fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Sezóna sirupov v plnom prúde: Vyskúšate levanduľový či černicový?

K typickému letnému dňu neodmysliteľne patrí aj džbán domácej limonády a vychutnávanie si ovocia, ktoré sme si sami vypestovali, v záhrade či na terase.

Pokiaľ máte bohatú úrodu a neviete, čo s ňou (samozrejme, ak vám už niečo kvasí v sude, nemáme ani slovko proti), spravte si domáci sirup. Uschovajte a aj neskôr, na jeseň či v zime, vám iste dobre padne.

Zhromaždili sme 5 receptov na jednoduché a chutné domáce sirupy.

Levanduľový sirup

Ingrediencie:

  • posekané kvety levandule – 100 g,
  • voda – 1,5 l,
  • kryštálový alebo trstinový cukor – 1 kg,
  • citrón – 1 ks,
  • kyselina citrónová – 30 g.

https://www.instagram.com/p/BzQAh_iCkHr/

Postup:

Nazbierame levanduľu a kvietky postriháme alebo posekáme nadrobno. (Voliteľnou ingredienciou môže byť aj mäta. Lístky opláchneme a pridáme do hrnca spolu s levanduľou.)

Vložíme ich do hrnca s vriacou vodou. Pridáme cukor a miešame, až kým sa nerozpustí. Biely cukor zachová peknú bledofialovú farbu sirupu, trstinový trochu viac zafarbí dozlatista.

Pridáme kyselinu citrónovú aj citrón nakrájaný na plátky alebo kolieska.

Hrniec odstavíme, prikryjeme čistou utierkou a necháme lúhovať dva dni pri izbovej teplote. Počas toho párkrát premiešame.

Na tretí deň zlejeme cez husté sitko alebo gázu do čistých nádob. Sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste, v pivnici, špajzi alebo chladničke.

https://www.instagram.com/p/Bz5Tb8gCZpH/

Mätový sirup

Čo s tou „burinou” mätou, ktorá sa nám rozpína v záhrade a rastie ako divá?

Ingrediencie:

  • mäta – 30 až 50 stoniek,
  • šťava z 2 citrónov alebo 20 g kyseliny citrónovej,
  • voda – 2 l,
  • kryštálový alebo trstinový cukor – 1 kg (alebo aj viac; podľa chuti).

Postup:

Vodu prevaríme. Keď vychladne, vložíme to nej opláchnuté lístky mäty.

Následne pridáme kyselinu citrónovú, príp. šťavu z jedného citróna. Druhý nakrájame na kolieska a tiež pridáme do zmesi.

Zakryjeme a necháme lúhovať v chladničke 24 hodín.

Na druhý deň zmes precedíme cez sitko alebo gázu, opäť zohrievame na sporáku. Pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Nevaríme však, iba mierne zohrievame. Môžeme použiť menej aj viac ako 1 kilo, každý podľa chuti.

Hotový sirup prelejeme do sklenených fliaš či pohárikov a skladujeme na tmavom chladnom mieste.

Tip:

Rovnakým postupom si môžete spraviť aj medovkový sirup, keď namiesto mäty použijete medovku lekársku.

Čerešňový sirup

Ingrediencie:

  • zrelé čerešne – 1 kg,
  • kryštálový alebo trstinový cukor – 1 kg,
  • citrónová šťava – 1 PL.

Postup:

Čerešne dôkladne umyjeme a zbavíme kôstok. Vo väčšej miske ich zasypeme cukrom, premiešame a necháme odstáť asi dve hodiny.

Čerešňovo-cukrovú zmes, ktorá nám takto vznikla, prepasírujeme cez husté sitko.

Túto šťavu varíme spolu s citrónovou na miernom ohni približne 10 minút.

Hotový sirup prelejeme do sklenených fliaš, pár minút ešte sterilizujeme a následne uskladňujeme na tmavom a chladnom mieste.

Sirup z čiernych ríbezlí

Ingrediencie:

  • čierne ríbezle – 200 ml,
  • lístky z ríbezlí,
  • voda –1 l,
  • kryštálový alebo trstinový cukor – 1 kg (alebo podľa chuti),
  • kyselina citrónová – 2 ČL.
domáci sirup
Zdroj: varecha.pravda.sk/Lekorica

Postup: 

Dáme variť vodu, do hrnca vložíme aj ríbezle spolu s lístkami. Takto varíme približne polhodinu.

Zmes odstavíme a scedíme.

Do šťavy pridáme cukor a zohrievame, miešame, kým sa nerozpustí. Varíme maximálne 10 minút, viac sa neodporúča, lebo by veľmi zhustol.

Odstavíme, pridáme kyselinu citrónovú a zamiešame. Ešte horúci sirup vlievame do čistých sklenených fliaš. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste, po otvorení v chladničke.

Tip:

Rovnako môžete postupovať aj v prípade červených ríbezlí.

Černicový sirup

Ingrediencie:

  • černice – 2 kg,
  • voda – 1 l,
  • cukor – 1 kg,
  • citrón – 2 ks.

Postup: 

Černice očistíme a opláchneme.

Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou, pridáme šťavu z citróna a varíme.

Keď príde do varu, necháme bublať asi 5 minút. Černice popučíme pučiakom na zemiaky. Precedíme cez gázu do druhého hrnca.

Pridáme cukor a varíme, kým sa úplne nerozpustí. Prevaríme a rozlejeme do čistých sklenených fliaš.

Sterilizujeme 15 minút na 180 stupňoch.

https://www.instagram.com/p/Bltl36NjugE/

Zdroje: kreativita.info, plnielanu.zoznam.sk, varecha.pravda.sk, dobruchut.aktuality.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií