Maková torta s jogurtovým krémom, malinami a marhuľami
Do poschodí lahodného dezertu schováte ovocie, ktoré zrovna zreje na záhradke. A nemusíte si lámať hlavu ani s krémom, čerstvé plody totiž dokonale doplní jednoduché spojenie mascarpone, vanilkového cukru a bieleho jogurtu na zjemnenie.
Maková torta s jogurtovým krémom, malinami a marhuľami
Doba prípravy: 180 minút
Počet porcií: 15
Na tortový korpus budete potrebovať:
500 gramov masla
800 gramov krupicového cukru
12 vajec
2 hrnčeky mlieka
1 kilo polohrubej múky
2 prášky do pečiva
200 gramov mletého maku
trochu masla a hrubej múky na vysypanie formy
Na krém a náplň budete potrebovať:
950 gramov mascarpone (môžete nahradiť iným čerstvým syrom)
500 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
1 žĺtok
130 gramov múčkového cukru
3 lyžice vanilkového cukru
200 gramov malín
500 gramov marhúľ
Postup:
Najprv si pripravíme cesto na korpus. Maslo, cukor a vaječné žĺtky vyšľaháme mixérom do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Následne vypracujeme z bielka sneh a opatrne vmiešame do cesta. Nakoniec vsypeme mak.
Aby sme získali štyri kusy korpusu na jednotlivé poschodia, vytrieme a vysypeme dve tortové formy s priemerom 28 centimetrov a rovnomerne ich naplníme cestom. Pečieme zhruba 30 – 40 minút v predhriatej rúre na 180 °C.
Medzitým si pripravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žĺtok a oba druhy cukru a vyšľaháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnúť a obidva vodorovne rozkrojíme tak, aby nám vznikli štyri rovnaké pláty. Tie potom natrieme krémom, naplníme ovocím a postupne vrstvíme na seba, až vznikne torta.
Výsledný dezert ozdobíme zvyšným makom a tými najkrajšími kúskami marhúľ a malín.
Tip: Marhule a maliny jednoducho nahradíte iným ovocím, na ktoré máte zrovna chuť. Maková torta chutí skvele napríklad tiež s jahodami a nektárinkami.