Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

POZOR, na jedovaté huby: Môžu vás vzrušiť ale aj bez výstrahy zabiť!

Viete rozoznať jedovaté huby od tých jedlých? Hubárska sezóna je v plnom prúde a s ňou prichádzajú aj prvé otravy hubami. Pripravili sme si pre vás jednoduchý prehľad tých najnebezpečnejších.

Otrava hubami nenastáva najčastejšie v lese, ale až doma, po konzumácii tepelne upravených húb, ktoré si ľudia pripravujú na obed alebo večeru. Preto je pri zbere húb nevyhnutné dodržiavať najdôležitejšiu zásadu a to, že do košíka kladieme len tie huby, ktoré poznáme. V prípade, ak máme čo i len najmenšiu pochybnosť o tom, že je huba jedovatá alebo jedlá, nechajme ju radšej ďalej rásť tam, kde sme ju našli. Ak túto zásadu neporušíme, naše jesenné prechádzky a pripravené pokrmy z pozbieraných húb budú mať tú najpríjemnejšiu chuť.

Otrava hubami

Huby rozlišujeme na smrteľne jedovaté, nebezpečne jedovaté, mierne jedovaté a jedlé huby, ktoré môžu byť jedovaté v surovom stave. Odborníci jednoznačne neodporúčajú konzumovať surové huby, pretože aj tie mierne jedovaté môžu v surovom stave vyvolať ťažšiu otravu.

Pozor si tiež treba dávať aj pri kombinácii húb a alkoholu, nakoľko aj niektoré jedlé huby, ako napr. hnojník atramentový môžu u ľudí vyvolať otravu. Problémy môžu nastať aj pri nevhodnom uskladnení húb počas ich zberu. Preto sa odporúča pri ich zbere používať prútený košík, nie igelitka.

Jedovaté huby obsahujú látky, ktoré pri otrave môžu vyvolávať vracanie, hnačky, srdcovú nevoľnosť, stiahnutie či rozšírenie očnej zreničky. Po konzumácii jedovatých húb môžme u človeka tiež pozorovať stavy vzrušenia alebo stavy pripomínajúce opilosť.

Pri niektorých druhoch sa príznaky otravy objavia až jeden-dva týždne po zjedení, keď človeku zlyhávajú obličky,“ varuje mykologička Ivona Kautmanová

Jedovaté huby
Zdroj: @peter.sky

Muchotrávka zelená

Smrteľne jedovatá huba, muchotrávka zelená obsahuje amanitín, látku príbuznú bielkovinám. Dospelá plodnica muchotrávky zelenej obsahuje približne 1 – 2 mg amanitínu, pričom len štvrť miligramu tejto látky postačuje na smrteľnú dávku. Muchotrávka zelená obsahuje tiež kyselinu helvelovú, ktorá poškodzuje pečeň. Táto látka je však citlivá na teplotu a dostatočnou tepelnou úpravou sa eliminuje.

Jedovaté huby
Zdroj: @catsandchocolate

Muchotrávka tigrovaná

Táto smrteľne jedovatá huba má žltohnedý, prípadne olivovo sivohnedý klobúk, ktorý je na okraji ryhovaný. Rastie najmä v listnatých lesoch, pod bukmi a dubmi. Po muchotrávke zelenej, je táto huba najčastejšou príčinou otráv.

Jedovaté hríby
Zdroj: H. Krisp – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28153536

Hríb satanský

Patrí medzi jedovaté hríby ale smrteľné otravy nespôsobuje. Otrava sa prejavuje zvracaním, ktoré je sprevádzané silnými kŕčmi trvajúcimi aj 6 hodín. Mladé hríby satanské lákajú neznalých hubárov svojou krásou. V niektorých oblastiach Slovenska ho po dôkladnom uvarení jedia. Ak však nepatríte medzi skúsených hubárov ani kuchárov, tento hríb radšej nezbierajte.

Čechračka podvinutá

Hríby, ktoré nezbierať
Zdroj: @Martin Kříž

Táto huba sa vyskytuje v ihličnatých aj listnatých lesoch. Nájdeme ju ale aj v záhradách alebo v tráve.
Donedávna sa pokladala za jedlú hubu podradnej kvality. Avšak výskumy ukázali, že častá konzumácia čechračky podvinutej zapríčiňuje ťažké ochorenia, ba i smrť. Preto ju určite nekonzumujte. 

Čítajte tiež:

Naservírujte si ich každý deň: 6 zdravotných benefitov húb na naše zdravie

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií