Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Najdrahšie potraviny sveta, na ktoré by väčšine ľudí nestačila ani mesačná výplata

Toto je dôvod, prečo sa nám niekedy zdá byť priam bizarná cena určitého jedla v ponuke luxusného hotela, ktorému predsedá šéfkuchár celebrít.

Aj keď nepredpokladáme, že ste vyskúšali všetky z nich, určite vám mnohé z nich nie sú cudzie a veríme, že minimálne jednu potravinu z nich ste už ochutnali.

Toto sú najdrahšie potraviny sveta

Biela hľuzovka

Biela hľuzovka

Vysoká cena týchto hub je daná hlavne tým, že sa nedajú komerčne pestovať a rastú pod zemou, čím je ich zber náročnejší. Na ich hľadanie sa používajú špeciálne vycvičení psi alebo dokonca prasatá, ktoré ich svojím citlivým čuchom dokážu nájsť.

Cena: 2 000 €/kilogram

Šafrán

Šafrán

Zaradenie tohto korenia do zoznamu najdrahších potravín asi neprekvapí nikoho. Vysoká cena šafránu je spôsobená tým, že sa musí spracovávať ručne a zbierajú sa iba blizny zo šafránových kvetov. V každom kvete sa nachádzajú iba tri blizny.

Cena: 1 000 až 10 000 €/kilogram (v závislosti na produkcii, kvalite a odrode)

Kopi Luwak

Kopi Luwak

Táto káva je u nás známa tiež ako cibetková káva. Kopi Luwak sa produkuje predovšetkým v Indonézii, na Filipínach a v južnej Indii. Je považovaná za najdrahšiu kávu na svete. Známa je svojou metódou spracovania, pri ktorej cibetka – malá kunovitá šelma prehltne kávový bôb a z jej trusu sa následne vyberú zrna, ktoré sa spracujú na kávu.

Cena: 230 až 1 200 €/kilogram

Čierna hľuzovka alebo hľuzovka melanosporum

Čierna hľuzovka alebo hľuzovka melanosporum

Čierna hľuzovka sa nachádza v regióne Périgord vo Francúzsku. Rastie s lieskovým a dubovým stromom. Je umiestnená na druhom mieste v cene za bielym hľuzovcom. Používajú sa na zvýšenie chuti jedla, pretože na rozdiel od bielych hľuzoviek sa aróma a chuť čiernej hľuzovky zhoršuje pri zahrievaní.

Cena: cca 1 000 €/kilogram

Aceto Balsamico Tradizionale – Balsamikový ocot

Aceto Balsamico Tradizionale - Balsamikový ocot

Pravý balsamikový ocot je vyrobený z bieleho hrozna Trebbiano, ktoré je varené až do múky, ktorá sa potom umiestni do suda a umožní vode uniknúť v časovom období 12 až 25 rokov. Predĺžené odparovanie a koncentrácia vyžaduje veľké množstvo hrozna.

Cena: 100 ml fľaša tohto sladkého, tmavého, silného sirupu stojí približne 140 €

Lastovičie hniezdo

Lastovičie hniezdo

Ako naznačuje názov, táto zložka bola pôvodne nájdená v jaskyniach v krajinách juhovýchodnej Ázie. Hniezda sú vyrobené slizom. Tieto hniezda sa rozpustia v bujóne, aby sa získala želatínová štruktúra. Trvá až dva mesiace, kým vták postaví svoje hniezdo. Tieto hniezda musia byť upratané z ťažko prístupných jaskýň alebo z vlastných budov pre vtáky.

Cena: Cca 1 900 €/kilogram

Wagyu steak

Wagyu steak

Za vysokou cenou tohto steaku sa skrýva práve starostlivosť o japonských plemenných býkov. Tie majú pohodu, a to takú, že by ste im možno závideli aj vy (až do momentu zabitia, samozrejme). Aby býky mali mäso čo najchutnejšie, tak dostávajú pravidelné masáže, v stajniach im hrá príjemná klasická hudba a na pitie majú k dispozícii dokonca aj pivo. To má za následok, že steak má krásne mramorovanie a neuveriteľnú maslovú konzistenciu.

Cena: 400 €/kilogram

Huba Matsutake

Huba Matsutake

Huba Matsuke sa nachádza v krajinách ako Kanada, Japonsko, Fínsko, Švédsko, Kórea a Čína. Tieto huby sa nachádzajú skryté pod padlými listami lesa, čo je veľmi ťažké nájsť. Huba má silnú korenistú vôňu a chuť je to, čo ju robí takou lákavou.

Cena: Cca 1 800 €/kilogram

Losí syr

Losí syr

Jedným z najdrahších syrov je syr z losa, ktorý vyrábajú vo Švédsku. Syr má bielu farbu a konzistenciou pripomína grécky syr Feta. Produkuje sa vo veľmi obmedzenom množstve, preto je jeho cena veľmi vysoká.

Cena: 1 000 €/kilogram

Jedlé zlato

Jedlé zlato

Jedlé zlato sa používa v dezertoch, svadobných špecialitách, kokteiloch a predjedlách, čisto na dekoratívne účely. Použité zlato je 23-karátové a 24-karátové a je dodávané vo vločkách, prášku a listoch, čo dáva jedlu veľmi krásny vzhľad.

Cena: 76 – 87 €/gram!

Čírovka – Matsutake

Čírovka - Matsutake

Tieto huby majú pôvod v Japonsku, no rastú aj v niektorých iných oblastiach Ázie. Ich počet však klesá kvôli premnoženému hmyzu a inváznym rastlinám, ktoré hubám narušujú ich prirodzený biotop. Keďže kultivácia týchto húb je problémom, môže sa stať, že cena tejto huby v budúcnosti bude len rásť.

Cena: 560 €/kilogram

Biely kaviár

Biely kaviár

Tento cenný kaviár pochádza z albinotických jeseterov, ktoré žijú v Kaspickom mori. Cena kaviáru je taká vysoká, pretože populácia bielych jeseterov je veľmi malá a ich lov sa koná len sporadicky.

Cena: 8 500 €/kilogram

Čierna sliepka Ayam Cemani

Čierna sliepka Ayam Cemani

Táto čierna sliepka sa chová v Indonézii a v súčasnosti je s jej exportom problém kvôli riziku vtáčej chrípky. Toto plemeno hydiny je veľmi vzácne, avšak nie v Indonézii, kde je táto sliepka rozšírená v hojnom počte.

Cena: 180 €/kilogram

Iberská šunka

Iberská šunka

Jamón Ibérico zo Španielska je najdrahšou šunkou na svete. Ošípané sú kŕmené žaluďmi a majú obrovský výbeh, v ktorom majú dostatok voľnosti.

Cena: 365 €/kilogram

Vanilka

Vanilka

Vanilka je druhým najvyhľadávanejším korením na svete. Vanilkové kvety rozkvitnú na pár hodín raz za rok, čo ponecháva veľmi malý čas na prirodzené opeľovanie. Vanilkové struky sa musia kvasiť a starnúť dva roky pred tým, ako uvoľnia svoju výraznú arómu a chuť. Vanilkové orchidey musia byť pestované ručne a rastú len v určitých oblastiach, čo im pridáva na nadmernej cenovej hodnote.

Cena: cca 4 000 – 4 500 €/kilogram

Tak čo, obetovali by ste svoje peniaze na niektorú z týchto luxusných potravín?

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií