Obrátený jablkový koláč
Jednoduchý recept na obrátený jablkový koláč.
Milé gazdinky, prinášame vám ďalší jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave dezertu sa tak už nemusíte trápiť, ale môžete vsadiť na náš tip – Obrátený jablkový koláč.
K postupu prikladám aj fotogalériu. Prajeme vám dobrú chuť!
Obrátený jablkový koláč
Počet porcií: 12
Čas prípravy: 1,5 hod.
Ingrediencie:
- 12 stredne veľkých jabĺk
- ovocný džem
- 1 čajovej lyžičky škorice
- 2x vanilínový cukor
- 1 hrnček (200 ml) cukru
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 3 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- šľahačka v prášku (na 150 ml mlieka)
Postup:
1. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovice a jaderník vyberieme. Do každej jamky dáme lyžičku džemu.
2. Polovice jabĺk naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie plochou stranou (s džemom) dole.
3. Povrch posypeme 1 vanilínovým cukrom a škoricou a navrch rovnomerne nalejeme cesto.
Postup pri príprave cesta:
4. Žĺtka vymiešame s cukrom a 1 vanilínovým cukrom do peny, pridáme olej a následne striedavo mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom.
5. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
6. Masu vylejeme na jablká uložené na plechu a pečieme pri 175 °C asi 40-45 minút. Pred koncom špajlou vyskúšame, či je koláč dopečený, pokiaľ sa ešte cesto lepí na špajlu, dopečieme podľa potreby (hlavne keď jablká pustia šťavu, zvykne sa v ich okolí cesto piecť dlhšie. Pred koncom preto môžeme rúru prepnúť len na spodný ohrev, aby sa nám cesto zvrchu nespieklo a dopiekol sa len spodok).
7. Koláč necháme úplne vychladnúť a potom ho prikryjeme druhým, rovnako veľkým plechom a opatrne prevrátime tak, aby jablká boli navrchu. Opatrne z nich stiahneme papier na pečenie.
8. Šľahačku v prášku podľa návodu vyšľaháme do tuha a rovnomerne ju rozotrieme na koláč.
Koláč je veľmi chutný, svieži, šťavnatý, vhodný nielen na letné osvieženie, ale aj na osladenie si dlhých zimných večerov.
Obrátený jablkový koláč je hotový. Dobrú chuť!