Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Jarné teploty uprostred zimy: Slovensko čaká nezvyčajne teplé počasie

Slovensko zažíva obdobie, ktoré viac pripomína jar než zimu. Počasie v posledných dňoch prinieslo teploty výrazne nad dlhodobým priemerom, a podľa predpovedí sa teplé prúdenie od juhu postará o ďalšie rekordne vysoké teploty.

Nezvyčajne teplý január

Dnešné teploty na väčšine Slovenska vystúpia na +3 až +8 °C, pričom na juhozápade krajiny môžu dosiahnuť až +14 °C. Mimoriadne teplo bude aj v pondelok, kedy sa na celom území očakávajú maximá od +4 do +10 °C. Na západnom Slovensku však môže byť ešte teplejšie – teploty sa tu budú pohybovať od +11 až do +16 °C.

Aj keď tieto hodnoty výrazne prevyšujú priemerné januárové teploty, historické rekordy zrejme nepadnú. Najteplejší januárový deň na Slovensku zaznamenali 29. januára 2002, kedy v Bratislave teplomer ukázal až +19,8 °C.

Nezvyčajný vývoj počasia

Za tieto nadpriemerné teploty môže prúdenie teplého vzduchu od juhu, ktoré prináša tlaková níž Hermina. Tá ovplyvňuje počasie v celej Európe, pričom prúdenie teplého vzduchu od juhu pripomína skôr jesenné ako zimné obdobie.

Súčasná situácia nie je výnimočná len pre Slovensko, ale aj pre zvyšok Európy. Na severe a v horských oblastiach sa sneh rýchlo topí, zatiaľ čo západ Európy zasiahli silné veterné smršte, ako napríklad nedávny orkán Éowyn v Írsku, kde rýchlosť vetra dosiahla rekordných 182 km/h.

Náhle ochladenie a búrky

Hoci sa zdá, že jar prišla predčasne, počasie sa čoskoro zmení. V utorok a stredu začne cez Slovensko postupovať studený front, ktorý prinesie ochladenie. Prudký pokles teplôt môže zároveň vytvoriť podmienky na vznik búrok, a to nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe.

Príroda tak opäť ukazuje svoju nepredvídateľnosť – od jarne teplých dní sa môžeme už o niekoľko dní vrátiť späť do chladného zimného obdobia.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií