Kysnuté rožky plnené šunkou a syrom – Jedlo pre všetkých maškrtníkov
Tieto rohlíčky sú pre všetkých, ktorí radi maškrtia, no napriek tomu chcú odolávať sladkému. Čo tak vyskúšať aj nejaký iný variant, trebárs brokolicovo-syrový či šampiňónový? Fantázii sa medze nekladú. 😉
Tieto domáce kysnuté rožky pripravíte skutočne rýchlo a jednoducho. Navyše, nejde len tak o obyčajné pečivo, vo vnútri totiž nájdete skvelú náplň zo šunky a syra.
Recept na kysnuté rožky plnené šunkou a syrom
Počet porcií: 6
Čas prípravy: 90 minút
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 2 vajcia
- 300 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 čl cukru
- 1 čl soli
- 300 g plátkovej šunky
- 300 g tehly (eidam, gouda)
Postup:
- Z teplého mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť na teplom mieste.
- K múke pridáme maslo, jedno vajce, soľ, vykysnutý kvások a dôkladne vymiešame na hladké cesto, ktoré sa nám bude odlepovať od stien nádoby.
- Misu s cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou a rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra.
- Rozvaľkaný plát cesta nakrájame na väčšie štvorčeky a na každý uložíme plátok šunky a kúsok syra. Zrolujeme do tvaru rožteka tak, aby bola plnka dobre uzatvorená a pri pečení syr nevytiekol.
- Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, prípadne posypeme strúhaným syrom a necháme ešte pár minút postáť.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme cca 20-25 minút, kým nám rožky nechytia zlatohnedú farbu. Kysnuté rožky plnené šunkou a syrom sú hotové! Dobrú chuť!