fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Auto zatiaľ neumývajte: na Slovensku bude pršať saharský prach

Dnes do našej oblasti začal prúdiť teplý vzduch, pokračovať bude až do konca pracovného týždňa, píše Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Prílev teplého, pôvodom tropického, vzduchu do našej oblasti vyvrcholí v piatok: očakávaná teplota popoludní dosiahne veľmi vysoké hodnoty, 24 až 29 °C (je malá šanca aj na tropický deň, teda 30 °C). Takéto hodnoty teploty sú v tomto období na úrovni dlhodobých rekordov, je teda možné, že na niektorých staniciach aj budú prekonané, píšu v statuse na Facebooku.

Studený front s brázdou nízkeho tlaku vzduchu bude siahať až po severnú Afriku, a tak sa pred ním v teplom južnom prúdení dostane do našej oblasti aj väčšie množstvo jemného saharského prachu

Koncentrácia prachu v piatok okolo poludnia.

Zveřejnil(a) Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dne Středa 24. dubna 2019

Tento prach bude bez zrážok sadať na zemský povrch len veľmi pomaly, no spomínaný studený front prinesie aj zrážky už v noci na sobotu a počas dňa s ním spadne na zemský povrch aj tento prach. 

No a to je nepríjemná správa pre nás všetkých, ale zvlášť pre majiteľov áut, pretože dážď spolu so saharským pieskom na aute zanechá nepeknú stopu. Všetko, čo oprší, zašpiní, tak na to cez víkend pamätajte. Neoplatí sa umývať autá ani okná.

https://www.instagram.com/p/BiWBeRGAgcE/

„Tony saharského prachu sa už dostali nad rozsiahlu časť Stredozemného mora a zasiahli aj Taliansko. V najbližších hodinách sa saharský prach dostane aj na strednú Európu,” píše imeteo.sk.

S prachom rátajú desiatky krajín po celej Európe. Vysoké koncentrácie očakávajú už počas dnešného dňa najmä na Balkáne aj na západe Turecka. S nižšími koncentráciami treba rátať v celej strednej Európe.

Takto to vyzeralo včera (23. 4.) v Taliansku. Zdroj: imeteo.sk/Skyline

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií