V potravinách sa kontrolovali pesticídy: Ako dopadli slovenské produkty?
V súčasnej dobe, kedy sa ekológia a BIO produkty dostávajú do povedomia viac ako kedykoľvek predtým, sa inšpektori na Slovensku rozhodli podrobiť kontrolám na pesticídy potraviny z pultov našich predajní. Ako to dopadlo?
Čo to vlastne pesticídy sú?
Pesticídy sú chemické látky, ktoré sa hojne využívajú v rámci poľnohospodárstva. Ich úlohou je zabrániť ochoreniam rastlín, zamedziť rozmnožovaniu škodcov, ktorí by ich mohli ničiť, ale používajú sa napríklad aj proti rastu neželanej buriny. Ide o látky, ktoré sú pomerne nebezpečné, pretože sa dostávajú do pôdy a často i do samotných plodín. Z tohto dôvodu sa práca s nimi musí prísne regulovať, čo podlieha mnohým kontrolám. Jedna z nich sa teraz realizovala aj na území Slovenskej republiky.
Kontroly zamerané na pesticídy sú veľmi prísne
Nakoľko pesticídy predstavujú naozaj vážne zdravotné riziko, ich správne používanie nemožno podceňovať. K spotrebiteľovi sa totiž musia dostávať len bezpečné potraviny. Množstvo pesticídov sa teda nesmie presiahnuť. Obzvlášť prísne na túto problematiku nahliada Európska únia, ktorá kontroluje nielen ich hodnoty v rámci potravinárstva, ale aj celkový dopad na životné prostredie.
Problémové sú najmä dovozové potraviny
Ako uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, „Potraviny od slovenských pestovateľov a spracovateľov dokážeme skontrolovať ešte pred tým, ako sú vôbec distribuované do obchodov. V prípade dovážaných produktov takúto kontrolu nad bezpečnosťou produktov nemáme, pretože inšpektori sú odkázaní na odber vzoriek z distribučných skladov alebo priamo z predajní, kde už do kontaktu s potravinami prichádzajú spotrebitelia. Preferovať domáce produkty pred zahraničnými preto vôbec nie je samoúčelné.“
Najhoršie dopadlo goji
V roku 2018 bolo na prítomnosť zvyškov pesticídov testovaných 482 vzoriek čerstvého, mrazeného alebo inak spracovaného ovocia a zeleniny, obilia a výrobkov z obilia, masla a slepačích vajec, detskej a dojčenskej výživy. Kontroly podstúpilo 101 vzoriek z domácej produkcie, 241 vzoriek z krajín EÚ a 129 z tretích krajín. V 11 prípadoch bola krajina pôvodu utajená. Inšpektori kontrolovali vzorky zo skladov, obchodných reťazcov i malých obchodov. Ako sa ukázalo, takmer polovica potravín dopestovaných na Slovensku bola úplne v poriadku (44,6 percenta). Maximálne limity pre pesticídy prekročilo 10 vzoriek (2,1 percenta). V ostatných prípadoch išlo len o mierne prekročenia noriem, ktoré nepredstavuje žiadne vážne riziko. To sa však nedá povedať o goji, známom tiež ako kustovnica čínska z Číny. Práve táto plodina obsahovala najväčší koktejl pesticídov zložený až zo 16 rôznych druhov látok.
Dojčenská výživa bola v poriadku
Dobrú správu máme pre mamičky a ich deti. Kontroly detskej a dojčenskej výživy nepreukázali žiadnu kontamináciu pesticídmi, a to ani v jednej z kontrolovaných vzoriek.
Zdroj: mpsr.sk