Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Sezóna zavárania je v plnom prúde: TOTO sú tipy a triky na najlepšie džemy a marmelády

Tekvicový džem

Tekvicový džem je ideálny ku krémovým syrom, krekrom, morčaciemu mäsu aj k paštéte. Môžete ho využiť aj na plnenie najrôznejších dezertov.

  • 1 kg vydlabanej tekvice,
  • 1 kg cukor krupica,
  • 1 citrón,
  • 5 až 6 lyžičiek škorice.
Zdroj: alza.sk

Umytú a vydlabanú tekvicu nakrájame na menšie kúsky a umiestnime ju do väčšieho širšieho hrnca so štipkou soli a celou škoricou. Zalejeme približne litrom a štvrť vody, privedieme do varu a varíme približne 20 minút domäkka. Potom vyberieme škoricu, tekvicu roztlačíme a pridáme k nej väčšiu časť cukru, citrónovú šťavu a varíme za stáleho miešania do rozpustenia cukru. Hotový džem ochutnáme a podľa chuti pridáme škoricu či cukor. Hotovým tekvicovým džemom naplníme poháre a otočíme hore dnom na 10 minút.

Mrkvovo-jablkový džem

Možno to znie trochu nezvyčajne, ale z kombinácie mrkvy a jabĺk vznikne aromatický a chutný džem, ktorý si vás skrátka získa.

  • 500 g strúhanej mrkvy,
  • 500 g jabĺk,
  • 500 g cukru,
  • 400 ml vody,
  • 300 ml bieleho vína,
  • 30 ml citrónovej šťavy,
  • štipka muškátového orieška,
  • štipka rozomletého klinčeka.
Zdroj: alza.sk

Olúpanú a umytú mrkvu nakrájame na kolieska a vložíme ju do hrnca, prilejeme vodu a varíme približne 15 minút. Potom pridáme olúpané a nakrájané jablká, cukor, citrónovú šťavu, korenie a víno. Takto varíme 5 minút. Potom hotovou marmeládou naplníme poháre, zaviečkujeme a otočíme hore dnom.

Rakytníkový džem

Rakytník je veľmi zdravý. Podobne ako šípkový džem sa ten rakytníkový hodí predovšetkým na jeseň a v zime ako prevencia proti ochoreniu. Môže sa použiť aj ako prísada do čaju. Nebojte sa pri varení použiť veľa cukru – rakytník je trochu kyslejší.

  • 2 kg plodov rakytníka,
  • 2 kg cukru,
  • 2 želírovacie prípravky.
Zdroj: alza.sk

Rakytníkové plody umyjeme a dáme do hrnca. Pomaly privedieme do varu s prídavkom želírovacieho prípravku a troškou cukru a varíme 5 minút. Pridáme zvyšný cukor a varíme 10 minút. Potom plníme do pripravených pohárov a otočíme hore dnom.

Ostružinový džem

  • 1,5 kg ostružín,
  • 600 g krupicového cukru,
  • 1 balíček želírovacieho prípravku,
  • 2 lyžice rumu,
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej.
Zdroj: alza.sk

Umyté a osušené černice dáme do hrnca a pozvoľna (v rozsahu 10 minút) ich začneme variť. Potom ich trošku roztlačíme drvičom na zemiaky. V 2 lyžiciach cukru rozmiešame želírovací prípravok, pridáme do ostužín a varíme 5 minút. Pridáme aj zvyšný cukor a po dosiahnutí bodu varu varíme ďalšie 2 minúty. Džem odstavíme z tepla a pridáme kyselinu citrónovú a rum. Premiešame, ochutnáme, a ak sme s chuťou spokojní, naplníme ostružinovým džemom poháre, zaviečkujeme ich a otočíme hore dnom.

Vyskúšajte aj tieto nevšedné kombinácie

  • Jahody s balzamikovým octom a korením

K svojmu obľúbenému receptu na jahodový džem pridajte lyžicu balzamika a pol lyžičky mletého čierneho korenia, ideálne ružového. Pikantnejšiu jahodovú zmes skvele doplní chuť mäkkých syrov.

  • Nektarinka s kardamónom a bourbonom

Ak nemáte dostatočné množstvo nektariniek, nakombinujte ich s marhuľami. Zmes vylepšíte tiež štipkou vanilky. Alkohol vmiešajte až po odstavení z platne, korenie pridajte na začiatku varenia. Nezabudnite na etiketu pridať informáciu, že je v džeme alkohol.

  • Čučoriedky a levandule 

Použite lesné čučoriedky, ktoré majú intenzívnejšiu chuť a viac šťavy. S množstvom kvietkov levandule buďte opatrní, nech váš džem nechutí ako guličky proti moliam. Čučoriedky môžete dochutiť aj levanduľovým sirupom, potom ale zmenšite dávku cukru.

  • Černice s rozmarínom

Táto zmeska skvele funguje v piškótových tortách alebo na palacinkách. Na kilo ovocia si vystačíte s 3 veľkými vetvičkami rozmarínu. Pred plnením do pohárov nezabudnite vetvičky vybrať.

  • Višne s mätou

Jasná voľba k čokoládovým dezertom. Mätu pridávajte až po uvarení a nakrájajte ju na veľmi drobné kúsky. Zmes ovocia a byliniek dôkladne premiešajte a až potom naplňte do pohárov. Pre ostrejšiu verziu pridajte ešte veľkého panáka višňovej pálenky alebo dva veľké panáky višňového likéru.

Zdroj: blog.mall.sk, alza.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií