fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Fitness tréner Boris “Valihora” Prekop: V kulturistike má každý stereotypný jedálniček, to je cesta, ktorá vedie k presne predvídateľným výsledkom

Boris Prekop (známy pod prezývkou Valihora) patrí medzi najznámejších trénerov na Slovensku. Od roku 2007 píše články, nakrúca inštruktážne videá o cvičení a výžive. Založil známu stránku Fitmagazín, prednáša trénerom, venuje sa tréningu a poradenstvu v športe a výžive.

V rozhovore sa dozvieš aj:

  • prečo sú jeho recepty vždy jednoduché
  • prečo môže byť monotónnosť v strave dobrá vec
  • ako sa vyhnúť nezdravým alternatívam
  • ako obmedzuje maškrtnícke výstrelky

https://www.instagram.com/p/BxzlCkrifVF/

Valihorov sendvič, raňajkové vločky šampiónov či proteínové palacinky – kde čerpáš inšpiráciu na tieto zaujímavé recepty?

Je to to, čo mi umožnia moje kuchárske schopnosti. Jedlo si pripravujem už 15 rokov, ale vždy je jednoduché. Nutričné hodnoty poznám, lebo som v minulosti súťažil v kulturistike a prešiel mnohými diétami, momentálne pracujem ako tréner a tvorba jedálničkov je moja práca. Takže spájam jednoduché a praktické recepty, lebo na kulinárske špeciality sú tu iní majstri. Ja navyše nie som náročný stravník, čo sa odzrkadľuje na chuti mojich jedál, ale k tomu často vediem aj svojich klientov. Skôr sa zameriavam na výživnú hodnotu jedla ako na jeho chuť. Väčšina ľudí to má naopak.

Okrem toho sa zameriavam na úplne bežné potraviny, ktoré môžeme zohnať hocikde v potravinách, nie exotické vychytávky, ktoré znejú na prvý pohľad dobre, ale dlhodobo sa v jedálničku ťažko dajú používať a komplikujú celú vec.

V jednom z videí, v ktorom si si na raňajky pripravoval vajcia a celozrnný chlieb, si uviedol, že jedávaš to isté prakticky každé ráno. Neomrzí to jedlo po čase?

Táto monotónnosť je v niečom aj dobrá. Človek vie ako na to a vie aj predvídať výsledky. Viem presne, čo jem a koľko bez toho, aby som si musel každé jedlo vážiť. Ak sa nad tým človek zamyslí, tak aj tak väčšinou jedáva veľmi podobne. Opäť to uľahčí situáciu, je to praktické a rýchle. Cez víkendy si dávam napríklad na raňajky niečo sladké a potom opäť to, čo vždy.

Nie je možný stereotyp v jedálničku jednou z príčin, prečo mnohí ľudia nedokážu byť disciplinovaní v strave?

V kulturistike má každý zo športovcov stereotypný jedálniček, to je cesta, ktorá vedie k presne predvídateľným výsledkom.

Niekto rád experimentuje, čo je v poriadku, ale potom nevie tak presne vyhodnotiť, čo nefunguje, keď robí stále niečo inak, konzumuje rozmanité potraviny a nevie, čo má aký vplyv na telo, resp. výslednú súťažnú formu alebo výkon. Prípadne nevie, ktorá zo sto položiek zapríčinila odchýlku alebo spôsobila komplikáciu.

Čo by si poradil tým, ktorí pracujú v sedavom zamestnaní a len ťažko si v priebehu dňa pripravia hodnotné jedlo a tak siahajú po rýchlych a nezdravých alternatívach?

Najlepšia vec, ktorú každému radím, je plánovať, čo zjem dopredu a pripraviť sa na to. Aby človeka neprekvapil hlad, nedostatok času alebo nedostupnosť jedla. Potom človek volí rýchle a ľahké riešenie – bagetu na pumpe, sladkosť v automate alebo hotdog v bufete.

Čo robíš v prípade, že si “mimo svojej kuchyne” a chceš v priebehu dňa dostať do žalúdka niečo hodnotné?

Ovocie alebo niektoré potraviny sa dajú kúpiť hocikde, mať so sebou poistku ako napríklad proteínovú tyčinku tiež nie je zlé riešenie. Prípadne si človek môže objednať jedlo bez omáčky. Vždy sa dá, keď sa chce.

Dopraješ si „junk food” či sladké pochutiny aj ty? Platí aj v tvojom prípade, že čím viac sa blíži leto, tým striktnejší si v diéte?

Mám rád sladké, takže koláče občas jedávam. Za tie roky už viem čo a koľko si môžem dovoliť a žijem dosť aktívnym životom, takže to pre mňa nie je až taký problém. Samozrejme, záleží v akom štádiu som, napríklad teraz mám rysovačku a svoje maškrtnícke výstrelky obmedzujem na jeden deň v týždni. Teda poväčšine.

Tvoja kniha „Valihora – Ako nabrať svaly” je výsledkom 10 rokov intenzívnej športovej, trénerskej a publikačnej kariéry. Nájdu v nej priaznivci aj spomínané fit recepty a tipy, ako sa lepšie stravovať a dostať sa tak ku komplexnejším informáciám?

Recepty moc nie, ale mám tam celú kapitolu o výžive, ktorá určite odzrkadľuje môj prístup – jednoduchosť a praktickosť. Mnoho výživových poradcov sa sústreďuje na málo známe potraviny, exotické suroviny a novinky zo sveta, ja som v knihe chcel priniesť jednoduchý a účinný návod, ako sa lepšie stravovať, ak chce človek nabrať svaly, čo je kľúčová téma knihy.

V jednom z tvojich vlogov sa objavil vynikajúci slovenský kulturista Tomáš Tabačiar, ktorý je v príprave na Mr. Olympia (kategória do 212 libier/96 kíl). Čo hovoríš na jeho aktuálnu formu a aké sú podľa teba jeho šance v ťažkej konkurencii medzi najlepšími na svete?

Neviem zhodnotiť momentálne, ako uspeje, ale viem, že Tomáš je veľmi poctivý a rozumný. Viem, že urobí všetko, čo treba a má predpoklady, aby konkuroval najlepším. Nehovorím to preto, že sa poznáme. Jeho objem svalov a proporcie sú perfektné a jeho mentálny prístup je na mieste. Je kulturistom skrz-naskrz a má na vynikajúce umiestnenie.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií