fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vysokoškoláčky v Mexiku vymysleli ľahko rozložiteľné slamky zo šupky z manga a kaktusu. Získali za ne prvé miesto

Tieto slamky majú oproti tým plastovým obrovskú výhodu – rozložia sa za 4 až 6 mesiacov. Plastové? Takmer za 100 rokov.

Klimatické zmeny a zmeny v biodiverzite sú v súčasnosti témou číslo jeden. Najmä kvôli zodpovednosti, ktorá sa aj vďaka ničivým dôsledkom prejavuje u každého človeka. Pamätáte si na náš článok, v ktorom sme skonštatovali, že žijeme v odpade?

Sme presvedčení o tom, že čoraz viac ľudí si uvedomuje, akých ničivých škôd sme sa na planétu dopustili. Niektorí z nás neustále hľadajú efektívne riešenia, ktoré by mohli tieto negatívne vplyvy na životné prostredie znížiť.

Najproblematickejším sa v súčasnosti javia plasty. Úplne odstránenie z dňa na deň nie je celkom možné, no postupné minimalizovanie až po stav, kedy už plasty v obchodoch nenájdeme, by bolo super. Preto sme radi, keď vás môžeme informovať o ďalšej novinke zo sveta plastov, konkrétne slamiek.

Určite už aj na základe našich článkov viete, čo všetko vedia plastové slamky v mori napáchať.

https://www.instagram.com/p/Bti6kG_ht4D/

Itzel Paniagua a Alondra López, študentky humanitných vied na vysokej škole UNAM v Mexiku, získali na veľtrhu univerzít cenu v kategórii inovatívny dizajn.

Prvé miesto za rozložiteľné slamky

Itzel a Alondra pracovali na výrobe týchto eko slamiek jeden rok, ich vzhľad je nezameniteľný, podobajú sa na vyprážané zemiaky. „Normálny plast sa rozloží za približne 100 rokov, zatiaľ čo náš bioplast je 100 % prírodný. V momente, kedy sa rozhodnete rozložiteľné slamky zahodiť, môžete ich zakopať do zeme alebo ich vložiť do vody. V takomto stave sa budú rozkladať 4 až 6 mesiacov,” vyjadrili sa študentky.

Zdroj: upsocl.com,

Po úspechu, ktorý sa im podarilo v súťaži dosiahnuť, sa snažia s univerzitou dohodnúť na patentovaní týchto slamiek za účelom uvedenia na svetový trh. Gratulujeme a držíme prsty!

Zdroj: upsocl.com, instagram.com/BamBooLuh

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií