Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Koľko cukru obsahujú obľúbené české a slovenské sladkosti? Odpoveď na to priniesla Slovenka Lenka

Tradičné a obľúbené československé sladkosti obsahujú cukru viac než dosť…

Horalky, Deva, Mila, Sójové rezy či Margot. To je len zlomok najobľúbenejších českých a slovenských sladkých pochutín, ktorým len málokto z nás odolá. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, koľko cukru sa v nich nachádza? Zrejme nie. Poukázať sa na to rozhodla Slovenka Lenka Sameková. Tá prepočítala všetky hodnoty a na porovnanie vytvorila fotografie jednotlivých sladkostí spolu s kockami cukru, pričom pri každej sladkosti sa nachádza taký počet cukrových kociek, aký aj obsahuje. Skôr než si tieto fotografie pozrieme, si však povedzme niečo viac o obľúbenej kokosovej tyčinke Margot, ktorá obsahom cukru „vyhrala“ prvé miesto v kategórii najviac cukru v balení.

Zdroj: Lenka Sameková

Jedna tyčinka sa totižto viac než z polovice skladá z cukru. Lenka po prepočte zistila, že sa v nej nachádza až 13 kociek cukru, pričom jedna kocka má 4 gramy. Margot teda obsahuje dvojnásobnú dávku cukru, než je maximálna denná dávka odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Aj keď výrobca na obale uvádza odporúčanie rozdeliť si túto pochutinu na dve dávky, v praxi však len málokto odolá skonzumovať celú tyčinku. Aj keby sa vám podarilo odolať a zjesť skutočne iba polovicu (čo predstavuje 6,5 kocky cukru), i tak by ste prekročili odporúčanú dennú dávku. Margot však nie je jedinou sladkosťou, pri ktorej by sa tak stalo – inak by tomu nebolo ani pri skonzumovaní jedného Banánu v čokoláde alebo Sójového rezu. Ostatné sladkosti sa do denne dávky „vmestili,“ no do odporúčanej detskej dávky sa vošli iba 2.

Pokračovanie na ďalšej strane

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií