Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Hlávkový šalát z vesmíru je rovnako zdravý ako ten pozemský

Už v roku 2015 jedli astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vôbec prvý hlávkový šalát pestovaný vo vesmíre. Pre ľudstvo to bol úspech.

Posilnilo sa dokonca presvedčenie, že ľudia by mohli jedného dňa žiť „vo hviezdach.“ Dnes sme dosiahli menší míľnik, súvisiaci s týmto päť rokov starým úspechom. Vedci dospeli k záveru, že hlávkový šalát pestovaný vo vesmíre je rovnako výživný ako jeho pozemský kolega.

Môže sa to zdať ako malý progres, ale dokazuje to, že zelenina nemusí nevyhnutne mať prístup k rovnakým podmienkam, aké majú na Zemi pre svoj život a prosperitu. Aj bez slnečného žiarenia, čerstvej pôdy a iných prírodných zdrojov mal hlávkový šalát pestovaný na ISS zhruba rovnakú úroveň výživných látok, aké by sme očakávali v produktoch zakúpených v miestnych potravinách. Hoci s nejakými ďalšími mikroorganizmami, ktoré však boli bezpečné pre konzumáciu.

Je to významná správa pre NASA a ďalšie vesmírne organizácie, ktoré dúfajú, že raz pošlú človeka na Mesiac alebo Mars. Samozrejme, práve hlávkový šalát rastúci na ISS nie je taký dôležitý. Aj keď čerstvé jedlo je, pravdepodobne, vítaným doplnkom stravy obyvateľov stanice, zásobovacie lety pre ISS sa uskutočňujú pomerne často. Obyvatelia ISS preto zrejme nebudú v dohľadnom čase hladovať.

Vopred balené jedlá sa však môžu ukázať ako menej praktické pre dlhšie misie v kozmickom priestore. Autori tejto štúdie, Christina Khodadad a Gioia Massa, vysvetlili pre magazín Newsweek:

„Balené jedlo môže časom strácať svoju nutričnú hodnotu. V týchto situáciách by preto čerstvý hlávkový šalát mohol byť skutočným záchrancom.“

Tešíme sa, že technológia rastu vesmírnych rastlín sa bude naďalej vyvíjať v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov. Možno raz budú astronauti pestovať rastliny s ešte väčšou výživnou hodnotou ako rastliny, ktoré si vieme zadovážiť na planéte Zem.

Zdroj Frontiers in Plant Science NASA.gov Newsweek
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií