fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Okrem perníčkov sa dajú zdobiť aj jablká. Vyrobte si chutné vianočné dekorácie

Nastal ten čas, na ktorý sme sa celý rok tešili. Za oknom padá sneh, deti stavajú snehuliaka, otec brúsi korčule a nezabudne ani na kontrolu lyží. Susedom sa trbliece vianočný stromček a už od novembra si mnohí pochutnávame na vianočnom pečive.

Vo vnútri sa ohrievame pri krbe, popíjame horúci čaj a zababušení do deky pozeráme rozprávky. Nezabúdame ani na dobrú knihu a večery si spríjemňujeme spoločenskými hrami v kruhu našej rodiny. Utiekame sa viac k našim blízkym, ľudia sú k sebe milší, viac sa usmievajú, pomáhajú jeden druhému a občas sa sami seba pýtame, prečo to takto nie je celý rok?

Čím by však boli Vianoce, keby nám na stole v kuchyni alebo v obývačke nerozvoniavali vianočné perníčky?

V niektorých rodinách je maľovanie perníčkov rodinnou tradíciou, ktorá robí Vianoce Vianocami. Nie vždy to je však také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Občas je v tom celá veda. Vymiešame si polevu z bielkov a cukru, do ruky berieme prvý perník a začíname zdobiť. A tu nastáva prvý problém – poleva z bielkov steká, mení farbu a napokon sa stratí úplne. „Kde je naša poleva a čo teraz?” pýtate sa. Možno máte len zlý recept.

Na penu z bielkov potrebujete:

  • 140 g práškového cukru,
  • 1 bielok,
  • pár kvapiek citrónu.
Čím dlhšie budete masu šľahať, tým lepšie. Zdroj: sashe.sk

Postup:

  • Všetky napísané ingrediencie šľahajte minimálne 10 minút, kým nebude poleva dostatočne hustá (cukrárka Daniela, od ktorej máme tento recept, z vlastnej skúsenosti tvrdí, že sneh je kvalitnejší, keď budete miešať najprv 5-10 minút ručne, potom 5-10 minút mixérom na najnižšom stupni);
  • Pripravenú tuhú zmes môžete zdobiť cez mikroténové vrecko (s čo najmenším otvorom, aby ste mali tenké, presné čiary a mohli nakresliť akýkoľvek vzor);
  • Perníčky neukladajte blízko seba a už vôbec nie jeden na druhý, pena určite zatuhne, ale potrebuje čas.

Nevzdávajte sa, aj keď to hneď nebudú umelecké diela, napríklad také, aké vyrába americká cukrárka Amber Spiegel, ktorá nielen na internete ohuruje detailnými reliéfmi a motívmi, pričom pri výzdobe jediného kúsku strávi aj 45 minút, ale pokúsiť sa o to, samozrejme, môžete :-).

Niet nad domáce pečenie s deťmi, so starými rodičmi alebo mamami

Nielenže si odnesiete krásne spomienky, ale aj radosť z chutného a navyše vlastnoručne vyzdobeného perníčka je to, čo potrebuje každá rodina. Deti sa z takýchto „drobností” v podobe malých voňavých koláčikov vedia tešiť ešte dlho a určite viac ako z tých kupovaných. Tak hurá do toho!

Zopár ukážok z Amberinej tvorivej dielničky ako inšpirácia

Skúste si vyzdobiť perníčky inak, ako ste ich zdobili minulý rok. Zdroj: sweetambs.com
Detaily sú v tomto prípade mimoriadne dôležité. Zdroj: sweetambs.com
Tieto perníčky musia vyzerať na stole naozaj krásne, čo poviete? Zdroj: sweetambs.com

Malá pomôcka, ako na to:

Vyrobte si netradičnú dekoráciu vhodnú pri stolovaní, do okna alebo vianočného košíka plného dobrôt

Ak by vám zdobenie perníčkov nestačilo a radi skúšate nové veci, navyše vám zostala aj hmota, ktorou ste zdobili perníčky, využite ju napríklad na zdobenie jabĺk. Aj keď to znie na prvé prečítanie asi dosť zvláštne, neľakajte sa. Radšej sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi obrázkami – nájdete na nich jablká, ktoré nebudete chcieť zjesť. O chvíľu pochopíte prečo.

Penu z bielkov dajte do mikroténového vrecka, odstrihnite na rohu čo najmenšiu dierku, jabĺčko vyleštite utierkou a môžete zdobiť.

Poleva potrebuje minimálne hodinu na to, aby uschla, potom môžeme začať s jablkami opatrne manipulovať. Zdroj: sashe.sk
… napríklad dekorovať košík. Zdroj: sashe.sk
… použiť pri stolovaní. Zdroj: sashe.sk
Zdroj: sashe.sk
… ako súčasť vianočnej výzdoby. Zdroj: sashe.sk
… na parapete okna, kde jabĺčka vydržia najdlhšie, pretože tam je najchladnejšie. Zdroj: sashe.sk

Zdroj: sashe.sk, sweetambs.com,

Video: YouTube.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií