fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Teplovzdušné fritézy – recenzie, skúsenosti, recepty

Čo by ste povedali na to, keby existoval spôsob, ako si nezdravé jedlá pripravovať zdravo? Neznie to zle, však? Presne na tento účel slúžia teplovzdušné fritézy. Ak sa neviete rozhodnúť, či reklamy v televízii hovoria o týchto spotrebičoch pravdu, alebo ide len o prázdne marketingové reči, urobte si názor sami.

Máte tip? napíšte nám mailom

Ako funguje teplovzdušná fritéza?

Do klasickej fritézy alebo takzvaného fritovacieho hrnca musíte naliať veľké množstvo oleja, ktorý sa zahreje na vysokú teplotu, väčšinou od 170 °C do 200 °C. Pripravované jedlo pritom pláva priamo v ňom. Teplovzdušná fritéza využíva diametrálne odlišný systém ohrevu. Ohrevná špirála sa nahreje na vysokú teplotu. Vo fritéze sa nachádza aj ventilátor, ktorý horúci vzduch zvíri a obháňa rovnomerne okolo jedla počas celej doby jeho prípravy.

Vďaka tomuto jednoduchému princípu sú potraviny fritované, pečené alebo grilované s použitím minimálneho množstva oleja. Lepšie povedané, tepelná úprava prebieha vďaka horúcemu vzduchu, a nie horúcemu oleju. Všetok prebytočný olej z jedla navyše steká cez mriežku v košíku do misky pod ním, takže váš pokrm v konečnom dôsledku obsahuje skutočne minimálne množstvo oleja.

Fritovanie bez oleja je zdravšie

Samotný olej nezdravý nie je. Taktiež zemiaky alebo kuracie krídelká nepatria k potravinám, ktoré by samy o sebe človeku spôsobovali vysoký cholesterol alebo problémy s nadváhou. Prečo je teda jedlo pripravované v klasickej fritéze nezdravé? Pri príprave pokrmov v klasickej fritéze v prvom rade potraviny do seba nasajú veľmi veľké množstvo oleja. V rade druhom sa olej zahrieva na extrémne vysoké teploty, čím sa časť z neho mení na karcinogénnu.

Teplota, pri ktorej sa aj inak zdravý olej mení na nezdravý, sa nazýva bod prepálenia. Ide o bod, pri ktorom niektoré látky degradujú a začínajú byť pre naše telo vyslovene nebezpečné. Napríklad pri slnečnicovom oleji hovoríme o teplote okolo 220 °C, pri repkovom asi 200 °C. Horúci vzduch karcinogénny byť nemôže, preto je v tomto smere teplovzdušná fritéza nepochybne lepšou voľbou.

Výhody teplovzdušných fritéz

Prvú a zároveň hlavnú výhodu teplovzdušných fritéz sme si už vysvetlili. Je ňou to, že pri príprave jedla stačí použiť veľmi malé množstvo oleja. Navyše, ten prebytočný stečie do misky na spodnej časti fritézy, takže ho nekonzumujete spolu so svojím obedom. To však nie sú jediné výhody týchto fritéz.

  • Teplovzdušnú fritézu môžete využiť aj na pečenie alebo grilovanie. Preto ide o veľmi univerzálneho kuchynského pomocníka.
  • Príprava jedla v porovnaní s použitím rúry alebo panvice je asi o polovicu kratšia.
  • Nemusíte špiniť polovicu riadu, ktorý máte v kuchyni, pretože do košíka môžete vložiť naraz mäso aj s prílohou.
  • V teplovzdušnej fritéze sa dá pripravovať aj zelenia a niektoré sladké pokrmy. V niektorých typoch dokonca tiež koláče alebo pizza. 

Drobným mínusom týchto fritéz je mierne rozdielna chuť pokrmov. Bolo by zbytočné sa tváriť, že jedlo pripravované bez tuku chutí rovnako ako to s tukom. Nie je to zapríčinené len tým, že nezdravé jedlá vnímame podvedome ako väčšie delikatesy. Tuk totiž z jedla doslova „vytiahne“ arómu, zlepší jeho štruktúru a tiež zvýrazní celkovú chuť.

Cena je vyššia

Za jednoznačnú nevýhodu teplovzdušných fritéz môžeme určite označiť jej cenu. Tak napríklad, klasickú „neznačkovú“ fritézu s objemom okolo 1,5 litra kúpite aj za 25 eur. Teplovzdušná fritéza s rovnakým objemom a v primeranej kvalite vás bude stáť minimálne dvojnásobok. „Značkové“ fritézy sú, samozrejme, ešte o niečo drahšie. V závislosti od konkrétneho výrobcu hovoríme o cenových reláciách od 70 do 160 eur, niekedy aj viac.

  • Fritézy od 30 do 40 €: Väčšinou ide o zariadenia s nízky príkonom, teda aj nízkym výkonom. V preklade, čas prípravy jedla je podstatne dlhší, fritézy nie sú vybavené bezpečnostnými prvkami a majú len základné funkcie.
  • Fritézy od 50 do 100 €: Tieto modely môžeme označiť za akúsi strednú kategóriu, ktorá je vhodná pre tých, ktorí chcú fritézu používať častejšie, no nie každý deň. Čas prípravy jedla je podstatne rýchlejší ako pri prvej kategórií fritéz a sú taktiež bezpečnejšie a jednoduchšie na ovládanie.
  • Fritézy nad 100 €: Najvyššia kategória fritéz je vhodná na časté, pokojne i každodenné používanie. Dôležitým plusom je skutočne rýchla príprava jedla, bezpečná manipulácia a ľahká údržba. Odporúčame napríklad Delimano Air Fryer (niekedy v akcii za 80 € ).

Hranolčeky alebo stejk bez oleja? TOTO musíte skúsiť! Ako vybrať vhodnú fritézu

Pri výbere teplovzdušnej fritézy je potrebné pozerať na niekoľko dôležitých parametrov ako je objem, možnosť nastavenia teploty alebo spôsob umývania jednotlivých častí spotrebiča. Pozerajte taktiež na to, ako často chcete fritézu používať a pre koľkých ľudí v nej budete pripravovať jedlo.

  • Spôsob čistenia a údržba: Najmä lacnejšie modely fritéz sa nemusia dať rozložiť a umývať v umývačke riadu. To je, samozrejme, nemalá komplikácia, keďže aj v teplovzdušných modeloch používate isté množstvo oleja, ktorého sa bez použitia teplej vody a čistiaceho prostriedku zbavíte len ťažko. Preto si vyberajte radšej také spotrebiče, ktoré sa dajú rozložiť, umývať v rukách a ideálne aj v umývačke. Plusovým je tiež filter na zachytávanie pachov, ktorý oceníte hlavne v menších kuchyniach bez digestoru.
  • Funkcie: V niektorých fritézach je možné len vyprážať, v iných aj grilovať, dusiť, variť či dokonca piecť. Drahšie modely môžu mať košík rozdelený na niekoľko častí, takže si v ňom viete pripraviť naraz rôzne druhy pokrmov. Čím viac funkcií, tým praktickejší pomocník do domácnosti. Taktiež si všímajte to, či je možné na fritéze nastaviť viacero teplôt, konkrétny časrôzne režimy na prípravu rôznych druhov jedál. Dobrým pomocníkom je aj kontrolka nahriatia fritézy.
  • Veľkosť: Klasická veľkosť nádoby vo fritéze sa pohybuje okolo 1,5 – 2,5 litra. Niekedy môžu byť tieto údaje uvedené aj v kilogramoch. Pre lepšiu predstavu, vo fritéze s objemom 2 l si naraz pripravíte cca 1 kg hranolčekov. Pri výbere si preto dobre premyslite, pre koľko ľudí a ako často budete vo fritéze pripravovať jedlo.
  • Bezpečnostné prvky: Fritéza sa nahrieva na veľmi vysoké teploty. Preto by mala obsahovať aj bezpečnostné prvky, ktoré ochránia ako vás, tak vašu domácnosť aj samotnú fritézu. Ide napríklad o automatické vypnutie v prípade, že fritézu zabudnete vypnúť vy, ochranu pred prehriatímkvalitný chladiaci systém. Všetky časti fritézy by mali byť taktiež odizolované, čo znamená, že aj pri príprave jedla bude spotrebič z vonkajšej strany maximálne teplý, nie vriaci.

Delimano, Tefal, Sencor, Klarstein

Konkrétny výber značky je, samozrejme, len na vás. Medzi užívateľmi sa však ako najobľúbenejšie ukázali tieto:

  • Delimano:  Teplovdzušná Fritéza Delimano je medzi zákazníkmi hodnotená asi najlepšie. Ide o drahší spotrebič, v cene okolo 150 €, no ak sa vám podarí „vychytať“ zľavu, môžete ušetriť pokojne aj polovicu.  
  • Tefal: Túto značku určite nie je potrebné predstavovať. V ich ponuke nájdete skôr vyššie triedy fritéz, v cenových reláciách od 80 € do 130 €.
  • Sencor: Už klasicky môžeme hovoriť o dobrom pomere medzi kvalitou a cenou, ako to býva u spotrebičov značky Sencor. Plusom je, že v ich ponuke nájdete aj fritézy pod 100 €, no s mnohými funkciami.
  • Klarstein: Ide o nemeckého výrobcu, ktorý ponúka asi najširší výber teplovzdušných fritéz zo všetkých spomínaných značiek, a to od tých skutočne lacných až po drahšie a výkonnejšie.

