Chemex je elegantný alternatívny „kávovar“, ktorý si v posledných rokoch obľúbili mnohí zanietení kávičkári. Je skladný, jednoducho sa používa a káva z neho má výraznú plnú chuť. Zistite, kde vznikol a ako ho správne používať.
Čo je to chemex?
Chemex je jedným z alternatívnych nástrojov na prípravu filtrovanej kávy. Je to sklenená nádoba, ktorá svojím tvarom pripomína presýpacie hodiny. Do hornej časti sa dáva papierový filter, cez ktorý preteká hotová filtrovaná káva. Tá bude chutiť najlepšie, ak na ňu použijete čerstvo namletú zrnkovú kávu.
Chemex má aj žliabok, ktorý sa používa na nalievanie a odvzdušňovanie počas prípravy. Po prefiltrovaní tak z neho môžete priamo nalievať.
Kedy a kde vznikol chemex?
Chemex navrhol v roku 1941 nemecký chemik Peter Schlumbohm, ktorý v tom čase žil v USA. Snažil sa prísť na to, ako dostať z kávových zŕn čo najviac arómy. Keďže veľa času trávil v laboratóriu, kde pracoval s rôznymi odmernými bankami, inšpiroval sa nimi aj pri výrobe tohto netradičného „kávovaru“. Potreboval len pridať drevenú obruč, rozšíriť vrch pre filter a unikátny dizajn, ktorý zožal slávu, bol na svete. Ak vás história chemexu zaujala, neváhajte si o nej prečítať viac.
Aké filtre potrebujete do chemexu?
Súčasťou chemexu je aj špeciálny papierový filter, ktorý je v porovnaní s inými filtrami do alternatívnych kávovarov hrubší a nepriepustnejší. Voda cezeň preteká pomalšie, takže káva sa extrahuje dlhšie. Aj preto je jej chuť výraznejšia a plnšia.

Ako si pripraviť kávu v chemexe?
- Najskôr si do chemexu vložte poskladaný papierový filter a pomaly ho prepláchnite horúcou vodou. Zbavíte sa tak pachuti, ktorú by mohol v hotovom nápoji zanechať.
- Potom do vrchnej časti nasypte namletú kávu, na 100 ml vody budete potrebovať približne 7 gramov.
- Krúživým pohybom ju rovnomerne zalejte menším množstvom horúcej vody s teplotou približne 90 °C a nechajte približne na 30 sekúnd odstáť. Kávu tak zbavíte prebytočného oxidu uhličitého. Ak by ste ju odstáť nenechali a hneď zaliali veľkým množstvom vody, nevynikli by v nej všetky chute a arómy.
- Ak ste počkali aspoň pol minúty, môžete pokračovať v zalievaní pomalými krúživými pohybmi. Pamätajte, že čím menej vody použijete, tým bude káva silnejšia.
- Na záver stačí už len počkať, kým všetka voda pretečie cez filter. Nezabudnite, že celé lúhovanie by nemalo trvať viac ako 4 minúty.
Tipy k príprave
- Hrúbka mletia kávových zŕn by mala byť jemnejšia ako pri french presse, ale hrubšia ako pri espresse.
- Horúcu vodu lejte priamo na kávu, nie po stenách nádoby.
- Nebojte sa experimentovať s množstvom vody, kávy a hrúbkou mletia. Vo finále ide predovšetkým o to, aby hotová káva pohladila vaše chuťové poháriky.