Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Je to oficiálne: Japonsko odstupuje od Medzinárodnej veľrybárskej komisie a obnovuje komerčný lov veľrýb

Japonsko po 30-tich rokoch znovu začne s komerčným lovom veľrýb. Krajina to oznámila spoločne s rozhodnutím opustiť Medzinárodnú veľrybársku komisiu. 

Kitty Block, prezident spoločnosti Humane Society International, hovorí: „Japonsko by chcelo vyvolať dojem ranenej strany, nútenej opustiť Medzinárodnú komisiu, pretože ich rozumné požiadavky nikto nepočúva. Faktom však je, že komerčný lov veľrýb je úplne zbytočný; v skutočnosti neexistuje žiadna naliehavá hospodárska potreba a v Japonsku sa znižuje dopyt po veľrybom mäse.“

Japonsko si presadilo svoje. S lovom veľrýb bude pokračovať. Zdroj: dailymail.co.uk

Odborníci sa obávajú, že Južná Kórea, Rusko a potenciálne ďalšie krajiny sa môžu v najbližších týždňoch inšpirovať rozhodnutím Japonska. „Ak by ostatné krajiny nasledovali japonský príklad, boli by sme svedkami návratu k bezprávnym dňom predchádzajúcich storočí a veľryby by čakalo utrpenie.“ 

Lov bude vraj obmedzený výlučne na teritoriálne vody Japonska a ekonomickú zónu pri pobreží. Tento krok kritizujú ochranárske organizácie a výhrady majú aj Austrália alebo Nový Zéland.

Mapa lovu veľrýb ukazujúca, že do Medzinárodnej veľrybárskej komisie patrí takmer celý svet. Zdroj: dailymail.co.uk

Japonskí predstavitelia uvádzajú, že komisiou, ktorej cieľom by mala byť udržateľnosť lovu, sa stala protiveľrybársky zameraná organizácia. Kritizujú údajný nedostatok tolerancie k rozdielnym pohľadom na lov veľrýb a tiež neschopnosť vyriešiť dlhodobé rozpory medzi ochranármi veľrýb a stúpencami ich lovu. Japonsko tvrdí, že väčšina druhov veľrýb nie je ohrozená a že jesť tieto zvieratá je súčasťou tamojšej kultúry. Japonsko v 80. rokoch prešlo na „lov pre vedecký výskum“, avšak opakovane uvádzalo, že jeho cieľom je obnovenie lovu komerčného.

Zdroj: dailymail.co.uk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií