Koľko cukru obsahujú obľúbené české a slovenské sladkosti? Odpoveď na to priniesla Slovenka Lenka
Tradičné a obľúbené československé sladkosti obsahujú cukru viac než dosť…
Horalky, Deva, Mila, Sójové rezy či Margot. To je len zlomok najobľúbenejších českých a slovenských sladkých pochutín, ktorým len málokto z nás odolá. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, koľko cukru sa v nich nachádza? Zrejme nie. Poukázať sa na to rozhodla Slovenka Lenka Sameková. Tá prepočítala všetky hodnoty a na porovnanie vytvorila fotografie jednotlivých sladkostí spolu s kockami cukru, pričom pri každej sladkosti sa nachádza taký počet cukrových kociek, aký aj obsahuje. Skôr než si tieto fotografie pozrieme, si však povedzme niečo viac o obľúbenej kokosovej tyčinke Margot, ktorá obsahom cukru „vyhrala“ prvé miesto v kategórii najviac cukru v balení.
Jedna tyčinka sa totižto viac než z polovice skladá z cukru. Lenka po prepočte zistila, že sa v nej nachádza až 13 kociek cukru, pričom jedna kocka má 4 gramy. Margot teda obsahuje dvojnásobnú dávku cukru, než je maximálna denná dávka odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Aj keď výrobca na obale uvádza odporúčanie rozdeliť si túto pochutinu na dve dávky, v praxi však len málokto odolá skonzumovať celú tyčinku. Aj keby sa vám podarilo odolať a zjesť skutočne iba polovicu (čo predstavuje 6,5 kocky cukru), i tak by ste prekročili odporúčanú dennú dávku. Margot však nie je jedinou sladkosťou, pri ktorej by sa tak stalo – inak by tomu nebolo ani pri skonzumovaní jedného Banánu v čokoláde alebo Sójového rezu. Ostatné sladkosti sa do denne dávky „vmestili,“ no do odporúčanej detskej dávky sa vošli iba 2.
Pokračovanie na ďalšej strane