Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Najedzte sa dosýta: Poznáme výhody a nevýhody extrémnej mäsovej diéty

Niektoré diéty sú naozaj pritiahnuté za vlasy. Nielenže zakazujú jesť isté potraviny, ale žiadajú si úplnú sebadisciplínu, pričom sľubujú viditeľný efekt už po niekoľkých týždňoch a natrvalo. Poznáte výhody a nevýhody mäsovej diéty?

Ak vám zelenina a ovocie veľa nehovoria, no za poriadny kus steaku by ste dali aj život, potom vás určite zaujme mäsová diéta. Tí, ktorí jej podľahli, nejedia totiž nič iné ako mäso, slaninu, vajcia a syr. Primárne nejde o diétu určenú na chudnutie, ale podobne ako pri paleo diéte o životný štýl.

Až 95 % mäsa

Pri mäsovej diéte dochádza v niektorých prípadoch v tele k stavu ketózy. Je to stav, pri ktorom si organizmus začína energiu čerpať primárne z tukových zásob a z ketónov, keďže nedostáva žiadne sacharidy zo stravy. Avšak, zatiaľ čo pri keto diéte konzumujete veľké množstvo tukov, mäsová diéta je založená najmä na konzumácii množstva bielkovín v spojení s veľkým množstvom tukov. A práve spojenie bielkovín a tukov zabraňuje tomu, aby sa telo dostalo do stavu ketózy.

Podľa doktora Bakera ľudský organizmus nepotrebuje na výživu nič iné len mäso, preto je zástancom nulového príjmu uhľohydrátov zo stravy. Dotyčný by mal vylúčiť ovocie a zeleninu. Jedálniček propagátora tejto diéty pozostáva až z 95 % mäsa, prevažne červeného, zvyšných 5 % tvoria syry, vajcia a morské plody. Všetka strava rastlinného pôvodu je z jedálneho lístka úplne vylúčená.

Fanúšikovia tejto diéty tvrdia, že vďaka tomu, že sa začali živiť výhradne mäsom, sa im podarilo zbaviť sa zápalov, klesol im krvný tlak a mnohým sa podarilo aj schudnúť.

Aj keď to znie pomerne lákavo, keďže z takejto diéty vlčí hlad nehrozí, nie je určená pre každého. Vyhnúť by sa jej mali ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami, ale tiež diabetici alebo ľudia, ktorí trpia ochorením obličiek.

12 základných pravidiel, čo by ste mali a nemali počas tejto diéty jesť:

  • vyberajte si predovšetkým mäso s obsahom tuku,
  • siahajte hlavne po hovädzom mäse,
  • jesť môžete vždy, keď pociťujete hlad,
  • jedlo pripravujte napríklad na grile, kontaktnom grile, prípadne v rúre,
  • môžete používať soľ, korenie,
  • jedna porcia môže mať aj 300 – 400 g mäsa,
  • jedzte kvalitné údeniny a slaninu,
  • pridať môžete i vajcia a tvrdé syry,
  • vhodné sú aj čisté vývary bez zeleniny a cestovín,
  • piť sa odporúča len čistá voda,
  • káva a čaj sú povolené,
  • jesť môžete 3- až 4-krát denne.
Zdroj: nasezdravie.sk

Aké mäso sa počas mäsovej diéty odporúča jesť?

  • mastné mäso, predovšetkým červené,
  • jahňacina,
  • bravčové mäso,
  • hydina,
  • ryby,
  • nízko-sacharidové mliečne výrobky, ako je maslo, šľahačková smotana, tvrdé syry,
  • vajcia,
  • vývary bez zeleniny a cestovín,
  • mäsové výrobky, slaninu, údeniny,
  • mäsové výrobky, údeniny, sušené mäso,
  • vnútornosti (pečeň, pľúca, srdce, obličky).

Na tieto jedlá si dávajte počas diéty pozor:

  • nič rastlinného pôvodu – teda žiadne ovocie, zelenina, strukoviny a podobne,
  • zemiaky,
  • ryžu,
  • obilniny,
  • chlieb,
  • semienka,
  • oriešky,
  • cestoviny.

Každá diéta má svoje výhody a nevýhody, inak to nie je ani pri tejto, tak trochu extravagantnej mäsovej diéte. Poďme sa teda pozrieť, v čom vidia jej prívrženci výhody a pred čím naopak varujú lekári.

Aké sú výhody?

Možno sa pýtate, či naozaj môže mať mäsová diéta nejaké pozitíva. Hoci sú lekári skeptickí, priaznivci výhradne mäsovej stravy hovoria hneď o niekoľkých výhodách:

  • Zlepšuje trávenie – vďaka mäsu sa zlepší trávenie a dokonca môžu zmiznúť aj niektoré tráviace ťažkosti alebo môže nastať zmiernenie prejavov rôznych ochorení tráviacej sústavy.
  • Zlepšenie mentálnych funkcií – viacerí ľudia, ktorí sa dali na mäsovú diétu, pocítili akési vyčistenie mysle, zlepšenie sústredenosti. Zdôvodňujú to tým, že náš mozog je tvorený 60 % tuku, takže diéta založená na tuku a bielkovinách z mäsa je vlastne preň prospešná. Dokonca niektorí popisovali aj zlepšenie nálady.
  • Strata hmotnosti – ak chcete schudnúť, pomocou mäsovej diéty sa vám to určite podarí. Vaše telo totiž nedostane žiadne uhľohydráty a podobne, ako pri ketogénnej diéte, aj pri mäsovej, začne vaše telo spaľovať tuky z tukových zásob. Nebude mať totiž možnosť používať ako zdroj energie sacharidy zo stravy.
  • Je jednoduchá – áno, jesť len mäso je jednoduché. Nemusíte sa trápiť vymýšľaním receptov, varením príloh a trávením hodín pri sporáku.
  • Jete, keď cítite hlad – základom mäsovej diéty je, že môžete jesť vtedy, keď pociťujete hlad. A navyše, môžete sa najesť úplne do sýtosti. Zabudnite teda na malé porcie a pocit hladu. Pri mäsovej diéte jete, koľko vám hrdlo ráči. Avšak len mäso.

Nevýhody a riziká mäsovej diéty

Mäsová diéta je spomedzi rôznych výživových smerov pomerne nová, a tak jej hlavné riziko spočíva v tom, že žiadna z výhod, ktoré jej jej prívrženci pripisujú, nie je vedecky podložená. Lekári tiež zdôrazňujú, že strava tvorená len mäsom, by mohla spôsobiť nedostatok vitamínov.

Aké sú ďalšie nevýhody a riziká mäsovej diéty?

  • podľa niektorých lekárov môže takáto strava spôsobiť rakovinu hrubého čreva,
  • hrozí zvýšenie škodlivého cholesterolu v krvi,
  • zvýšenie rizika srdcovo-cievnych ochorení,
  • nedostatok živín, ktoré nie sú v mäsa obsiahnuté,
  • nedostatok vitamínu C, E a vlákniny,
  • v neposlednom rade za negatívum na tejto diéte môžeme považovať jej ekologický dopad.

Mäso nedokáže plnohodnotne nahradiť ovocie a zeleninu, ani ďalšie hodnotné zložky potravy. Pri ich absencii v strave dochádza k nedostatku vitamínov a vlákniny, čo sa môže prejaviť zápchou

Vo všeobecnosti si jedlo môžete dopriať tri až štyrikrát do dňa. Ak by ste však medzi jednotlivými hlavnými jedlami pociťovali hlad, pokojne sa najedzte.

https://www.instagram.com/p/B15-iepom5t/

Obsah mäsa v jednotlivých porciách by mal tvoriť 30 – 40 %. Pri výbere vhodných druhov mias siahajte najmä po mäse s obsahom tuku. Mäso si môžete pripravovať rozličnými spôsobmi, napríklad na grile, kontaktnom grile alebo v rúre. Ochutiť ho môžete soľou a korením. Keďže pri tomto type stravovania kvôli vysokému obsahu proteínov dostávajú zabrať najmä obličky, je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Ideálna je čistá voda.

Jedálniček na 3 dni

Jedálniček pri mäsovej diéte sa môže zdať trochu strohý, keďže jete iba mäso, maximálne syry, vajcia a morské plody. Ak si neviete celkom predstaviť, čo a ako kombinovať pri diéte, máme pre vás tip na jedálny lístok na 3 dni. 

1. deň

  • raňajky: tri varené vajcia, maslo, šunka, syr
  • obed: rib eye steak
  • večera: hamburger s cheddarom a slaninou

2. deň

  • raňajky: praženica z troch vajec so šunkou
  • obed: pečené rebierka
  • večera: grilovaný losos

3. deň

  • raňajky: kvalitná klobása, syr, vajcia natvrdo
  • obed: grilovaná krkovička
  • večera: mleté hovädzie mäso, tvrdý syr, slanina

Zdroj: imunita.online, mojavyziva.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií