Dnes je Medzinárodný deň čokolády. TOTO ste o nej možno nevedeli

Dnes je Medzinárodný deň čokolády. TOTO ste o nej možno nevedeli

Och, kto ju nemiluje? Mliečna, horká, biela, s orieškami, so sušienkami, lentilkami či jedlými kvetmi. Čokoláda je skrátka láska.

Dnes je Medzinárodný deň tejto pochúťky. Prečítajte si zopár zaujímavých faktov, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

  • Čokoládová rieka existuje.

Teda existovala, v roku 1971. Slávna čokoládová rieka, v ktorej sa Augustus Dula vo filme Willy Wonka a továreň na čokoládu takmer utopil, bola vyrobená z takmer 57 000 litrov vody zmiešanej s čokoládou a krémom. Najmä kvôli krému sa dosť rýchlo pokazila a zanechala vraj strašný zápach.


Zdroj: REUTERS
  • Používala sa ako platidlo.

V dobách mayskej civilizácie sa platilo kakaovými bôbmi, mali väčšiu cenu ako zlatý prach.

Zdroj: pixabay.com
  • Biela čokoláda technicky nie je čokoláda.

Aby bol výrobok klasifikovaný ako skutočná čokoláda, musí obsahovať kakaovú sušinu alebo kakaový likér. Biela „čokoláda“ namiesto toho obsahuje kakaové maslo.

Zdroj: pexels.com
  • Európania ju milujú.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre kakao majú Európania obrovskú spotrebu čokolády – takmer polovicu svetovej spotreby. Kým priemerný Slovák každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari – okolo 9 kilogramov.

  • Najväčšia čokoládová tabuľka vážila takmer 5800 kilogramov.

Britská spoločnosť Thorntons, ktorá vyrába čokolády a iné cukrovinky, pri príležitosti osláv storočnice vyrobila najväčšiu čokoládu na svete. Vážila neuveriteľných 5792,50 kg. Paul Bell, zamestnanec Thorntons, povedal: “Požiadali všetkých pracovníkov, aby prišli s nápadmi, ako by sme mali osláviť naše 100. narodeniny. A pretože Charlie a továreň na čokoládu bol v detstve môj obľúbený film, premýšľal som o jednej scéne, kedy sa čokoládová tyčinka zmenšila. Pomyslel som si, či by nebolo fantastické urobiť to naopak.”

Zdroj: bbc.co.uk
  • Žena bola doživotne zásobovaná čokoládou od Nestlé.

V roku 1930 Ruth Wakefieldová omylom vytvorila čokoládové cookies. Namiesto čokolády na varenie použila kúsky klasickej čokolády od Nestlé. Myslela si, že sa rozpustí a absorbuje, a vzniknú tak čokoládové sušienky. Neskôr svoj nápad predala spoločnosti Nestlé, ktorá ju na oplátku do konca života zásobovala čokoládou.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ  Deti jedli prvýkrát horkú čokoládu, ich reakcie vás pobavia !

POKRAČOVANIE NA DRUHEJ STRANE →

Google+ Linkedin

Written By :

Obdivovateľka umenia vo všetkých jeho formách, hľadajúca a nachádzajúca ho všade okolo seba. Fotografiami si zaznamenávam svet, najradšej cez dokumentárnu fotografiu, ľudí a ich príbehy. Rada si tieto príbehy aj píšem a hrám.