fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Dajte si ho pravidelne! Červené víno má podľa vedcov pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru

Vedci skúmali účinky červeného vína na črevnú flóru. V porovnaní s inými druhmi alkoholu má jeho konzumácia skutočne pozitívny vplyv na našu črevnú mikroflóru.

Konzumácia červeného vína pozitívne vplýna na črevnú mikroflóru - klocher.sk
Zdroj: Unsplash

Baktérie čreva a alkohol

Vedci z King’s College London v Spojenom kráľovstve sa zamerali na výskum, ktorého cieľ bolo určiť vplyv alkoholu na črevnú mikroflóru. Počas niekoľkých mesiacov sledovali 916 dvojčiat, ktorí sa dobrovoľne zúčastnili tejto štúdie. V rámci nej uvádzali svoju denné spotrebu alkoholických nápojov, vrátane piva, vína a jablčného muštu.

Dobrovoľníci, ktorí konzumovali relatívne viac červeného vína mali podľa pozorovaní omnoho lepšiu mikroflóru čreva ako dobrovoľníci, ktorí konzumovali iný druh alkoholu. Pri konzumácii bieleho vína bol pozitívny účinok v porovnaní s červeným vínom na črevný mikrobióm minimálny.

„Čím väčšia je rozmanitosť baktérií v našom čreve, tým viac dokážeme predchádzať chorobám. Rovnako sa zlepšuje aj metabolizmus potravín“ – hovorí hlavná autorka tejto štúdie,  Caroline Le Roy.

Imunita vs. črevné baktérie

Nerovnováha medzi dobrými a zlými baktériami v čreve negatívne ovplyvňuje imunitný systém, alebo môže byť spojená s prírastkom hmotnosti, či zvýšeným cholesterolom.

Táto štúdia zatiaľ nie je úplná a k jej kompletným výsledkom chýba ešte niekoľko pozorovaní. Je totiž možné, že črevný mikrobióm ovplyvnili aj ďalšie faktory, ktoré neboli vedcami zatiaľ pozorované. Práve sem patrí napríklad aj potrava. V súčasnosti je nemožné zmerať to, čo jednotlivec zje a vypije.

Zdroj: Unsplash

Tento výskum je tiež eticky komplikovaný, nakoľko pitie alkoholu je vo všeobecnosti škodlivé pre naše zdravie. Alkohol súvisí s viac ako 200 chorobami vrátane duševných problémov, kardiovaskulárnych chorôb a cirhózy pečene. Avšak už teraz môžme podľa výsledkov vidieť určité prepojenie medzi konzumáciou červeného vína a baktériami v čreve.

Víno áno, alebo nie?

Vedci sa pokúsili posilniť svoje výsledky potvrdením v ďalších dvoch skupinách, tisíc účastníkov v USA a Holandsku, ako aj v inej skupine britských dvojčiat. Výhodou štúdia dvojčiat je to, že akékoľvek pozorované rozdiely pravdepodobne súvisia s prostredím, pretože sú geneticky totožné a vo všeobecnosti vyrastali v rovnakom médiu.

Zdroj: Unsplash

Výsledky tejto štúdie napriek všetkému napomáhajú pri hľadaní odpovedí a spájaní výsledkov z iných, už uskutočnených výskumov. Niekoľko ďalších dávno vykonaných štúdií preukázalo pozitívne účinky polyfenolov, pochádzajúcich z hrozna, ktoré sú aj súčasťou vína.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií