fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ako si doma pripraviť ľadovú kávu na horúce letné dni? Osviežte sa minimálne jedným z týchto receptov

K letu patrí neustále stúpajúca vonkajšia teplota a prevaha slnečných dní. Preto najlepšie padne niečo studené – pivko, melón, miešaný drink alebo iný chladený nápoj. 

Mnoho barov či reštaurácií sa už na horúce dni pripravilo a nápojové lístky rozšírili i o rôzne druhy ľadovej kávy. Pripraviť si ju však môžete aj sami doma, nie je v tom žiadna veda. Nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne stroje či ingrediencie. Káva bude aj napriek tomu znamenitá a ako z top podniku.

Ešte predtým, ako sa vrhnete do jej prípravy, prečítajte si týchto pár dôležitých vecí. Ľadová káva je zložená z dvoch dôležitých častí – vodovej a smotanovej. Vodová ľadová káva neobsahuje mlieko ani smotanu, preto si ju môžu dovoliť piť i vegáni. Ide predovšetkým o studenú kávu s ľadom alebo kávovou drvinou. Pije sa buď studená, bez cukru, s kofeínom či bez neho. Druhý typ ľadovej kávy je s mliekom, so smotanou alebo zmrzlinou. Logicky sa jej hovorí smotanová ľadová káva a má oveľa viac kalórií. 

Pekne od začiatku

Najdôležitejšie je pripraviť studený kávový základ. Môžete si dopredu spraviť espresso alebo prekvapkanú kávu, ideálna je i rozpustná káva, ako Nescafé, Jacobs a podobne. V tomto prípade ide o kávu, ktorá pení aj pri studenej príprave a jej chuť je veľmi vyvážená.

Ľadovú kávu si môžu pokojne dopriať i mamičky, ktoré dojčia. Instantná aj espresso káva je už dostupná aj v bezkofeínovej verzii, výslednej chuti to nijako neuberá. 

Druh kávy by mal byť o niečo slabší, ako ste zvyknutí u espressa, pretože objem ľadovej kávy je väčší a cieľom je dopriať si osviežujúci nápoj bez zaťaženia žalúdka. Nie je nič horšie, ako vypiť kávu poobede a vedieť o nej ešte večer. V lete je celkovo spomalené trávenie a akákoľvek záťaž môže spôsobiť gastroenterologické problémy na dlhú dobu. Myslite na to.

Toto sú tie najlepšie a najľahšie recepty na ľadovú kávu, ktoré si môžete pripraviť v pohodlí domova:

  • Ľadová káva ako kávová drvina

Odvážnejšou verziou ľadovej kávy je bezpochyby tá vo forme ľadovej drviny. Uvarte si slabšiu kávu, ktorú potom zmrazíte na kocky ľadu. Po stuhnutí ich vyberte z mrazničky a nameľte v mlynčeku alebo rozdrvte v malom ručnom mixéri. Drvinu potom plňte do vyšších pohárov vhodných pre tento typ nápoja. Aby ste si nápoj vychutnali úplne, pretože drvina sa postupne topí a vy ju doslova srkáte, použite slamku. Nezabúdajte brať ohľady aj na životné prostredie a nájsť vhodnejší ekologický variant – v súčasnosti sú už bežné antikorové či sklenené slamky.

Super tip na servírovanie: Vyskúšajte aj nízke sklenené šálky, z ktorých bežne pijete horúcu kávu. 

Zdroj: pexels.com

Kávu, ktorú ste uvarili ešte pred mrazením, ochuťte. Namiesto cukru môžeme použiť ochutené sirupy pre koktaily alebo prírodné sladidlá. Skvele chutí napríklad mandľový, lieskovoorieškový alebo javorový sirup. Nemali by ste pohrdnúť ani kokosovým Moninom. Labužníci tvrdia, že im to dodnes evokuje dovolenku v trópoch. Vyskúšať môžete aj prírodnú stéviu alebo šťavu z agáve.

Ak chcete nápoj posunúť na ďalšiu úroveň, do ľadovej kávy pridajte trochu alkoholu, ako napríklad Baileys. Ak pripravujete ľadovú kávu ako drvinu pre viac ľudí, pripravte ju nesladenú, keďže neviete vopred odhadnúť, kto koľko cukru znesie. Preto podávajte sirupy samostatne, každý si už podľa chuti naleje na drvinu to správne množstvo.

Zdroj: pexels.com
  • Ľadová káva s mliekom alebo so smotanou

Ľadová káva s mliekom alebo so smotanou sa pripravuje veľmi podobne ako i predchádzajúca. Pripravte si studenú kávu, pridajte mlieko alebo nevyšľahanú šľahačkovú smotanu a oslaďte podľa potreby. Ľadová káva sa taktiež podáva vo vysokých pohároch. Tie naplňte maximálne do polovice a zvyšok doplňte ľadom. Vrch ľadovej kávy ozdobte šľahačkou a nahrubo nastrúhanou čokoládou.

Ak by ste chceli docieliť penu a nie ste skúsený barman, so šejkrom vám to zrejme nepôjde. V prípade, že kávu robíte pravidelne a nielen počas sezóny, oplatí sa zainvestovať do kvalitného mixéra, šľahača alebo frappovača.  

Super tip: Klasické mlieko je možné nahradiť aj rastlinným, medzi najobľúbenejšie patrí sójové, mandľové, ryžové či kokosové mlieko.

  • Ľadová káva so zmrzlinou

K letu neodmysliteľne patrí aj zmrzlina. Ak sa spojí s kávou a kúskami ľadu, nemôže vzniknúť nič lepšie ako osviežujúci letný nápoj. Aj keď ide o najsladšiu verziu, paradoxne patrí medzi najobľúbenejšie. Hlavným rozdielom je, že studený základ kávy netreba sladiť, úplne stačí zmrzlina, ktorá je sama osebe poriadne sladká.

Vysoký pohár naplňte približne do polovice, môžete pridať i niekoľko kociek ľadu. Ale pozor, v pohári musí zostať ešte dostatok miesta na zmrzlinu. Tú dajte do pohára tak, aby sa ešte na vrchu pohára týčil kopček zmrzliny. Veď aj oči jedia, no nie?

Ak premýšľate nad tým, aká zmrzlina by sa do kávy najviac hodila, úplná klasika je kvalitná vanilková zmrzlina. Podľa toho, či si strážite líniu, alebo nie, môžete vyberať nízkotučnú alebo smotanovú. Vo všeobecnosti však platí, že sa hodia všetky zmrzliny so smotanovým základom, ktoré nie sú kyslé.

Ľadová káva chutí najlepšie so zmrzlinou.
Zdroj: pexels.com

Ak vám ľadová káva veľa nehovorí a radšej by ste sa osviežili iným letným nápojom, vyskúšať môžete napríklad aj tieto drinky. Ich príprava vám zaberie iba pár minút.

Zdroj: instagram.com/ice coffee

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií