestoviny. Sceďte a odložte nabok. Kuracie prsia prekrojte na hrubšie plátky. Posypte lyžičkou talianskych byliniek, sušeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Ugrilujte na grilovacej panvici z každej strany.
Do zapekacej nádoby dajte uvarené cestoviny, polejte ich 2 lyžicami oleja, okoreňte druhou polovicou talianskych byliniek, pridajte paradajky prekrojené na polovicu, premiešajte a v rúre vyhriatej na 180 °C zapekajte 5 minút. Pridajte nakrájané kuracie mäso a mozzarellu. Zapekajte, kým sa syr neroztopí. Porcie na tanieri polejte balzamovou glazúrou a podávajte. Dobrú chuť!
No a pokiaľ by ste mali chuť osladiť si život, rozhodne skúste tieto sladké recepty.
Zdroj: pluska.sk