Recepty pre teplovzdušné fritézy

Presný návod na používanie fritézy závisí od daného pokrmu, ktorý si budete pripravovať. Vo všeobecnosti je však postup podobný, rozdiel spočíva len v dĺžke prípravy jedla a nastavení správnej teploty. Tieto informácie nájdete priamo na fritéze, pri receptoch na konkrétne jedlá alebo v pribalenom návode.

  • Predtým, ako jedlo vložíte do fritézy, ju zapnite a nechajte nahriať po dobu 3 minút. Čas nahrievania môže byť odlišný pri rôznych typoch fritéz.
  • Jedlo ochuťte, pokvapkajte ho cca jednou lyžicou vami vybraného oleja, vložte do košíka a následne do fritézy.
  • Nastavte príslušný režim a čakajte.
  • Ak chcete dosiahnuť, aby boli pokrmy rovnomerne prepečené, v priebehu prípravy môžete z fritézy vytiahnuť košík a suroviny poprehadzovať. Vyvarujte sa taktiež tomu, aby ste do neho vkladali príliš veľké množstvo surovín.
  • Tá strana fritézy, na ktorej sa nachádza chladiaci systém, nesmie byť opretá o stenu alebo zakrytá inými predmetmi. Dbajte na to, aby okolo nej bolo dostatok priestoru. 

Krevety so slaninkou vo fritéze

Tento recept máte hotový asi za pol hodiny. Na 4 porcie budete potrebovať cca 0,5 kilogramu kreviet a rovnaké množstvo slaniny, poprípade Prosciuttoa ale Schwarzwaldskej šunky. Krevety očistite, olúpte a opláchnite pod vodou. Každú z nich obaľte kúskom slaninky a nechajte chvíľu odstáť v chladničke. Fritézu si predhrejte na 200 °C, vložte do nej krevety a vyprážajte asi 8 minút. Základom je, aby bola slaninka opečená pekne do hneda. Krevety totiž môžete jesť aj polosurové.

Zdroj: topmoda.sk

Hovädzí steak v chimichurri salse vo fritéze

Ďalší veľmi rýchly recept, ktorého príprava vám nezaberie viac ako 40 minút. Na dve porcie budete potrebovať 500 g hovädzej roštenky. Ak by ste sa rozhodli pre iný druh mäsa, prispôsobte mu dĺžku tepelnej úpravy.

Chimichurri salsu si pripravíte zmiešaním jednej veľkej hrste nasekanej petržlenovej vňate so štvrtinovým množstvom mäty a polovičným množstvom oregana. Do bylinkovej zmesi pridajte čajovú lyžičku červenej papriky, polievkovú lyžicu kajenskej papriky, údenej papriky, rímskej rasce a soli, trochu čierneho korenia, 2 – 3 pretlačené strúčiky cesnaku, deciliter olivového oleja a poldeci vínneho octu alebo šťavy z citróna. Aby sa vám krásne prepojili všetky chute, steaky vložte do chimichurri už deň pred ich prípravou. Fritézu si predhrejte na 200 °C a všetko pečte asi 10 minút.

  • Rare: 6 minút
  • Medium: 10 minút
  • Medium well: 12 – 13 minút

Rýchly ananásový koláč

Príprava menšieho ananásového koláčika, ktorý postačí ako dezert pre dvoch až štyroch ľudí, trvá približne 30 minút. Najprv si vypracujte vláčne cesto, zmiešaním 50 g hladkej múky, rovnakého množstva cukru a margarínu, čajovej lyžičky prášku do pečiva a jedného vajíčka. Na dno misky, v ktorej budete jedlo piecť, poukladajte nasekaný ananás a čerešne alebo iný druh ovocia. Posypte ho vanilkovým cukrom a zalejte cestom. Vo fritéze predhriatej na 180 °C a na režime „grill“ všetko pečte asi 20 minút. 

Zdroj:
www.spotrebitelskytest.cz/horkovzdusne-fritezy
www.veselebydleni.cz/magazin/jak-vybrat-fritezu
www.nay.sk/ako-vybrat-fritezu

Prečítajte si tiež:
Nosil ho aj Bowie či Depp. Je mužský make-up v dnešnej spoločnosti normálny?
Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií