Posilnia imunitu a chránia mozog: TOTO je 6 jesenných potravín pre vaše zdravie
Každé ročné obdobie sa zvykneme stravovať trochu inak. V teplom počasí preferujeme ľahké a nemastné jedlá, v zime výživnejšie. Ktoré jesenné potraviny by nemali na vašom stole chýbať v nasledujúcich týždňoch?
Huby
Začnime hubami, ktoré chodíme s obľubou zbierať do lesov. Na Slovensku rastie veľa jedlých druhov, ktoré môžete sušiť, mraziť i zavárať. Dobrá vysmažená bedľa, dubákové rizoto či lahodná kulajda sú veľkým lákadlom a tiež majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Chcete huby hľadať, ale nepoznáte ich? V tom prípade buďte veľmi opatrní. Zaobstarajte si atlas húb a poraďte sa s vášnivým hubárom, ktorý vám hneď povie, či ste si domov nepriniesli aj niečo jedovaté.
Jablká a hrušky
Čas strávený v záhrade rozhodne nemožno považovať za stratený. Na jeseň zbierame plody svojej práce a jablká a hrušky sú naozaj sladkou odmenou. Obsahujú veľa cenných látok, odporúčajú sa pri chudnutí, sú skvelé na desiatu. Môžu sa sušiť, zavárať a pri dobrom skladovaní vydržia pokojne aj do jari. Jeseň je ako stvorená na pečenie jabĺčkových koláčov, ktoré prevoňajú celý dom.
Tekvica
Tekvice si už aj u nás spájame s americkým sviatkom Halloween, kedy sa vyrezávajú a ozdobujú záhrady. Táto jesenná potravina je veľmi bohatá na vitamíny a minerály, preto dobrá polievka alebo koláč urobia telu veľkú službu. Svoje miesta si v našich kuchyniach našla tekvica hokkaido, ktorá sa dá pripraviť na sladko, slano i pikantne. Tekvicové semienka si môžeme doma pripraviť podľa chuti a poľahky tak nahradia nezdravé zemiakové lupienky.
Hrozno
Predstavte si nekonečné vinice plné hrozna. Nie je lákavá predstava rozbehnúť sa tam a odtrhnúť si sladký strapec? Hrozno patrí medzi najsladšie jesenné potraviny a obľubujú ho malí aj veľkí. Môže byť biele, žlté a červené. Má silné antioxidačné účinky, obsahuje veľa vitamínov a cenných látok. Dodáva energiu, posilňuje imunitu, zlepšuje trávenie a v kozmetike je cenené pre omladzujúce účinky.
Kyslá kapusta
Príprava kyslej kapusty bola kedysi malá rodinná slávnosť. Tá sa zišla, aby ju strúhala a pripravila na zimu. Okrem toho, že je z nej vynikajúci segedínsky guláš, kapustnica alebo koložvárska kapusta, má jedinečné účinky na zdravie. Pomáha pro detoxikácii i chudnutí a vďaka vitamínom, minerálom a ďalším dôležitým látkam posilní imunitný systém. Šťava pôsobí na črevnú mikroflóru, podporuje činnosť čriev a pomáha pri únave. Kyslú kapustu môžete kúpiť aj v supermarketoch, ale tej domácej sa nič nevyrovná.
Orechy
Zber orechov na jeseň obľubujú aj deti. Hľadajú medzi lístím oriešky a z každého sa tešia. Máte chuť na čipsy a neviete si predstaviť večer bez slaných maškŕt? Skúste ich nahradiť rôznymi orechmi. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomôžu s nejedným zdravotným problémom. Orechy podporia imunitu, znížia cholesterol, chránia mozog a navyše výborne chutia. Najlepšie je zohnať si ich skôr, aby doma nechýbali na vianočné pečenie.
Zdroj textu: zdravie.sk,plnielanu.sk, kamzakrasou.sk
Prečítajte si tiež:
5 zelených superpotravín: Poznáte silu čaju matcha či zeleného jačmeňa?