fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Obrátený jablkový koláč

Milé gazdinky prinášame vám ďalší jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave dezertu sa tak už nemusíte trápiť, ale môžete vsadiť na náš tip – Obrátený jablkový koláč.

K postupu prikladám aj fotogalériu. Prajeme vám dobrú chuť!

Obrátený jablkový koláč

Počet porcií: 12
Čas prípravy: 1,5 hod.

Ingrediencie:
12 stredne veľkých jabĺk
ovocný džem
1 čajovej lyžičky škorice
2x vanilínový cukor
1 hrnček (200ml) cukru
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
3 vajcia
1 kypriaci prášok
šľahačka v prášku (na 150 ml mlieka)

Postup:

1. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovice a jaderník vyberieme. Do každej jamky dáme lyžičku džemu.

2. Polovice jabĺk naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie plochou stranou (s džemom) dole.

3. Povrch posypeme 1 vanilínovým cukrom a škoricou a navrch rovnomerne nalejeme cesto.

Postup pri príprave cesta:

4. Žĺtka vymiešame s cukrom a 1 vanilínovým cukrom do penista, pridáme olej a následne striedavo mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom.

5. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov.

6. Masu vylejeme na jablká uložené na plechu a pečieme pri 175°C asi 40-45 minút. Pred koncom špajlou vyskúšame, či je koláč dopečený, pokiaľ sa ešte cesto lepí na špajlu, dopečieme podľa potreby (hlavne keď jablká pustia šťavu, zvykne sa v ich okolí cesto piecť dlhšie. Pred koncom preto môžme rúru prepnúť len na spodný ohrev, aby sa nám cesto zvrchu nespieklo a dopiekol sa len spodok.)

7. Koláč necháme úplne vychladnúť a potom ho prikryjeme druhým, rovnako veľkým plechom a opatrne prevrátime tak, aby jablká boli navrchu. Opatrne z nich stiahneme papier na pečenie.

8. Šľahačku v prášku podľa návodu vyšľaháme do tuha a rovnomerne ju rozotrieme na koláč.

Koláč je veľmi chutný, svieži, šťavnatý, vhodný nielen na letné osvieženie, ale aj na osladenie si dlhých zimných večerov. Dobrú chuť!

3

4

1 2

5

6

7

8

9

10

V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií

"