Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Obrátený jablkový koláč

Jednoduchý recept na obrátený jablkový koláč.

Milé gazdinky, prinášame vám ďalší jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave dezertu sa tak už nemusíte trápiť, ale môžete vsadiť na náš tip – Obrátený jablkový koláč.

K postupu prikladám aj fotogalériu. Prajeme vám dobrú chuť!

Obrátený jablkový koláč

Počet porcií: 12
Čas prípravy: 1,5 hod.

Ingrediencie:

  • 12 stredne veľkých jabĺk
  • ovocný džem
  • 1 čajovej lyžičky škorice
  • 2x vanilínový cukor
  • 1 hrnček (200 ml) cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • šľahačka v prášku (na 150 ml mlieka)

Postup:

1. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovice a jaderník vyberieme. Do každej jamky dáme lyžičku džemu.

2. Polovice jabĺk naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie plochou stranou (s džemom) dole.

3. Povrch posypeme 1 vanilínovým cukrom a škoricou a navrch rovnomerne nalejeme cesto.

Postup pri príprave cesta:

4. Žĺtka vymiešame s cukrom a 1 vanilínovým cukrom do peny, pridáme olej a následne striedavo mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom.

5. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov.

6. Masu vylejeme na jablká uložené na plechu a pečieme pri 175 °C asi 40-45 minút. Pred koncom špajlou vyskúšame, či je koláč dopečený, pokiaľ sa ešte cesto lepí na špajlu, dopečieme podľa potreby (hlavne keď jablká pustia šťavu, zvykne sa v ich okolí cesto piecť dlhšie. Pred koncom preto môžeme rúru prepnúť len na spodný ohrev, aby sa nám cesto zvrchu nespieklo a dopiekol sa len spodok).

7. Koláč necháme úplne vychladnúť a potom ho prikryjeme druhým, rovnako veľkým plechom a opatrne prevrátime tak, aby jablká boli navrchu. Opatrne z nich stiahneme papier na pečenie.

8. Šľahačku v prášku podľa návodu vyšľaháme do tuha a rovnomerne ju rozotrieme na koláč.

Koláč je veľmi chutný, svieži, šťavnatý, vhodný nielen na letné osvieženie, ale aj na osladenie si dlhých zimných večerov.

Suroviny na obrátený jablkový koláč

4

1 2

5

6

Obrátený jablkový koláč

8

Obrátený jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč je hotový. Dobrú chuť!

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií