Kedysi hnili, dnes sú z nich eko vecičky. Pozrite sa, čo všetko vyrábajú Koen a Hugo z hnitého ovocia
Zhnité ovocie nemusí skončiť hneď v koši (v lepšom prípade doma v kompostéri alebo v záhradke na komposte). S plytvaním potravín je koniec, stačí, ak sa zrecyklujú do podoby materiálu, z ktorého sa dajú vyrobiť napríklad tašky.
Vysokoškolskí študenti z Holandska prišli s novým ekologickým procesom, ktorý premieňa zhnité ovocie ako mango, pomaranče, nektarínky, jablká, jahody a podobne na materiál podobný koži. Hoci by sa mohlo zdať, že pôjde o tenké kúsky tohto materiálu, ktoré sa čoskoro pretrhnú alebo inak poškodia, nie je to tak. Aj počas šitia si materiál ponecháva svoj pôvodný vzhľad.
Koen Meerkerk a Hugo De Boon, ktorí stoja za týmto nápadom, sa vedia zaručiť, že materiál je dostatočne silný na to, aby udržal nákup, všetky potrebné veci v ženskej kabelke či hocikoho, kto si práve sadne do auta. Dvojica momentálne vyrába tašky, kabelky či poťahy na autosedačky.
Zo školského projektu myšlienka budúcnosti
Projekt nazvali Fruitleather Rotterdam a mal byť určený predovšetkým na školské účely. Na tomto projekte pracovalo celkovo šesť ľudí a všetci sa zhodli na to tom, že by bolo najlepšie, keby sa práca orientovala smerom k zlepšeniu životného prostredia. Konkrétne na celosvetový problém – plytvanie s potravinami.
,,Všetko to začalo vtedy, keď som si na námestí Binnerotte v Rotterdame, kde sa dvakrát do týždňa (vždy v utorok a sobotu) koná trh, všimol, koľko potravín na konci dňa putuje do smetného koša. Bol to problém, ktorý bolo potrebné začať konečne riešiť. A tak som sa naň pokúsil pozrieť očami dizajnéra,” uviedol Hugo de Boon.
Ďalej dodal: ,,Na základe niekoľkých výskumov som zistil, že na miestnych trhoch zostane vždy približne 3 500 kilogramov zhnitého jedla. Ak by sa ho majitelia stánkov rozhodli odstrániť, museli by zaplatiť 12 centov za kilogram.”
Presný postup, ako tento proces prebieha, je výrobným tajomstvom. Prezradili len, že predtým, ako sa ovocie spracuje, musia odstrániť všetky semienka alebo kôstky, následne ho prepasírujú a varia, aby ho zbavili baktérií, ktoré by mohli zapríčiniť ďalšiu hnilobu. Vznikne tak „pasta”, ktorú „natrú” na určitý povrch a nechajú ju niekoľko dní sušiť. Akonáhle „pasta” uschne, môžu pristúpiť k výrobe konkrétnych vecí.
Dúfajú však, že sa im celý proces podarí ešte vylepšiť, aby mohli vyrábať i ďalšie užitočné vecičky. Na začiatku tohto projektu uviedli, že plánujú svoje zatiaľ úzke portfólio rozšíriť aj o nábytok, oblečenie a obuv. Dnes je to realita. Čo prinesie budúcnosť? Nechajme sa prekvapiť.
Zdroj: facebook.com, mashable.com