Pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou
Počuli ste už niekedy o recepte na žihľavovú knedľu? Spolu s dusenou kapustou a pečeným údeným mäsom vytvoríte nezabudnuteľnú dobrotu, ktorou očaríte nejedného maškrtníka.
Pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou
Ingrediencie (4 porcie):
- 500g sviatočného šnurovacieho stehna Mecom
- čerstvo namleté čierne korenie
- 1 cibuľa
Na kapustu:
- polovica hlávky kapusty
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- drvená rasca
- soľ
- 150 ml bieleho vína
- ocot
- cukor
- masť
- hladká múka
Na knedľu:
- 10 jednodňových rožkov alebo žemlí nakrájaných na kocky
- 3 vajcia
- zväzok čerstvej žihľavy
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g hrubej múky
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Mäso
Mäso umyjeme a ľahko okoreníme, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre predhriatej na 160°C približne 45 minút (podľa veľkosti mäsa).
Kapusta
Kapustu nakrájame na kúsky, v hrnci rozpustíme masť a osmažíme na ňom do hneda 2 cibule na drobno pokrájané.
Medzitým kapustu sparíme v cedidle vriacej vody, necháme odkvapkať, pridáme k cibuli do hrnce a zalejeme vývarom, pridáme biele víno, drvenú rascu a soľ. Ocot a cukor pridáme podľa chuti a dusíme približne 25 minút, až kapusta zmäkne (ale zároveň zostane i trochu chrumkavá).
Keď je kapusta mäkká, zaprášime ju hladkou múkou, dobre rozmiešame a necháme chvíľku prevariť. Na záver ešte podľa potreby a chuti dochutíme soľou, octom alebo cukrom.
Žihľavová knedľa
Do misy dáme nakrájané rožky, osolíme ich a mierne okoreníme. Zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s vychladnutým rozpusteným maslom.
Žihľavu dôkladne prepláchneme, krátko sparíme vo vriacej vode, potom rýchlo schladíme studenou vodou a necháme okvapkať. Potom listy nasekáme na menšie kúsky. Všetko pridáme do misy k rožkom, prisypeme hrubú múku a vymiešame cesto, z ktorého vytvarujeme tri knedle. Tie zabalíme do potravinovej fólie, ktorú na niekoľkých miestach prepichneme a takto zabalené knedle vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme 25 minút.
Na tanier dáme kapustu, knedle a plátok pečeného mäsa. Posypeme cibuľkou dozlata osmaženou na masti.
Zdieľajte tento recept na pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou aj Vašim priateľom! Inšpirujte sa tiež receptom na zapekané kuracie prsia v smotanovo-syrovej omáčke.