fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Dajte si ho pravidelne! Červené víno má podľa vedcov pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru

Máte tip? napíšte nám mailom

Vedci skúmali účinky červeného vína na črevnú flóru. V porovnaní s inými druhmi alkoholu má jeho konzumácia skutočne pozitívny vplyv na našu črevnú mikroflóru.

Konzumácia červeného vína pozitívne vplýna na črevnú mikroflóru - klocher.sk
Zdroj: Unsplash

Baktérie čreva a alkohol

Vedci z King’s College London v Spojenom kráľovstve sa zamerali na výskum, ktorého cieľ bolo určiť vplyv alkoholu na črevnú mikroflóru. Počas niekoľkých mesiacov sledovali 916 dvojčiat, ktorí sa dobrovoľne zúčastnili tejto štúdie. V rámci nej uvádzali svoju denné spotrebu alkoholických nápojov, vrátane piva, vína a jablčného muštu.

Dobrovoľníci, ktorí konzumovali relatívne viac červeného vína mali podľa pozorovaní omnoho lepšiu mikroflóru čreva ako dobrovoľníci, ktorí konzumovali iný druh alkoholu. Pri konzumácii bieleho vína bol pozitívny účinok v porovnaní s červeným vínom na črevný mikrobióm minimálny.

„Čím väčšia je rozmanitosť baktérií v našom čreve, tým viac dokážeme predchádzať chorobám. Rovnako sa zlepšuje aj metabolizmus potravín“ – hovorí hlavná autorka tejto štúdie,  Caroline Le Roy.

Imunita vs. črevné baktérie

Nerovnováha medzi dobrými a zlými baktériami v čreve negatívne ovplyvňuje imunitný systém, alebo môže byť spojená s prírastkom hmotnosti, či zvýšeným cholesterolom.

Prečítajte si tiež:
Viete, ako správne ošúpať kiwi a pomaranč? Prezradíme vám to...

Táto štúdia zatiaľ nie je úplná a k jej kompletným výsledkom chýba ešte niekoľko pozorovaní. Je totiž možné, že črevný mikrobióm ovplyvnili aj ďalšie faktory, ktoré neboli vedcami zatiaľ pozorované. Práve sem patrí napríklad aj potrava. V súčasnosti je nemožné zmerať to, čo jednotlivec zje a vypije.

Zdroj: Unsplash

Tento výskum je tiež eticky komplikovaný, nakoľko pitie alkoholu je vo všeobecnosti škodlivé pre naše zdravie. Alkohol súvisí s viac ako 200 chorobami vrátane duševných problémov, kardiovaskulárnych chorôb a cirhózy pečene. Avšak už teraz môžme podľa výsledkov vidieť určité prepojenie medzi konzumáciou červeného vína a baktériami v čreve.

Víno áno, alebo nie?

Vedci sa pokúsili posilniť svoje výsledky potvrdením v ďalších dvoch skupinách, tisíc účastníkov v USA a Holandsku, ako aj v inej skupine britských dvojčiat. Výhodou štúdia dvojčiat je to, že akékoľvek pozorované rozdiely pravdepodobne súvisia s prostredím, pretože sú geneticky totožné a vo všeobecnosti vyrastali v rovnakom médiu.

Zdroj: Unsplash

Výsledky tejto štúdie napriek všetkému napomáhajú pri hľadaní odpovedí a spájaní výsledkov z iných, už uskutočnených výskumov. Niekoľko ďalších dávno vykonaných štúdií preukázalo pozitívne účinky polyfenolov, pochádzajúcich z hrozna, ktoré sú aj súčasťou vína.

Prečítajte si tiež:
Žiadna náhoda! 5 potravín, ktoré sa podobajú orgánom, na ktorré majú blahodarný účinok
Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií