Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou

Počuli ste už niekedy o recepte na žihľavovú knedľu? Spolu s dusenou kapustou a pečeným údeným mäsom vytvoríte nezabudnuteľnú dobrotu, ktorou očaríte nejedného maškrtníka.

Pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou

Ingrediencie (4 porcie):

  • 500g sviatočného šnurovacieho stehna Mecom
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 cibuľa

Na kapustu:

  • polovica hlávky kapusty
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • drvená rasca
  • soľ
  • 150 ml bieleho vína
  • ocot
  • cukor
  • masť
  • hladká múka

Na knedľu:

  • 10 jednodňových rožkov alebo žemlí nakrájaných na kocky
  • 3 vajcia
  • zväzok čerstvej žihľavy
  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g hrubej múky
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Mäso

Mäso umyjeme a ľahko okoreníme, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre predhriatej na 160°C približne 45 minút (podľa veľkosti mäsa).

Kapusta

Kapustu nakrájame na kúsky, v hrnci rozpustíme masť a osmažíme na ňom do hneda 2 cibule na drobno pokrájané.

Medzitým kapustu sparíme v cedidle vriacej vody, necháme odkvapkať, pridáme k cibuli do hrnce a zalejeme vývarom, pridáme biele víno, drvenú rascu a soľ. Ocot a cukor pridáme podľa chuti a dusíme približne 25 minút, až kapusta zmäkne (ale zároveň zostane i trochu chrumkavá).

Keď je kapusta mäkká, zaprášime ju hladkou múkou, dobre rozmiešame a necháme chvíľku prevariť. Na záver ešte podľa potreby a chuti dochutíme soľou, octom alebo cukrom.

Žihľavová knedľa

Do misy dáme nakrájané rožky, osolíme ich a mierne okoreníme. Zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s vychladnutým rozpusteným maslom.

Žihľavu dôkladne prepláchneme, krátko sparíme vo vriacej vode, potom rýchlo schladíme studenou vodou a necháme okvapkať. Potom listy nasekáme na menšie kúsky. Všetko pridáme do misy k rožkom, prisypeme hrubú múku a vymiešame cesto, z ktorého vytvarujeme tri knedle. Tie zabalíme do potravinovej fólie, ktorú na niekoľkých miestach prepichneme a takto zabalené knedle vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme 25 minút.

Pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou
Zdroj: Klocher.sk

Na tanier dáme kapustu, knedle a plátok pečeného mäsa. Posypeme cibuľkou dozlata osmaženou na masti.

Zdieľajte tento recept na pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou aj Vašim priateľom! Inšpirujte sa tiež receptom na zapekané kuracie prsia v smotanovo-syrovej omáčke.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií