Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Éčka v potravinách = nebezpečenstvo v žalúdku! Ktorým potravinám sa máme vyhnúť?

Potraviny sú čím ďalej, tým viac dochutené rôznymi umelými farbivami, konzervantmi a emulgátormi, ktoré nazývame prídavné látky, v skratke „éčka“. Viacero ľudí si tieto látky začína na obaloch potravín vímať, no nie sú éčka, ako éčka, respektíve, nie všetky éčka sú nebezpečné.  Kurkumin, Riboflavin, Triethyl-citrát či Lykopen patria medzi tie bezpečnejšie, ktorých sa nemusíte obávať. Ale viete rozoznať tie, ktoré vaše telo nijako zdravotne nepostihnú od tých, ktoré dokážu vo veľkom množstve privolať šarapatu, či zdravotné komplikácie?

V skutočnosti je viac éčiek takých, ktoré sú považované za bezpečnejšie. No napríklad E102, čo je Tartrazin, je nebezpečnou prídavnou látkou, ktorá nie je vhodná napríklad pre deti, či môže spôsobovať alergickú reakciu Táto látka sa vyskytuje napríklad v niektorom pečive či rôznych cukrovinkách. To isté môžeme povedať aj o E107E121, čo je citrónová červeň, je dokonca nepovolená prísada a v niektorých krajinách ZAKÁZANÁ. V rebríčku ečiek môžete nájsť od E620 po E625 aj známy glutamán, ktorý má vysoké skóre škodlivosti a je naozaj nebezpečný, najmä ten Sódny (E621). Vyhýbať sa treba dusičnanom (E249 – E252) aj siričitanom (E220 – E228). V údeninách si dávajte pozor na dusičnan E 250, ktorý môže odštartovať rakovinu. E110 je oranžové farbivo, ktoré je známym karcinogénom! 

Vyhnite sa aj E951 – Aspartam,  E952 – Cyklamáty, E954  Sacharin a jeho soli 

Aspartam je v niektorých krajinách zakázanou látkou! Najmä v časoch Vianočných trhov si dávajte pozor na vianočné punče či varené vína. Sú plné konzervačných látok, najmä siričitanov a umelých sladidiel.

 

Horalky alebo vifonky?

Horálky aj vifonky sú svojími ečkami známe a mnohí si pri téme éčka a zdravá strava spomenú práve na ne. Tak napríklad taká horálka obsahuje E442 a E476. E 442 sú fosfatídy amónne, čo je bezpečná látka. E476 je Polyglycerolpolyricinoleát, čo v stupnici bezpečnosti má rizikový faktor 3 z 5. Oproti fosfatídam je táto látka nebezpečnejšia pre organizmus, no našťastie nepatrí medzi najnebezpečnejšie.

Čo sa vifóniek týka, obsahujú farbivo E 150a, protihrudkovaciu látku E551 a antioxidant E306. S pohľadu bezpečnosti je látka E15a bezpečná, no môže spôsobovať alergickú reakciu. E551 je oxid kremičitý, ktorý je považovaný za bezpečnú látku spolu s E306, čo je extrakt, ktorý je taktiež zdravotne nezávadný. Pozor! Vifonky obsahujú GLUTAMAN SODNY, nachádzajúci sa prevažne vo VEGETE. Na obale to neoznačujú ako Ečko (aspoň nie na tom, ktorý sme skúmali my), no názov GLUTAMAN tam spomenutý je. Glutaman sodný má označenie E621 a je to najbežnejší glutaman, ktorý je považovaný za nebezpečný. Vifonky obsahujú aj guanylan, ktorý v zozname nepatrí medzi najnebezpečnejšie, ale ani tie najnebezpečnejšie. Vifonky však obsahujú veľa tuku. Až 22g tuku na jednu porciu je naozaj nebezpečný nadštandard!

Vo všeobecnosti sa odporúča vyhýbať sa Glutamanu sodnému.

Ak sa chcete zdravo stravovať, vaše ečka môžete kontrolovať na TOMTO ZOZNAME

ZOZNAM EČIEK

éčka

ečka

zdravá strava

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií