Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Bez nich ani ranu! 7 domácich dipov, ktoré sa hodia (nielen) na grilovačku

Viete si predstaviť grilovať steaky alebo zeleninu bez domácej omáčky? Skvelé dipy ku grilovaným dobrotám si viete vytvoriť  aj sami doma, pričom nepotrebujete ani žiadne špeciálne suroviny. Stačí použiť napríklad biely jogurt, ktorý vám zostal po víkende v chladničke alebo sezónne potraviny – uhorku, cesnak či pažítku. Nechajte sa inšpirovať sedmičkou chutných, zdravých a najmä netradičných receptov. 

Horčicový dip s medom

Ingrediencie:

  • 1 kyslá smotana,
  • dijonská horčica,
  • med,
  • soľ a čierne korenie,
  • 1 strúčik cesnaku.

Postup:

Do misky vyklopte jeden téglik kyslej smotany. Pridajte do nej lyžičku medu a na špičku noža dijonskú horčicu. Ak máte radi ostrejšie jedlá, pokojne pridajte horčice viac. Prelisujte jeden strúčik cesnaku a dochuťte soľou a čiernym korením.

Guacamole dip

Ingrediencie:

  • 180 ml kyslej smotany,
  • 1 zrelé avokádo,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 menšia rajčina,
  • soľ a čierne korenie.
Guacamole dip sa hodí nielen k mäsu a zelenine, ale aj k nachos a tortilám. Zdroj: blog.mall.sk

Postup:

Avokádo pozdĺžne prekrojte na polovicu a vyberte z neho kôstku. Pomocou lyžice vydlabte mäkkú dužinu a vidličkou ju roztlačte ako pučené zemiaky. Dajte avokádo do misy a zmiešajte ho s na jemno nakrájanou cibuľou a rajčinou a kyslou smotanou. Dochuťte soľou a čiernym korením a všetko dôkladne premiešajte.

Kôprový dip

Ďalšia jednoduchá kombinácia, ktorá ku grilovačke jednoducho patrí. Využite úrodu z vlastnej záhradky a pripravte dip z kôpru – hotový ho máte do 10 minút.

Ingrediencie: 

  • téglik bieleho jogurtu,
  • kôpor,
  • strúčik cesnaku,
  • soľ a korenie.
Zdroj: blog.mall.sk

Postup:

Do misky vyklopte jogurt a zmiešajte ho s na jemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nezabudnite ani na štipku soli a korenia. Podávajte vychladené.

Naše tipy: Namiesto pažítky môžete použiť aj ďalšie bylinky. Do dipu sa hodí napríklad koriander, petržlen alebo šalvia. Skvele chutí na sendviči aj hriankach. Jogurt môžete nahradiť kyslou smotanou.

Mexický dip

Ingrediencie: 

  • 200 g nakladaných olúpaných či sušených paradajok,
  • 1 menšiu červenú cibuľu,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 červenú papriku,
  • 1 chilli papričku,
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku,
  • 50 ml vývaru,
  • trstinový cukor,
  • soľ,
  • korenie.
Zdroj: mnamky-recepty.webnoviny.sk

Postup:

Paradajky dôkladne roztlačte.

Cibuľu nakrájajte na menšie kocky a cesnak dôkladne rozotrite so soľou.

Papriku a chilli papričku rozpoľte, odstráňte semienka a opäť nadrobno nakrájajte.

V hrnci povarte s pretlakom a vývarom približne štvrť hodiny.

Dochuťte cukrom, soľou a korením.

Špenátovo-mandľový dip

Zelenú pochúťku si nemusíte dopriať len raz v roku. Špenát je totiž skvelá príloha aj ku grilovanému mäsu. Pripravte si z neho dip.

Ingrediencie: 

  • 1-2 kelímky bieleho jogurtu,
  • pol kila baby špenátu,
  • 80 gramov olúpaných mandlí,
  • mätu,
  • citrónovú kôru,
  • citrónovú šťavu,
  • soľ a korenie.
dipy na grilovanie
Zdroj: blog.mall.sk

Postup: 

Začnite s prípravou špenátu – ponorte ho do vriacej osolenej vody a nechajte ho tam asi pol minúty. Akonáhle lístky získajú jasnejšiu farbu, vodu vylejte a špenát rýchlo schlaďte pod studenou vodou.

Medzitým na jemno rozmixujte mandle. Pridajte k nim do mixéra odkvapkaný špenát (trochu ho ešte vytlačte z neho zvyšky vody), pár lístkov mäty, šťavu z citróna a nastrúhanú citrónovú kôru. Ochuťte soľou a korením a všetko dôkladne rozmixujte.

Ako posledný krok pridajte jogurt a premiešajte.

Orientálny dip

Ingrediencie:

  • 100 g marhuľového džemu,
  • 1 citrón,
  • zázvor,
  • 1 chilli paprička alebo chilli korenie,
  • soľ.

Postup:

Odkrojte zo zázvoru kúsok o veľkosti zhruba 1 cm a nastrúhajte ho. Zmiešajte zázvor s džemom a šťavou z celého citróna. Dochuťte chilli, osoľte a všetko dôkladne zamiešajte.

Dip z ajvaru

Ingrediencie: 

  • cibuľa,
  • cesnak,
  • syr,
  • ajvar,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Cibuľu nakrájame na jemno spolu s cesnakom. Primiešame syr, ajvar a dip rozmixujeme. Nakoniec ho už len dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Tento dip sa hodí k zemiakovým čipsom alebo pečeným zemiakom.

Poznámka red.: Ajvar je čalamáda pripravovaná predovšetkým z červených paprík s baklažánom, cesnakom a chilli.

Prečítajte si aj TOP 5 najlepších receptov z grilu alebo marinády. Dobrú chuť!

Zdroj: dobruchut.aktuality.sk, mnamky-recepty.webnoviny.sk, blog.mall.sk, blog.mall.sk, blog.mall.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií