Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Prekyslený organizmus: Mýtus alebo fakt?

Určite ste už počuli o prekyslenom organizme, ktorý je potrebné dať do svojej prirodzenej zásaditej podoby. Tu navodíte vďaka konzumácií vybraných potravín, obmedzením stresu, ale aj zvýšeným pohybom. Táto teória sa zakladá hlavne na určovaní pH moču, ktorý má zrkadliť reálny stav prostredia tela. Jeho hodnota by mala byť najlepšie okolo 7 pH a rôzne odchýlky údajne spôsobujú vážne ochorenia. Aby ste dosiali ideálne zásadité prostredie, musíte konzumovať zásadotvorné potraviny a vo veľkom obmedziť kyselinotvorné.

Podľa údajov, ktoré kolujú na internete, by sme počas nášho dňa mali jesť 80% zásadotvorných a iba 20% kyselinotvorných potravín. Všetky potraviny môžete zapíjať iba vodou, keďže jej pH je neutrálne.

Najznámejšie potraviny, ktoré máte konzumovať sú tzn. zásadotvorné :

  • zelenina
  • ovocie
  • strukoviny
  • orechy
  • med
  • olivový olej

A tie zakázané potraviny, ktoré nemáte jesť tzn. kyselinotvorné :

  • bravčové mäsko
  • tučná husacina
  • masť, všetko pražené
  • káva
  • sladké nápoje
  • alkohol
  • dressing, majonéza

Nezdá sa vám to nejaké povedomé? Takmer každá diéta, ktorú nájdete v magazínoch, vraví to isté: „nejedzte mastné, budete zdraví”, žiadna však nekáže kontrolovanie moču špeciálnymi pH papierikmi a nestraší vás, že dostanete z kyselinotvorného jedla ihneď rakovinu, infarkt, mŕtvicu… je vôbec niečo pravdivé na tejto teórií alebo je to iba jednoduché spojenie otrepaných fráz a hrozivých prognóz?

Ako príklad na zamyslenie uvedieme veľmi rozšírenú o tom, že prekyslenie spôsobuje rakovinu. Podporovači teórie prekyslenia sa snažia toto ich „zistenie”, ktoré je na 100% pravdivé, potvrdiť tým, že rakovinové bunky majú kyslé pH. Čo znamená, že rakovina vznikla z extrémneho prekyslenia, aké je ale logické vedecké vysvetlenie? Rakovinové bunky sú typické extrémne rýchlym rastom, pričom trpia nedostatkom kyslíka. Ich metabolizmus je tak pozmenený, že funguje aj bez dostatku kyslíka – bežia v ňom chemické procesy, ktorých odpadovou látkou sú kyslé metabolity. Z toho vyplýva, že kyslosť nezapríčinila vznik rakoviny, je to iba vedľajší proces metabolizmu rakovinových buniek.

Myslíme, že hore uvedený príklad hovorí za všetko a to nehovoríme aj o iných chorobách, ktoré „určite” spôsobila prekyslenosť. Každý jeden sa dá vyvrátiť z medicínskeho pohľadu.

Aký je teda záver? Nemusíte byť vyštudovaným lekárom, aby ste pochopili, že ľudské telo potrebuje dostatok ovocia, zeleniny a čistej vody, no na druhej strane by sa mal vyhýbať všetkému mastnému, pripečenému. Neverte žiadnym fámam, ktoré počujete, stravujte sa radšej pestro, pite minimálne 2 litre vody, cvičte, behajte, hýbte sa… a sami uvidíte, že ten jeden hamburger do mesiaca, aj keď je kyselinotvorný, vás určite nezabije.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií