fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

O niektoré potraviny kvôli klimatickým zmenám prichádzame. V budúcnosti si naši potomkovia nebudú moc vychutnať čaj, kávu, či niektoré druhy ovocia

Zmena klímy spôsobuje, že ľudstvo sa musí pripraviť na nové podmienky pre život a zmieriť sa s tým, že niektoré potraviny, bez ktorých si teraz nedokážeme prestaviť život, vymiznú alebo sa stanú nedostatkovým tovarom.

Prečítať si môžeš aj náš rozhovor s klimatológom Jozefom Pechom.

Teplota našej Zeme sa pomaly ale isto zvyšuje a extrémne počasie sa stáva realitou. Ľudstvo sa musí prispôsobiť novým životným podmienkam, no poľnohospodári i odborníci zdvíhajú varovný prst. Boja sa, okrem iného, že niektoré potraviny, ktoré sú v súčasnosti bežne dostupné, nemajú ružovú budúcnosť. O niekoľko rokov sa zrejme nebudú dať tak jednoducho kúpiť, pretože budú vzácne a ich cena bude vysoká.

Prinášame vám zoznam 10 potravín, ktoré majú vysoký predpoklad toho, že sa v najbližších rokoch môžu stať veľmi luxusnými.

Čokoláda

Zdroj: depositphotos.com

Čokoláda je obľúbenou sladkou pochutinou, po ktorej s nadšením siahajú malí i veľkí po celom svete. O niekoľko rokov však nebude taká dostupná, ako sme na to zvyknutí v súčasnosti. Aj keď kakaovníky nie sú ovplyvniteľné príliš vysokými teplotami, potrebujú veľké množstvo zrážok a vlahy. Klimatológovia však nepredpokladajú, že extrémne teplé počasie bude v budúcnosti sprevádzané silnými dažďami. To môže mať negatívny dopad na produkciu kakaa a môže znížiť produkciu obľúbeného hnedého prášku o milióny ton ročne.

Čaj

Pokiaľ si radi oddýchnete po náročnom dni pri šálke dobrého čaju, mali by ste si pomaly hľadať nový spôsob relaxu. Odborníci sa totiž zhodujú, že producenti čaju budú mať kvôli zmene klímy v budúcnosti poriadne problémy, ak sa neprijmú nejaké preventívne opatrenia, k akým patrí napríklad zvýšená odolnosť čajových lístkov voči hmyzu.

Med

Zdroj: depositphotos.com

To, že populácia včiel je v ohrození, je pomerne známy fakt. Môže za to niekoľko faktorov, no v konečnom dôsledku ide stále o globálne otepľovanie. Existuje štúdia, ktorá preukázala, že zvyšujúce sa hladiny CO2 vo vzduchu znižujú množstvo bielkovín v peli. Práve tieto proteíny sú hlavným zdrojov potravy a výživy včiel. Najhorší možný scenár je, že postupom času včely vyhynú. A netreba pripomínať známu vetu o tom, že po vymretí poslednej včely neostane ľudstvu veľa času.

Ovocie

Zdroj: brightside.me

Jablká, čerešne či marhule možno považovať za ovocné symboly leta. V budúcnosti ich však zrejme budeme musieť nahradiť nejakou zeleninou, ktorá dokáže odolávať stále vyšším a vyšším teplotám. Je to podložené napríklad štúdiou z Univerzity v Melbourne, v ktorej sa uvádza, že zimy budú príliš mierne na dostatočnú regeneráciu ovocných stromov a letá zas príliš extrémne, pričom slnko na nich môže spôsobiť nemalé škody. V dôsledku toho sa očakáva podstatne menej úrody a poklesne i jej kvalita.

Javorový sirup

Zdroj: depositphotos.com

Klimatické zmeny negatívne ovplyvňujú i javory, ktorých miazga sa používa na výrobu javorového sirupu. Odborníci predpokladajú, že stromy nebudú mať v zime dostatok snehu, čo povedie k odumieraniu koreňov a zníži sa i počet nových výhonkov. Už teraz sú zaznamenané posuny v sezóne odberu miazgy. Začína skôr a trvá kratšie. Preto sa odhaduje, že v priebehu nasledujúcich 80 rokov sa produkcia javorového sirupu výrazne zníži, pretože bude ovplyvnený prirodzený biotop týchto stromov.

Káva

Zdroj: depositphotos.com

Ak si neviete predstaviť začať deň inak, než šálkou kávy, zrejme vás nepotešíme. Hrozí, že do roku 2050 sa zníži počet celosvetovej plochy vhodnej na pestovanie kávy o 50 percent. To bude mať dopiť na kvalitu kávy, jej chuť, arómu, nedostatok a teda v konečnom dôsledku i cenu.

Pšenica

Zdroj: brightside.me

Ani pšenica nedokáže zniesť nápor klimatických zmien. To znamená, že chlieb, rožky a ostatné pečivo bude v budúcnosti luxusným tovarom. Štúdia z Univerzity v Kansase varuje, že stratíme približne 1/4 celosvetovej produkcie pšenice, keďže každým pribúdajúcim stupňom sa produkcia zníži o 6 percent.

Arašidy

Zdroj: brightside.me

Priemerný Američan skonzumuje ročne približne 1,36 kilogramu arašidového masla. To znamená, že počet arašidov, ktoré ročne spotrebujú iba Američania, by pokryl celú plochu národného parku Grand Canyon. To by ale nebol až taký veľký problém. Problémom je, že podzemnica olejná potrebuje pri pestovaní osobitú pozornosť a starostlivosť. Arašidy vyžadujú minimálne 5 mesiacov konzistentného teplého počasia a asi 20 – 40 palcov dažďa. A práve to je dôvod, preto sa táto podľa všetkého zaradia na zoznam potravín, s ktorými sa môžeme časom rozlúčiť.

Ryža

Zdroj: brightside.me

Klimatické zmeny negatívne ovplyvnia i ryžu. V jej produkcii hrozí pokles o 20 až 40 percent. Objavuje sa tu však i ďalší zásadný problém. Podľa štúdie sa ryža môže stať menej výživnou. Za to môže stále zvyšujúca sa koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére.

Pivo

Zdroj: depositphotos.com

Pivo patrí k najobľúbenejším alkoholickým nápojom po celom svete. Globálne otepľovanie však môže pokaziť našu radosť s dobre vychladeného zlatého moku. Dlhotrvajúce teplo a sucho totiž môže viesť k strate až 3-17 percent produkcie jačmeňa a chmeľu v závislosti od množstva zrážok.

 

Zdroj: brightside.me

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií