Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy boli neúspešné, pokračovať budú na nižších úrovniach

Pracovné tímy nižších úrovní podľa predstaviteľa zostávajú v Káhire, aby sa stretli s mediátormi zo Spojených štátov, Kataru a Egypta v nádeji, že vyriešia zostávajúce nezhody.

26.8.2024 (SITA.sk) – Ďalšie kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy a výmene rukojemníkov v Káhire sa skončilo bez konečnej dohody. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. Hoci rokovania na vysokej úrovni neboli úspešné, budú podľa neho v nadchádzajúcich dňoch pokračovať na nižších úrovniach.

Pracovné tímy nižších úrovní podľa predstaviteľa zostávajú v Káhire, aby sa stretli s mediátormi zo Spojených štátov, Kataru a Egypta v nádeji, že vyriešia zostávajúce nezhody. Ostatné rozhovory, ktoré sa začali vo štvrtok, boli podľa neho „konštruktívne“ a všetky strany pracujú na tom, aby dospeli k „finálnej a realizovateľnej dohode“.

Na zmienených rokovaniach sa zúčastnil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf izraelskej spravodajskej služby Mosad David Barnea. Delegáciu militantného hnutia o rozhovoroch informovali mediátori z Egypta a Kataru, keďže sa priamo nezúčastnila na rokovaniach.

K tomuto vývoju došlo po tom, čo na seba Izrael a libanonská militantná skupina Hizballáh v nedeľu skoro ráno rozsiahlo útočili. Od obávanej širšej regionálnej vojny však napokon ustúpili, keďže obe strany signalizovali, že ich najintenzívnejšia prestrelka za posledné mesiace sa skončila.

Viac k témam: Hizballáh, izraelskí rukojemníci, Izraelsko-palestínsky konflikt, rokovania o prímerí, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rokovania o prímerí v Pásme Gazy boli neúspešné, pokračovať budú na nižších úrovniach © SITA Všetky práva vyhradené.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií