fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

POZOR, na jedovaté huby: Môžu vás vzrušiť ale aj bez výstrahy zabiť!

Máte tip? napíšte nám mailom

Viete rozoznať jedovaté huby od tých jedlých? Hubárska sezóna je v plnom prúde a s ňou prichádzajú aj prvé otravy hubami. Pripravili sme si pre vás jednoduchý prehľad tých najnebezpečnejších.

Otrava hubami nenastáva najčastejšie v lese, ale až doma, po konzumácii tepelne upravených húb, ktoré si ľudia pripravujú na obed alebo večeru. Preto je pri zbere húb nevyhnutné dodržiavať najdôležitejšiu zásadu a to, že do košíka kladieme len tie huby, ktoré poznáme. V prípade, ak máme čo i len najmenšiu pochybnosť o tom, že je huba jedovatá alebo jedlá, nechajme ju radšej ďalej rásť tam, kde sme ju našli. Ak túto zásadu neporušíme, naše jesenné prechádzky a pripravené pokrmy z pozbieraných húb budú mať tú najpríjemnejšiu chuť.

Otrava hubami

Huby rozlišujeme na smrteľne jedovaté, nebezpečne jedovaté, mierne jedovaté a jedlé huby, ktoré môžu byť jedovaté v surovom stave. Odborníci jednoznačne neodporúčajú konzumovať surové huby, pretože aj tie mierne jedovaté môžu v surovom stave vyvolať ťažšiu otravu.

Pozor si tiež treba dávať aj pri kombinácii húb a alkoholu, nakoľko aj niektoré jedlé huby, ako napr. hnojník atramentový môžu u ľudí vyvolať otravu. Problémy môžu nastať aj pri nevhodnom uskladnení húb počas ich zberu. Preto sa odporúča pri ich zbere používať prútený košík, nie igelitka.

Prečítajte si tiež:
Gynekológ jej povedal, že čaká dvojčatá. Neskôr šla na ďalší ultrazvuk a ten ukázal niečo, čo nikto nečakal

Jedovaté huby obsahujú látky, ktoré pri otrave môžu vyvolávať vracanie, hnačky, srdcovú nevoľnosť, stiahnutie či rozšírenie očnej zreničky. Po konzumácii jedovatých húb môžme u človeka tiež pozorovať stavy vzrušenia alebo stavy pripomínajúce opilosť.

Pri niektorých druhoch sa príznaky otravy objavia až jeden-dva týždne po zjedení, keď človeku zlyhávajú obličky,“ varuje mykologička Ivona Kautmanová

Jedovaté huby
Zdroj: @peter.sky

Muchotrávka zelená

Smrteľne jedovatá huba, muchotrávka zelená obsahuje amanitín, látku príbuznú bielkovinám. Dospelá plodnica muchotrávky zelenej obsahuje približne 1 – 2 mg amanitínu, pričom len štvrť miligramu tejto látky postačuje na smrteľnú dávku. Muchotrávka zelená obsahuje tiež kyselinu helvelovú, ktorá poškodzuje pečeň. Táto látka je však citlivá na teplotu a dostatočnou tepelnou úpravou sa eliminuje.

Jedovaté huby
Zdroj: @catsandchocolate

Muchotrávka tigrovaná

Táto smrteľne jedovatá huba má žltohnedý, prípadne olivovo sivohnedý klobúk, ktorý je na okraji ryhovaný. Rastie najmä v listnatých lesoch, pod bukmi a dubmi. Po muchotrávke zelenej, je táto huba najčastejšou príčinou otráv.

Jedovaté hríby
Zdroj: H. Krisp – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28153536

Hríb satanský

Patrí medzi jedovaté hríby ale smrteľné otravy nespôsobuje. Otrava sa prejavuje zvracaním, ktoré je sprevádzané silnými kŕčmi trvajúcimi aj 6 hodín. Mladé hríby satanské lákajú neznalých hubárov svojou krásou. V niektorých oblastiach Slovenska ho po dôkladnom uvarení jedia. Ak však nepatríte medzi skúsených hubárov ani kuchárov, tento hríb radšej nezbierajte.

Prečítajte si tiež:
GOGO reaguje na fanúšikov, ktorí mu pripravili prekvapenie vo photoshope

Čechračka podvinutá

Hríby, ktoré nezbierať
Zdroj: @Martin Kříž

Táto huba sa vyskytuje v ihličnatých aj listnatých lesoch. Nájdeme ju ale aj v záhradách alebo v tráve.
Donedávna sa pokladala za jedlú hubu podradnej kvality. Avšak výskumy ukázali, že častá konzumácia čechračky podvinutej zapríčiňuje ťažké ochorenia, ba i smrť. Preto ju určite nekonzumujte. 

Čítajte tiež:

Naservírujte si ich každý deň: 6 zdravotných benefitov húb na naše zdravie

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií