fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Čo by ste mali vedieť o organickej káve? Prospieva hneď dvakrát

Máte tip? napíšte nám mailom

Káva patrí k prvým nápojom, ktoré si ráno s radosťou doprajeme. Jej lahodná chuť nás postaví na nohy a vyčaruje úsmev na perách. Prečo je ale organická káva lepšia?

Organická káva pre zdravie nás i planéty

Čoraz viac ľudí sa zaujíma o to, ako sa dopestovali potraviny, ktoré sa dostanú na ich stôl. Snažíme sa nájsť také, ktoré neboli zbytočne postrekované chemickými postrekmi, neobsahujú zbytočné É-čka a proces ich výroby je šetrný životnému prostrediu. Organická káva sa pestuje na farmách, kde sa nepoužívajú žiadne pesticídy ani ďalšie chemické látky po dobu minimálne troch rokov. Farmár pracuje tak, aby sa neporušovala kvalita pôdy buď eróziou alebo odčerpávaním minerálnych látok. Organická káva má svoj certifikát, ktorý dokazuje jej kvalitu a ohľaduplnosť k našej matke Zemi.

Záleží na tom, ako sa pestuje

Skôr, ako sa organická káva dostane na stôl, musí prejsť veľmi dlhú cestu. Rovnako dôležité ako jej pestovanie je aj recyklácia, kompostovanie, udržovanie kvality pôdy a vody i ochrana životného prostredia. Výsledkom takejto dôkladnej starostlivosti je chuťovo bohatá káva a ochrana planéty. Na to by malo myslieť čoraz viac pestovateľov kávy, pretože veľmi často môžeme počuť o problémoch našej krásnej Zeme. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že ekologická katastrofa je neodvratná. Biznis s kávou je obrovský a roky maximalizovania jej produkcie devastovali prírodu. Preto je dobré pozrieť sa na prijateľnejšie alternatívy.

Prečo je certifikovaná káva taká zaujímavá

Určite ste sa stretli s rôznymi certifikátmi. Môžu sa týkať prírodnej kozmetiky, potravín, ale aj kávy. Za zmienku stojí určite UTZ certifikát. UTZ Certified je nezisková organizácia, ktorá dbá na dodržiavanie udržateľného hospodárenia kávy, kakaa a čaju. Plní jedinečnú funkciu, pretože umožňuje pestovateľom naučiť sa lepšie poľnohospodárske metódy a tiež zlepšiť pracovné podmienky. Nesmieme zabudnúť ani na skutočnosť, že ľudia sa tak dokážu postarať o seba a svoje rodiny a pritom dbajú na ochranu prostredia, v ktorom žijú. Pestovanie takejto  kávy neprispieva k výrubu lesov, aby vznikli nové plantáže. Kávovníky sú v tieni voľne rastúcich stromov  a  les sa zachováva pre vtáky a iné zvieratá.

Výhoda oproti fair trade

Pestovatelia kávy sú bežne vykorisťovaní, pretože obchod s kávou je veľmi lukratívnym obchodom. Pestovanie organickej kávy môže prispieť k riešeniu tohto problému  pretože ľudí “zdiera” menej ako fair trade obchod alebo podnikanie s kávou vo veľkom. Získanie certifikácie je ale beh na dlhé trate. Pestovateľov čaká veľa administratívy, byrokracie a financovania. To si nemôže dovoliť každý a nie každý exportér je ochotný zaplatiť za kávu viac len preto, lebo má certifikát.

https://www.instagram.com/p/B1GGXsfolRJ/

Vyhnite sa zbytočnej chémii

Stále sme vás nepresvedčili o tom, že organická káva by mohla byť pre budúcnosť tá najlepšia? Predstavte si bežnú kávu. Musí sa hnojiť a ostriekať chemickými postrekmi, aby bola chránená pred škodcami. Žiaľ, toto všetko sa dostane aj zrniek, ktoré sa melú a my si z nich robíme kávu. Tá organická káva má oproti nej nespornú výhodu. Na naše zdravie vplýva omnoho priaznivejšie a podporuje výkon organizmu. Stačí si k nej kúpiť len kávovar a doma si ju vychutnáte rovnako ako v skvelej kaviarni. 

Organická káva a jej svet, ako ho nepoznáte: čo by ste o nej mali vedieť?
pontcafe.sk

Chceli by ste takúto kávičku ochutnať alebo si ju kúpiť domov?Pont Café vám ochotne poradia, ako si skutočne vychutnať šálku vašej kávy a ukážu vám, aký krásny je jej svet. Zameriavajú sa aj na predaj a prenájom profesionálnych kávovarov do kaviarní či kancelárií spolu s kávou za veľkoobchodné ceny.

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií