TOP 5 ríbezľových receptov, ktoré zvládne úplne každý
Máte plnú záhradu bobuľovitého ovocia a neviete, čo s ním? Ríbezle majú celý rad benefitov, preto by sme si k nim určite mali nájsť cestu.
Okrem toho, že sú bohatým zdrojom vitamínu C aj vitamínov skupiny B, posilňujú imunitu, pomáhajú našej pamäti, správnej funkcii mozgu, ako aj pri rôznych zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Zmierňujú príznaky reumy, Zanedbateľné nie sú ani pre krásu – budeme mať vďaka nim pekné nechty i vlasy.
Vybrali sme 5 jednoduchých receptov z ríbezlí, ktoré zvládne naozaj každý.
Brownies s ríbezľami
Ingrediencie do cesta:
- 200 g čokoláda na varenie,
- 250 g maslo,
- 250 g práškový cukor,
- 175 g hladká múka špeciál,
- 4 vajcia,
- 1/2 balíčka prášok do pečiva,
- hrsť nasekaných vlašských orechov.
Na potretie:
- ríbezľový džem.
Na povrch:
- 1 šľahačková smotana,
- 1 smetafix,
- práškový cukor podľa chuti,
- čerstvé ríbezle.
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme cukor. Miešame a varíme, pokiaľ sa zmes dôkladne nespojí.
Zložíme z vodného kúpeľa a primiešame pomocou elektrického šľahača vajíčka, múku s práškom do pečiva. Miešame, až pokým nevznikne úplne hladká hmota.
Napokon primiešame posekané orechy. Upečieme v tortovej forme s priemerom 26 cm – tú vymastíme a vysypeme múkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
Necháme vychladnúť, potrieme ríbezľovým džemom a posypeme umytými ríbezľami.
Ríbezľový letný koláč
- 200 g polohrubá múka,
- 80 g hladká múka,
- 1/3 droždie,
- 2 PL cukor,
- 1 vajce,
- olej,
- 2,5 dl mlieko.
Na potretie cesta:
- olej,
- 300 g ríbezle,
- 100 g kyslá smotana.
Posýpka:
- 20 g maslo,
- 4 PL kryštálový cukor,
- 4 PL polohrubá múka.
Postup:
Vo vlažnom mlieku (asi 1 dcl) s troškou cukru necháme vykysnúť kvások z droždia. Zamiesime kysnuté cesto. Množstvo mlieka je orientačné, cesto má byť jemnejšie, redšie. Do cesta dávame najskôr len žĺtok a všetko spolu dobre vymiesime. Do vymieseného cesta pridáme vyšľahaný sneh z bielka a už len jemne vmiesime.
Vykysnuté cesto po pol až jednej hodine (podľa teploty) premiestnime na olejom vymazaný plech. Stierkou stiahneme z misy a iba rukou jemne roztiahneme. Necháme podkysnúť aj pol hodinu. Ak ešte nemáme obraté ríbezle, tak teraz je ten najvyšší čas – obrať a umyť. Pripravíme posýpku zo zmäknutého masla, ktoré vidličkou rozmrvíme s kryštálovým cukrom a hrubou múkou.
Podkysnuté cesto na plechu jemne natrieme olejom. Je nadýchané, takže treba opatrne. Táto impregnácia je fajn vec, cesto sa nenapije šťavy, nie je mokré. Natrieme kyslou smotanou, môžete ju osladiť, kto má radšej sladší koláč. Ak máme tvaroh a chceme sýtejší alebo slávnostnejší koláč, namiesto smotany natrieme zmes tvarohu, smotany, cukru a žĺtka + vmiešame sneh z bielka. Posypať ríbezľami a na záver posýpkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 15 – 20 minút.
Ríbezľový sirup
Ingrediencie:
- 5 kg červených ríbezlí,
- 3 l vody,
- 300 ml octu,
- na 1 l čistej šťavy – 800 g kryštálového cukru.
Postup:
Vodu s octom prevaríme, aby sa vydezinfikovala a zároveň sa odparil typický zápach octu. Kým voda chladne, odstopkujeme, umyjeme a roztlačíme ríbezle. Zalejeme ich vlažnou vodou a necháme odstáť 24 hodín. Potom ich precedíme cez hustú látku alebo sito. Na každý liter šťavy pridáme 800 g cukru a dobre rozmiešame, aby sa rozpustil. Sirup zahrejeme na bod varu a horúci ho dávkujeme do čistých fliaš. Uzatvoríme a necháme naležalo vychladnúť.
- 300 g špaldová múka,
- 1/2 kypriaci prášok,
- 125 g práškový cukor,
- 1 ks vajce,
- 275 ml mlieko,
- 3 PL olej,
- štipka soli,
- 2 PL chia semienka,
- 2 PL kakao,
- ríbezle.
Postup:
Makovo-orechový koláč s ríbezľami BEZ MÚKY
Ingrediencie:
- 25 g masla,
- 125 g trstinový cukor,
- 4 ks vajcia,
- 100 g mleté orechy,
- 150 g mletý mak,
- 1/2 prášok do pečiva,
- 500 g ríbezle,
- 2 PL Zlatý klas,
- 2 PL trstinový cukor.
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s 3/4 cukru do peny a postupne k nemu prišľaháme po jednom žĺtku. Bielka so zvyšným cukrom vyšľaháme do snehu. Sypké ingrediencie zmiešame. K maslovej hmote pridáme 1/3 snehu a 1/3 sypkej zmesi, zľahka premiešame. Postup zopakujeme ešte dvakrát. Hmotu rozotrieme do okrúhlej vymastenej a múkou vysypanej formy (cca 28 cm).
Očistené a umyté ríbezle zmiešame so Zlatým klasom a cukrom a rozdelíme na cesto. Pečieme pri teplote cca 180-190 °C približne 45 minút (alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou).
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.