Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Dnes je Medzinárodný deň čokolády. TOTO ste o nej možno nevedeli

Och, kto ju nemiluje? Mliečna, horká, biela, s orieškami, so sušienkami, lentilkami či jedlými kvetmi. Čokoláda je skrátka láska.

Dnes je Medzinárodný deň tejto pochúťky. Prečítajte si zopár zaujímavých faktov, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

  • Čokoládová rieka existuje.

Teda existovala, v roku 1971. Slávna čokoládová rieka, v ktorej sa Augustus Dula vo filme Willy Wonka a továreň na čokoládu takmer utopil, bola vyrobená z takmer 57 000 litrov vody zmiešanej s čokoládou a krémom. Najmä kvôli krému sa dosť rýchlo pokazila a zanechala vraj strašný zápach.

Zdroj: REUTERS
  • Používala sa ako platidlo.

V dobách mayskej civilizácie sa platilo kakaovými bôbmi, mali väčšiu cenu ako zlatý prach.

Zdroj: pixabay.com
  • Biela čokoláda technicky nie je čokoláda.

Aby bol výrobok klasifikovaný ako skutočná čokoláda, musí obsahovať kakaovú sušinu alebo kakaový likér. Biela „čokoláda“ namiesto toho obsahuje kakaové maslo.

Zdroj: pexels.com
  • Európania ju milujú.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre kakao majú Európania obrovskú spotrebu čokolády – takmer polovicu svetovej spotreby. Kým priemerný Slovák každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari – okolo 9 kilogramov.

  • Najväčšia čokoládová tabuľka vážila takmer 5800 kilogramov.

Britská spoločnosť Thorntons, ktorá vyrába čokolády a iné cukrovinky, pri príležitosti osláv storočnice vyrobila najväčšiu čokoládu na svete. Vážila neuveriteľných 5792,50 kg. Paul Bell, zamestnanec Thorntons, povedal: „Požiadali všetkých pracovníkov, aby prišli s nápadmi, ako by sme mali osláviť naše 100. narodeniny. A pretože Charlie a továreň na čokoládu bol v detstve môj obľúbený film, premýšľal som o jednej scéne, kedy sa čokoládová tyčinka zmenšila. Pomyslel som si, či by nebolo fantastické urobiť to naopak.“

Zdroj: bbc.co.uk
  • Žena bola doživotne zásobovaná čokoládou od Nestlé.

V roku 1930 Ruth Wakefieldová omylom vytvorila čokoládové cookies. Namiesto čokolády na varenie použila kúsky klasickej čokolády od Nestlé. Myslela si, že sa rozpustí a absorbuje, a vzniknú tak čokoládové sušienky. Neskôr svoj nápad predala spoločnosti Nestlé, ktorá ju na oplátku do konca života zásobovala čokoládou.

POKRAČOVANIE NA DRUHEJ STRANE →

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií