fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

MEDVEDÍ CESNAK: Sezóna liečivej byliny vrcholí, no aj zber má určité pravidlá

Pesto, nátierka či polievka. Jeho využitie v kuchyni je naozaj bohaté. Práve vrcholí sezóna medvedieho cesnaku, využime, čo nám ponúka sama príroda.

Prvé, čo medveď zožerie?

Medvedí cesnak si podľa legendy vyslúžil toto pomenovanie preto, že je prvou rastlinou, ktorú zožerie medveď po prebudení zo zimného spánku.

Je to chutná liečivá bylinka, ktorú môžeme nájsť práve v tomto období, skoro na jar, v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti. Rastie v Európe aj niektorých častiach Ázie. Známa je jej výrazná vôňa a korenistá chuť, píše sa na medvedicesnak.sk.

Kde ho môžeme nájsť?

Na medvedí cesnak možno natrafiť pri prechádzkach lesom napríklad aj blízko hlavného mesta, ale v zásade by sa mal vyskytovať v nižších polohách po celom Slovensku. Jeho prítomnosť prezrádza cesnaková vôňa, ktorá sa šíri v jeho okolí. Takisto je jeho znakom aj to, že rastie vo veľkých húfoch – vytvára v lese akoby koberec a človeku hneď padne do oka. Môžeme si ho pomýliť s konvalinkou, tá však nemá žiaden charakteristický zápach.

Na lúkach, v záhradách, lesoch aj hájoch je jeho zber povolený.

Pozor, môže hroziť aj pokuta

V chránených územiach Slovenska s 3. až 5. stupňom ochrany – teda v národných parkoch, prírodných rezerváciách, ako aj v iných chránených areáloch – je však zber medvedieho cesnaku zakázaný. Za ich nezákonné natrhanie hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3 300 eur. Informuje o tom Ministerstvo životného prostredia SR na svojej stránke.

Všeobecne však platí nepísané pravidlo, že zberači by sa mali vyhnúť veľkému zberu a natrhať si len pre vlastnú spotrebu. Nebuďme egoisti a pamätajme na to, že bohatstvo lesa nie je určené len nám. (Tu sa nám zároveň žiada pripomenúť, že by sme prírode mali vrátiť to, čo nám dáva, minimálne tým, že v nej za žiadnych okolností nebudeme vyhadzovať odpadky či ničiť ju iným spôsobom.)

View this post on Instagram

#medvedicesnak

A post shared by Zuzana Snohova (@zuzanasnohova) on

Na čo všetko je dobrý?

  • Detoxikácia,
  • pomáha pri žalúdočných problémoch,
  • pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach (pri vysokom krvnom tlaku),
  • pomáha pri kŕčových žilách,
  • pri bolestiach hlavy,
  • pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest (astma, zápal priedušiek),
  • posilňuje imunitu.

Neodporúča sa sušiť, pretože tým stráca svoje liečivé účinky. Najlepšie je použiť ho pri varení alebo úplne čerstvý napríklad do nátierky alebo len jednoducho položiť lístok na chlieb a zjesť. Ako všeliek ho však môžete používať počas celého roka: vytvorte si z neho extrakt.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií