Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Sladké odhalenie: Koľko cukru obsahujú najobľúbenejšie slovenské cukrovinky?

Sladkosti si mnohí z nás spájajú najmä s detstvom, kedy sme si keksík rozbaľovali na desiatku či olovrant. Aj dnes si ich s obľubou berieme na výlety alebo ku kávičke a užívame si ich jedinečnú chuť. Viete ale, koľko cukru obsahujú?

Čím menej cukru, tým lepšie

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dospelému človeku skonzumovať približne 25 gramov cukru za deň. Jeho nadmerná konzumácia vedie k množstvu zdravotných problémov. Najčastejšie sa hovorí o srdcovo-cievnych ochoreniach, obezite a cukrovke. U detí spôsobuje cukor hyperaktivitu a zvyšuje aj riziko zubného kazu. Narušuje imunitný systém, spôsobuje migrény, bolesti hlavy i výkyvy nálad.

Sladkosti
Zdroj: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenské sladkosti sa tešia veľkej obľube

V obchodoch nájdete veľké množstvo sladkých keksíkov, čokolád, tyčiniek i cukríkov. Na nákup lákajú pestrými obalmi a neraz aj pútavými reklamami v televízii a v časopisoch. Na obaloch sú výživové hodnoty uvádzané obyčajne na 100 gramov. Vybrali sme 10 obľúbených pochúťok a dôkladne sme sa pozreli na ich obsah cukru. Zoradili sme ich od tých, ktoré ho obsahujú najmenej.

Koľko cukru obsahujú slovenské cukrovinky
Zdroj: Hitky.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Deva

Roztomilá tyčinka Deva s čokoládovou náplňou je na malé zahryznutie ako stvorená. Má 27 gramov a po prepočítaní zistíte, že tento malý kúsok radosti obsahuje 14 gramov cukru, čo by sme mohli prirovnať k 3,5 kockám cukru.

2. Kakaové rezy

Sú ako stvorené do batoha, keď sa len tak necháme unášať čarom prírody. V kakaových rezoch nájdete 15,5 gramov cukru.

3. Horalka

Radosť nám robia od roku 1965. Vznikli úplnou náhodou, ale dnes ich Slováci milujú. Oblátky s arašidovou náplňou a kakaovou polevou s nami cestujú do hôr, k moru, do školy i do práce. Obsahujú 16,5 gramu cukru.

4. Mila

Mila polomáčané oblátky s mliečnou náplňou sa vyznačujú lahodnou chuťou a krásnou vôňou. Oblátky vyrábané v Seredi obsahujú 16,5 gramu cukru. Ak si dáte k rannej kávičke Milu, sladíte si ju ďalšími 4 kockami cukru.

5. Mäta

Oblátky s mätovou arómou a kakaovou polevou majú sviežu mentolovú chuť a vzhľadom sa podobajú na svoju staršiu sestru Milu. Obsahujú 16,5 gramu cukru, rovnako ako hore uvedené sladkosti.

6. Kávenky

Omamná vôňa kávy je ukrytá v dvoch oblátkach s bohatou krémovou náplňou. Oproti predchádzajúcim oblátkam má cukru o niečo viac – 19,5 gramu. Kakaové rezy, Horalka, Mila, Mäta i Kávenky majú 50 gramov.

7. Kofila

Ďalším kávovým potešením je čokoládová tyčinka Kofila, ktorá je neprehliadnuteľná vďaka svojmu žiarivému žltému obalu. Nájdete v nej 19,6 gramu cukru. Je o niečo väčšia ako Deva, má 35 gramov.

8. Banány v čokoláde

Želé s chuťou banánov máčané v horkej čokoláde sa teší veľkej obľube a aj preto sa k nim pridali ďalšie ovocné príchute ako jahody alebo višne. Jeden banánik v čokoláde s hmotnosťou 45 gramov obsahuje 23,4 gramu cukru.

9. Sójová tyčinka

Keď sa povie sójová tyčinka, veľa z nás si predstaví niečo sladké, ale pri tom zdravé. Pravdou ale je, že v nej je 24,5 gramov cukru. Dennú dávku by sme tak skonzumovali pri zjedení jednej 50 gramovej tyčinky.

10. Doxy Roksy

Cukríky s ovocnou príchuťou sme si nechali na koniec. Balíček má 90 gramov a obsahuje 43,2 gramu cukru. Ak by ste zjedli polovicu cukríkov, pokryli by ste takmer celú odporúčanú dennú dávku cukru.

Závislosť na cukre ako novodobý fenomén

Keď sme v strese, unavení i hladní, siahame po cukre a cukrovinky robia radosť. Pomáha stimulovať mozog a zrazu sa cítime šťastní a plní sily. Je dôležité uvedomiť si, že telo cukor potrebuje, aby mohlo správne fungovať. Žiaľ, v dnešnej dobe ho prijímame v enormných množstvách v polotovaroch, sladkostiach, sladených nápojoch. Práve preto Svetová zdravotnícka organizácia sprísnila dennú dávku s cieľom prechádzať vzniku civilizačných ochorení.

zdravá strava bez cukru
Zdroj: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zamaškrtiť si raz za čas nie je žiadnym problémom. Horšie je, ak sa na cukre vytvorí závislosť. Dopady môžeme sledovať na fyzickej aj psychickej stránke. Psychická závislosť spočíva ä v tom, že opakovane potrebujeme prijímať návykovú látku. Túžime po sladkej chuti, ktorá nám pomáha vo vypätých situáciách, pri strese a nervozite. Keď je niečo zlé, dáme si čokoládu a máme pocit, že všetko je zrazu lepšie. Fyzická závislosť sa prejaví, keď cukor chýba a objavia sa zmeny nálady, depresia, podráždenosť, prípadne agresivita alebo poruchy spánku. Sú to abstinenčné príznaky a po konzumácii cukru miznú.

Zmeňte svoje návyky

Čoraz populárnejší je spôsob stravovania, ktorý sa cukrom vyhýba. Nie je to však nič drastické a postupne sa dopracujete nielen k štíhlejšej postave, ale budete sa cítiť omnoho lepšie. Krok za krokom uberajte z potravín, ktoré obsahujú najviac cukru a nahraďte ich zdravšími alternatívami. Doprajte si viac pohybu a občas si zacvičte. Aj v pohodlí domova sa dá bez problémov skúsiť joga i aerobik. Pite veľa vody a bylinkových čajov, žiadne sladké limonády a sirupy. Prídete na to, že cukor vám chýba čoraz menej a jedna cukrovinka raz za čas žiadnu škodu nenarobí.

 

Zdroj textu: manmagazin.sk

gazduj.sk

dobrenoviny.sk

kaloricketabulky.sk

nesladim.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií